Масажът като част от стратегията ни за по-добър сън

Начало »  Релаксирай активно »  Масажът като част от стратегията ни за по-добър сън

Публикувано в: Релаксирай активно,

Животът е прекалено къс, за да сме уморени, раздразнени, негативни и неефективни през по-голямата част от деня. А това често се случва когато не сме се наспали добре. В същото време ние сме достатъчно заети, за да прекарваме в леглото повече часове от необходимото.

Какво можем да направим?

1. През деня

Conference 2017_2Специалистите съветват да си изградим обща стратегия за справянето със стреса и натовареното ни ежедневие. Освен че е хубаво да се движим, излизаме на открито и социализираме (обичайно през почивните дни), ясно е, че начинът, по който се отпускаме и овладяваме стреса през делниците, е от огромно значение за това дали сънят ни ще бъде пълноценен и спокоен или точно обратното.  Редовното използване на релаксиращ масаж от професионалист (поне веднъж седмично), дори когато той се прави през деня, може да има общоукрепващ ефект и да повлияе позитивно качеството на съня ни във времето.

Съчетаването на масажа с някои техники за автогенен тренинг и / или  биофийдбак и / или медитация и т.н. могат да изградят един доста успешен арсенал, който да работи за нас.

2. Вечер, преди сън

Преходът към съня в края на деня, както знаем също е изключително важен. Прилагането на някои разумни правила в късните часове от деня (по-лека храна, избягване на кофейнови напитки и алкохол, придържане към един и същ час на лягане, съобразен със собствения биоритъм и т.н.), както и отпускащ ритуал преди лягане могат да помогнат много за качеството на съня.

Един чудесен начин да направим ритуала си преди лягане още по-приятен и ефективен е да включим към него петминутен масаж на ходилата. Той не е сложен, а е изключително релаксиращ и приятен и можем да се справим с него сами без особени усилия.

Рефлексотерапията е безопасен и естествен метод, който помага на тялото да се освободи от токсините, освобождава мускулното и психическото напрежение. Основава се на принципите на китайската акупунктура, според която съществуват определени „рефлексни точки“ на дланите и ходилата, които съответстват на вътрешните органи и други части на тялото.
Като прилагаме лек натиск и / или кръгови движения при определени точки, със стискане и поглаждане можем да разтрием ходилата си преди лягане.
Масажът на ходилата e чудесно средство да се отпуснем и облекчим напрежението и болките  след дългите часове пред компютъра, в автомобила или градския транспорт, след напрегната презентация, спор с шефа или с колега и да се настроим за пълноценен сън.