Коледа е! Да й се насладим истински!

Начало »  Релаксирай активно »  Коледа е! Да й се насладим истински!

Коледа вече чука на прага ни. Някои от нас я обичат и чакат с нетърпение, а други-не толкова. Във всеки случай тя може да се окаже изпитание и за хората с най-здрави нерви. Вместо да се отпуснем и да забавим темпото, да се посветим на приятни занимания и приятна компания или, с една дума, да си починем, може да се натоварим още повече.

Обикновено коледните емоции стартират с треската за коледно пазаруване. И когато не сме успели да приключим до средата на декември, може да стане страшно: причакване на коледни намаления, неприятни изненади при онлайн поръчки, изчерпани идеи и количества, километрични автомобилни опашки към моловете, внезапни служебни ангажименти, които объркват цялата ни програма…

За тези, които няма да остават у дома, втори епизод обикновено се разгръща на тема пътуване – стягане на куфари, списъци, не дай си боже забравени подаръци, документи и отново задръствания, но този път на излизане от града или защото пътят е в ремонт, възможни закъснели или отложени полети (ако летите) и т.н.

А за тези, които ще посрещат гости, следва пазаруване за празничната трапеза и стиковане на предпочитания…поделяне на времето за различни дейности…

И накрая, когато всички се срещнем, може да се окаже, че трета серия продължава вместо с “купон” и прекрасни преживявания с нажежени отношения.

За да избегнем подобни възможни сценарии или пък за да се справим успешно с тях, е най-добре да се въоръжим с търпение, толерантност, чувство за хумор и по възможност добра организация, съветват психолозите. Първите три са особено препоръчителни защото дори най-стройните ни планове имат слаби места и не са всесилни. Така че не си струва да си късаме нервите, да се обвиняваме или обвиняваме другите, ако всичко не върви точно както сме го предвидили. Неща като времето, лошият път и всякакви други изненади не бива да се приемат драматично.

А и да не забравяме, че (поне част от времето) ще бъдем с други хора, че те също имат желания, планове, очаквания и чувства.  В този ред на мисли не е здравословно да изискваме всички да следват само нашия план или планове и да се сърдим, когато това не се случва – особено, ако предварително не сме споделили тези планове с другите и не сме получили съгласието им да участват в тях точно по начина, по който на нас ни се иска. Заявете собствените си желания за прекарване на времето заедно, но приемайте и желанията на останалите с подобаващо уважение.

Коледа е време за споделеност, време с близките хора. И то е изключително ценно. Това обаче не означава, че трябва да прекараме задължително цялата си коледна почивка във всеобщо готвене, на софрата или изобщо само в общи дейности и занимания като спринтьори в масов маратон. Ако имате нужда да се усамотите или да си починете в съвсем тесен кръг за известно време – дори само в компанията на книга или филм – направете го. Намерете време лично за себе си – медитирайте, правете упражнения, наспете се добре, отхвърлето нещо, което сте отлагали дълго, излезте на кръчма, дискотека,  направете си масаж – изобщо каквото ви харесва. Стига това да не е на връх Коледа, по време на празничната вечеря. И близките ще ви разберат (или не ;)) Заедността означава не само физическа общност, но и разбиране и подкрепа.

Перфекционизмът и критикарството са строго забранени. Ако видите, че нещо не е съвсем по вкуса ви помислете какво можете да направите вие лично, за да го промените или подобрите вместо да отправяте хапливи забележки и критики към другите. Или дайте идея, не се сърдете.

Забравете за каквито и да е ожесточени спорове на каквито и да е теми – политически, образователни, битови…Но това често се оказва висш пилотаж. Ако не можете да се въздържите, все пак се опитайте да не се самозабравяте.

И приемайте великодушно гафовете. Мислете за положителната страна на нещата (лесно е да се каже, нали 🙂 ) Представете си, че вашата баба, която вече не е първа младост, отваря стария скрин с лъчезарна усмивка и много любов в очите вади лъснат луксозния тирбушон, който вие (а не някой друг) сте й подарили миналата година. След това ви го връчва с думите, че това е много специален подарък от нея за вас, който тя е избрала с много внимание и грижа специално за вас … Е, какво ще регистрирате и как ще се почувствате зависи изцяло от вашата нагласа. Дали ще се ядосате, дали ще  драматизирате и ще се фокусирате върху самия гаф или върху това, колко е остаряла и как вече не помни, как това е поредната й издънка или пък върху обичта, с която ви го поднася и мисли за вас също си е ваша работа…И от тази ваша работа във всеки един момент с близките до голяма степен ще зависи каква ще бъде вашата Коледа 😉

Време е за близост и релакс…

Весела Kоледа!