Масажът и почивките на работното място

Начало »  За мениджъри и ЧР специалисти »  Масажът и почивките на работното място

Zhaki7_1_1

Почивките са безценни. Те са като въздуха, витамините, минералите и всичко останало, което е жизненоважно за здравето, пълноценното ни съществуване и продуктивността ни. И с това май всички са съгласни, поне на теория.

Често пъти, когато сме на работа, практикуваме ad hoc различни варианти на почивки. Експертите съветват обаче да си очертаем арсенал от възможности за почивки и да си изградим пo-ясно осъзната стратегия, така че да можем да ги използваме максимално пълноценно.

Ето някои от най-често срещаните варианти за почивка по време на работа:

#1 “Социалната” почивка

По време на тези почивки ние можем да обменим емоции, клюки, новини или идеи, както и проблеми, които ни тормозят в личен или професионален план, което ги прави по своему незаменими. В същото време те могат да бъдат както много зареждащи, така и да изискват влагането на доста енергия, могат  да бъдат изключително разтоварващи, но и обратното – ангажиращи и натоварващи. Често по време на тези почивки заемаме статична поза, която не ни помага особено да освободим насабралото се напрежение в гърба, раменете и гръбначния стълб. Но все пак има промяна в позата, което е „+“.

#1.1. “Кафе”-паузите (кафе – сок -, фреш -, чай-паузи)

Те  обичайно са най-често срещаната форма на “социалните” почивки. Към тях обаче добавяме и приема на някаква напитка или малка закуска, която ни енергизира и “разбужда” мозъка ни.

#1.2. Разговор по телефона с роднина, приятел, познат

Това е друга форма на “социалните” почивки –  едва ли някой ще отрече, че когато често използваме телефона си за служебни разговори “почивката” на телефона едва ли ще ни донесе истинско разтоварване. Тя по-скоро се смята за компромисен вариант.

# 1.3. Чат в нета

Освен всичко казано по-горе тук може да се отбележи, че ние продължавме да се взираме в някакво устройство. Въпреки че психиката ни може до известна степен да се разтовари, очите ни остават без почивка. И тъй като извършваме тази дейност обикновено докато седим или стоим и не спираме да използваме ръцете си без реална почивка остават и опорно-двигателния ни апарат, а и китките. Той обаче може да ни свърши все пак работа, ако очакваме някакъв документ, започването на конферентен разговор или имаме нещо друго за вършене, което не ни оставя време за по-дълга почивка и ни кара да останем пред компютъра / съответното устройство.

# 2. Сърфиране в интернет, четене на статии, разглеждане на снимки, планиране на почивните дни

Много аналогична ситуация на #1.3. с тази разлика, че оставаме сами със себе си и това, което ни вълнува.

#3. Разходка

Една чудесна почивка е 15-20 минутната разходка. Хубавото при нея е, че може да раздвижи кръвообращението ни и да засили притока на кислород към мозъка, да ни освободи донякъде от насабралото се физическо напрежение в мускулите и ставите поради дългото седене, и от психическото такова. Шансът някой колега да ни прекъсне като подхване нежелан служебен разговор е значително по-малък. В зависимост от местонахожданието на офиса по време на такива почивки обикновено можем да си осигурим и някое и друго допълнително удоволствие (да разгледаме нещо интересно или да се отбием до някое магазинче.) При тези разходки обаче ограниченията (освен работните) могат да бъдат свързани както с локацията на офиса, така и с капризите на времето.

Съществуват и други  възможности, които могат да бъдат изключително полезни:

#4. Медитация, упражнения, йога, игри като “тенис на маса”

Според специалистите, ако на работното ни място съществуват условия за практикуване на такива дейности и активности – те могат да ни се отразят изключително добре. Недостататъкът при медитацията е, че все пак без активна почивка остава опорно-двигателния апарат. При упражненията и игрите пък, ако има малко по-интензивни движения,  остава неудобството, че наличието на душ в офисите е сравнително рядко, а и е необходимо повече време.

#5.Автомасаж на работното място

Има различни техники за кратък автомасаж насочен към болки в главата, пръстите, врата. Те също могат да бъдат полезни в определени ситуации, особено когато наблизо няма професионалист. Ограниченията при тях са, че те засягат отделни части (врат, глава, китки), че обичайно имаме възможност да ги извършваме на самото ни работното място без да можем да се откъснем от него и реално да се отпуснем (особено, ако офисът е тип отворено пространство) и  може би най-важното е, че ако работите на бюро или сте зъболекар всъщност не можете да адресирате най-натоварената част на тялото си – рамене, гръб и кръст (а напрежението в тях често се отразява негативно на общото ни състояние).

#6. Професионален масаж на работното място 

Професионалният масаж на работното място е една от най-хубавите възможности, която абсолютно заслужава да бъде включена в арсенала ни за противодействие срещу физическия и психическия стрес на работното място. Той подобрява циркулацията на кръвта и лимфата, премахва състоянието на кислороден глад, в което изпадат мускулите при продължителна работа пред компютър или при продължителни, повтарящи се движения. Заедно с това облекчава мускулното напрежение, болките в раменете, врата, горната и долната част на гърба и китките. Съществувт редица проучвания, които показват благотворното му въздействие върху понижаването нивото на кортизол (при стрес то се повишава) и нервната система като цяло, върху изострянето на фокуса и подобряването на мозъчната активност.  Масажът на работното място стимулира отделянето на така наречените хормони на щастието, с което подобрява общия тонус и настроението. Така той едновременно ни успокоява, облекчава и ни зарежда. Редовното му прилагане подпомага укрепването на имунната система.  Той дава възможност да преминем в дифузен режим, да се отстраним от всички други дразнители и после “да се върнем”, както и да се погрижим целенасочено за най-натоварените по време на офис-работа части от тялото ни.

Прилагането му не изисква голяма площ-около 4 квадратни метра, поради което не е необходима непременно отделна стая – достатъчно е да се намери обособен кът в рамките на някакво проветриво помещение, където да бъде разположен масажния стол. Извършва се върху дрехи и не е необходимо ползването на душ преди или след него.

Ето и една схема от възможни почивки, организирани според времето с което разполагате, публикувана на Еnterpreneur.com, която бихме коригирали леко – за добър офис масаж е достатъчно да планирате и 20 минутна почивка.