Синдром на карпалния тунел

Начало »  Релаксирай активно »  Синдром на карпалния тунел

Публикувано в: Релаксирай активно,

Случвало ли ви се е да се събудите през нощта или рано сутринта с изтръпнали ръце и пръсти и да ви се налага да ги разтърсите, за да отмине това изключително неприятно състояние?  Ако отговорът е “да” и особено ако това състояние се повтаря, не бива да го пренебрегвате. Това са симптоми, които може да са резултат от нещо безобидно, но също така и от по-сериозен проблем, какъвто например е синдромът на карпалния тунел.

Какво представлява синдромът на карпалния тунел и какви са причините? 

Това е притискане на един много важен за функционирането на ръката нерв – срединния (n. Medianus), в една анатомична затворена структура на китката и дланта, наречена карпален канал или тунел. През него преминават сухожилията на сгъващите пръсти, мускули и нервът.

Всички процеси, предизвикващи повишено налягане в тази зона могат да доведат до поява на  синдрома на карпалния тунел.

Конкретните причините често пъти са неясни. Но предпоставки за подобно заболяване са: системното претоварване и/или продължителното еднотипно натоварване на ръката, травми и фрактури в тази област, бременност, захарен диабет и т.н.

Как протича заболяването?

Обикновено то започва с гореописаните симптоми и ако не се реагира своевременно, постепенно започват да се проявяват намалена чувствителност на пръстите (палец, показалец, среден и част от безименния) и загуба на мускулната сила на ръката. На този по-късен етап от заболяването може да усетите проблеми докато сте вдигнали ръка, за да говорите по мобилния телефон, сменяте скоростите или се опитвате да обхванете с пръсти по-малки предмети (копчета например) и изобщо докато се опитвате да извършвате по-фини действия с ръката си.

Липсва пълно единодушие по отношение начина на лечение. Според някои лекари специалисти в областта “Ортопедия и травматология” в зависимост от етапа на заболяването се назначава оперативно или неоперативно лечение. Според други проблемът може да бъде отстранен единствено по оперативен път.

Колко често се среща това заболяване?

По данни на National Health Interview Survey около пет милиона души в САЩ страдат от него. Това е около 1.5% от цялото население на САЩ, а според други данни между 2% и 5% от трудоспосбното население.

Какъв е нашият съвет, ако работите на бюро и/или пред компютър?

Не пренебрегвайте симптоми като изтръпнали ръце. Проблемът може да е безобиден, но не бива да остава неизяснен и неадресиран:

  • Наблюдавайте какво се случва с вас и тялото ви и се опитайте да откриете дали причината не е нещо съвсем тривиално (като навика да поставяте ръце под възглавницата си докато спите, например, или да заемате някаква друга поза, която ви създава този дискомфорт).
  • Избягвайте да държите китките си в една и съща позиция повече от половин час.
  • Старайте се да поддържате правилна поза на тялото, така че предната част на ръцете ви да е на нивото на клавиатурата.
  • Избягвайте да заемате прегърбена, свлечена поза в стола си на работното място. Това обикновено води до натоварване и на китките и ръцете.
  • Раздвижвайте цялото си тяло колкото може по-често. При първа възможност станете от бюрото и се разтъпчете.
  • Разтягайте гръдните си мускули по няколко пъти на ден като преплитате китките си зад гърба и изтегляте ръце назад.
  • Правете кръгови движения с раменете като се опитвате да ги повдигнете максимално високо.
  • Правете си редовно масаж. Релаксиращият масаж ще ви помогне да намалите напрежението в гърба и врата, а това ще облекчи и напрежението в китките.
  • Не забравяйте да споделите за този дискомфорт на специалиста, който ви прави масаж.
  • Междувременно при подобни симптоми непременно се консултирайте с лекар.

В допълнение: дори и да нямате конкретни оплаквания практикуването на нещата, изброени по-горе, ще ви помогнат да се чувствате по-добре и по-енергични на работното място.