Пътуване с най-странните масажи

Начало »  Релаксирай активно »  Пътуване с най-странните масажи

Публикувано в: Релаксирай активно,

Сигурно вече сте мислили къде искате да пътувате тази година. И сигурно, ако не в плановете, то в мечтите ви присъства и някоя екзотична дестинация – спиращи дъха гледки, опияняващи аромати и вкусове, уютни местенца, незабравими преживявания. А докъде сте готови да стигнете? С какво бихте предизвикали сетивата си?

Мексико – масаж с кактуси

Звучи  доста …:) бодливо и антирелакс, ако не знаем каква е технологията на този масаж. Това обаче е специалитет на хотел “Four seasons Punta Mita”, разположен на полуостров Пунта Мита* откъдето с лодка можете да посетите “най-тайния плаж на света”.

Масажът се извършва с листата на Нопал Кактус, който е близък роднина на Алое Вера. Соковете му хидратират, пречистват и лекуват слънчеви изгаряния.  При кактусовия масаж най-напред се премахват игличките от “листата” на растението (същите се използват за приготвянето на вкусна мексиканска салата от кактус). След това те се попарват докато омекнат, разполовяват се, за да се разкрие сочната им сърцевина, която влиза в допир с кожата по време на масажа.

Тъй като сокът от кактус бързо попива, когато станете от масажната маса, няма да има и следа от обичайното усещане, че сте били потопени в масло.

В допълнение, ще ви напоят с пулке (pilque) – мексиканска алкохолна напитка от сока на Агава, предшественика на днешната текила.

Процедурата е забележителна и според запознати действително носи наслада за душата и тялото.

Югоизточна азия – Масаж, направен от незрящ

Зад тази практика стои философията за по-високата чувствителност при допир, която развиват незрящите хора, като компенсация за слепотата им. Този вид масаж е особено популярен в Югоизточна Азия. В края на декември 2017 г. Конституционният съд в Южна Корея официално подкрепи за пореден път привилегията на незрящите само те да получават лицензи за практикуването на масажи и притежаването на собствен масажен салон. Съдът аргументира решението си с необходимостта да бъде гарантирана икономическа подкрепа за тази група в страната заради по-ниските й шансове за реализация в други професионални сфери според Тhe Sraits Times. Това е четвъртият неуспешен опит да бъде отменен създаденият още през 1913 г. закон, с който се привилегироват незрящите. Нарушаването му се наказва с до 5 години затвор или 50 милиона вона (малко над $ 60 000).

Тайван – Масаж с ножове 

Практиката дао лиао, или масаж с ножове е много древна и датира от преди 2000 години. Макар че почти е изчезнала в Китай, тя все още е широко разпространена в Тайван.

Представете си магазин за билки в Тайпе, а насред него мъже и жени, които налагат гърбовете на клиентите с ножове. Спокойната атмосфера, пропита с аромат на женшен и годжи бери, периодично се нарушава от силни звуци (подобни на оригване) – резултат от усилията на терапевти да се освободят от  лошата “чи”, за която се вярва, че те поемат от клиента по време на този процес.

Тайланд, Япония, Великобритания и Русия – Масаж с охлюви

Преди 4-5 години в някои страни (като Тайланд, Япония, Великобритания и Русия) светът на спа процедурите бе обхванат от нова мания – лицев масаж с живи охлюви. Малките животинки се поставят директно върху лицето и докато го покриват със слузест секрет предполага се правят масаж и изглаждат бръчки. Десетките хиляди зъби на охлюва (малки подутинки, с които те смилат храната си, в зависимост от вида на охлюва могат да варират между 12 и 24 хиляди) “правят лек и не неприятен” пилинг на кожата.

Смята се, че слузта от охлюви има много силен регенериращ и антиейдж ефект, както и силно лечебно и антибактериално действие.

Тайланд – масаж от слонове

Тайланд е сред топ спа дестинациите в света. Ето защо никак не е чудно, че в битката за привличане на туристи “спа процедурите” там достигат такива измерения. И макар подобни нововъведения в спа индустрията да изглеждат предизвикателни и любопитни, ако не чак толкова приятни, различни организации и журналисти алармират, че зад тях стоят брутални практики. Те са известни като “тренировъчно пречупване” или “пречупване на волята на слона”. То може да включва нараняване на животните когато са малки, заключването им в клетки, подлагането им на глад и жажда – докато бъдат наистина пречупени и започнат безропотно да се подчиняват. Дали това е неизбежна икономическа необходимост, облечена в термина дресировка, която можем да приемем, или жестокост, която не бива да поощряваме – всеки ще прецени сам за себе си.  Ето как протича масажът…

Китай – Oгнен масажОгнен масаж на лице

Едно от екзотичните предложения в тази страна е огненият масаж. Той има няколко разновидности. Сякаш най-разпространената е повиването с кърпи, напояването им със спирт и запалването им. При тази процедура за секунди оставате буквално обвити в пламъци. Целта на “огнената експлозия” е да загрее тялото и задвижи кръвообращението. Според разкази в първо лице докато тя продължава чувствате топлина, която може доста да ви сгорещи, а и може да усетите лека болка без обаче да има реално изгаряне – зависи от чувствителността на кожата ви. След “овладяването на огнената стихия” (според запознати изключително добре контролирано) с мокри кърпи следва същинският мануален масаж. Това преживяване не се препоръчва, ако имате проблеми със сърцето или високо кръвно.

Някои разновидности на огнения масаж са лицев масаж, масаж на тялото с леко докосване на пламъка, масаж с крака.

Индонезия –  Масаж със змии

Какво е отношението ви към змиите? Бихте ли оставили няколко да пълзят по гърба ви или да се увият около тялото ви, като от време на време ви докосват с език – макар и само за няколко минути? Големите питони или другите по-малки техни роднини са добре нахранени, дресирани и обезопасени (без зъби). И все пак операторите на змии предупреждават, че не бива да им крещите или да духате срещу тях, защото могат да ви помислят за враг или плячка. Желателно е по време на процедурата да не правите резки движения, да останете отпуснати и спокойни (доколкото е възможно). Смята се, че влечугите извършват масажни движения, каквито терапевтите не могат да ви предложат. Определено е така. Движения, от които адреналинът се вдига до краен предел. По тази причина един от ефектите на масажа е ускорен метаболизъм. Процедурата вече е изключително комерсиализирана и е сведена единствено до контакта с влечугите. В някои случаи обаче основната част от нея се извършва от истински терапевти. А чувството на релакс и успокоение при допира на човешки ръце след отсраняването на змиите сигурно наистина е невероятно.

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––-

*Пунта Мита  е частен полуостров с площ 6.1 кв.км., покрит с хотели и частни вили, разположен в северния край на залива Бандерас, Мексико.