Fitball в офиса

Начало »  Релаксирай активно »  Fitball в офиса

Публикувано в: Релаксирай активно,

Повечето от нас прекарват професионалния си живот като седят и това прави стола ни много важен. Един от вариантите, които може да изпробвате, за да подобрите работното ежедневие докато седите, е да използвате Fitball (от фитнес топка) или спортна топка. Други наименования, с които може да я срещнете, са Шведска топка, Топка за баланс, Топка за бременни, Физио топка, Йога топка, Пилатес топка и т.н.

Какво представлява Fitball?

Това е надуваема топка, изработена от еластичен синтетичен материал, с диаметър между 35-85 см. и тя се използва при упражнения във фитнеса, йогата, физиотерапията и т.н.

След  2010 г. Fitball все по-интензивно започва да се използва и като офис-стол. През 2016-2017 г. във Великобритания това нейно приложение се превръща в абсолютен хит.

В същото време се появяват и критики, и съмнения в нейните ползи. Те са насочени най-вече към сигурността (опасността от падане), избора на неправилен спрямо ръста и бюрото размер и липсата на / или противоречивите научни доказателства, ча тя може да повлияе положително болките в кръста (в някои случаи дори се срещат твърдения, че ефектът е обратен – води до болки).

Къде е истината и на какво да вярваме?

Нашият опит с Fitball до момента е по-скоро положителен. Но както всяко друго нещо така и Fitball не е универсална панацея. Резултатите от нейното използване зависят както от самия човек, навиците и състоянието му, така и от правилното й използване. Нямаме сериозни наблюдения върху въздействието й при хора с вече съществуващ хроничен проблем с болки в кръста, но реалните ползи от използването й според нас са:

 1. По-добра поза

Тъй като топката за упражнения не е стабилна, тялото трябва да балансира. А най-добър баланс се постига при позата, в която гръбначия стълб е добре изправен. Така тялото естествено ще се опита да се нагоди по правилния начин.Това със сигурност помага за подобряване здравето на гръбначния ви стълб. Заключенията от проучване, проведено в Щатския университет Армстронг в  Джорджия, САЩ през 2016 г., са, че „седенето върху топка няма статистически значим ефект върху облекчаването на болките в кръста, но подобрява общата издръжливост в областта на гръбначния стълб.“  Освен това същото проучване казва, че седенето върху топка може да се прилага като допълваща към основното лечение терапия при болки в кръста.

 1. Повече пози                                                                                                                         Правилна поза върху Fitball

Когато седите върху такава топка често сменяте позите. Например, ако се завъртите на 45 градуса, за да вземете нещо, тялото ви ще застане в нова поза. Това помага да ограничте вредите от продължителното седене в една и съща поза.

 1. Повече свобода и възможност за движение 

Друг плюс на тази алтернатива на стол е, че можете да правите малки разтягания и упражнения, когато пожелаете без да ставате. Ако някога ви се наложи да чакате за нещо пред компютъра минута или две, можете да използвате продуктивно времето си с някое бързо разтягане или упражнение. Тъй като е много удобно вероятно ще пожелаете да правите такива движения по-често, което ще се отрази добре на здравето ви.

 1. По-добър баланс

Това е напълно разбираемо. По-продължителното седене на нестабилна повърхност естествено подобрява вашето усещане за баланс, както и реакциите на мускулите ви.

 1. По-добър тонус на коремните мускули 

За да компенсира промените в баланса, тялото ни използва коремните мускули. Така всъщност, когато седите на спортна топка, правите леки упражнения и с коремните си мускули. Това може да не звучи кой знае какво, но при по-продължителна употреба на топката със сигурност ще бъде подобрен тонуса на коремните ви мускули.

6. По-добро кръвообръщение 

Използването на спортна топка като офис стол ще подобри кръвообръщението ви. Офис столът, напротив, ограничава кръвообръщението в някои части на тялото при продължително заседяване.

 7. Не е нещо скъпо 

В  сравнение със специалните ергономични столове цената е много изгодна. Така че може да ползвате такава топка, както на работа, така и вкъщи. 

8. Забавно е 🙂 

Докато седите на топката  можете леко да пружинирате, което при някои типове нервна система помага много и при мисленето (често барабаните или потропвате с крака, докато сте на обикновен стол???).

Какво е важно да знаете,  ако решите да използвате Fitball?

Ако решите да ползвате Fitball като стол при работа с компютър,                                                                                е препоръчително:

 • В началото да започнете с 20-30 минутни                                                              Неправилна поза върху Fitball
  сесии като ги редувате с движение или седене в  стол. Първият път, когато седнете на топката, гърбът ви ще се изстреля във вертикално положение. Това сигурно ще бъде непознато, но приятно усещане. 20-30 минути по-късно може да започнете да изпитвате напрежение и дискомфорт в седалището си. Ако това е така, разтъпчете се или я заменете със стол. Вероятността да заемете неправилна поза, ако започнете да изпитвате дискомфорт – е голяма и това ще обезмисли цялото упражнение.
 • Удължавайте престоя си на топката постепенно, за да се възползвате максимално от
  ползите, които може да ви предложи седенето върху нея.
 • Топката да бъде с подходяща големина, така че спокойно да стъпвате на земята, а раменете и ръцете ви да не изпитват напрежение, когато сте заели правилна поза с изправен гръб.
 • Да внимавате при сядане и ставане. Трябва да имате добра упора, за да не паднете.
 • Топката да е изработена от качествен материал и да има unti-burst технология.
 • Да имате резервен стол (поне в началото).

Ако имате проблеми с гърба / кръста обаче, нашият съвет е задължително да се посъветвате със специалист преди да започнете да използвате Fitball!!!

В заключение:

Основните ползи, които можете да извлечете от седенето върху Fitball, в крайна сметка, са да бъдете по-отговорни и осъзнати към вашата поза, да постигнете по-добро ниво на баланс, усещане на тялото и координация. А това означава много за здравето на гърба ви.