Как да си помогнем, когато наблизо няма кинезитерапевт, а ни боли

Начало »  Релаксирай активно »  Как да си помогнем, когато наблизо няма кинезитерапевт, а ни боли

Наблизо няма кинезитерапевт. Тази седмица повече няма да ви посещава масажист или имате час чак след 3 дни. Или пък в момента нямате възможност да се срещнете с такъв.

А от дългото седене пред компютъра вратът ви е схванат, чувствате напрежение в раменете, тежест и лека болка в кръста и онова болезнено парещо усещане пак се е загнездило в плешката ви…

Ето няколко масажни движения и упражнения, които можете да използвате, за да си помогнете сами в такива ситуации:

Болки във врата

neck_towel

 1. Усучете хавлиена кърпа като оформите дебело “въже”. Опънете я и я поставете зад врата като държите крайщата в ръце. Като издърпвате последователно кърпата ту вляво, ту вдясно я придвижвайте нагоре и надолу по тила ви за няколко минути.

 

2. Поставете задната част на дланта на лявата си ръка зад ухото в основата на черепа и Neckmassage1
обгърнете с пръсти тила. Стиснете, като прилагате умерен натиск само с меката част в края на дланта. Използвайте пръстите само за опора. Приплъзнете дланта надолу към рамената и повторете няколко пъти.  Извършете аналогично тези действя и с дясната ръка. Продължете с леко разтягане на врата като накланяте бавно и последователно по няколко пъти главата: 1) напред – назад 2) наляво – надясно към рамената – в продължение на 1-2 минути. Завършете с леки кръгообразни движения на главата като редувате двете посоки.

Болки в раменете

shoulder
Обхванете лявото рамо с ръка. Така горната част на трапецовидния ви мускул ще остане под дланта и пръстите ви. Стиснете рамото си няколко пъти като се придвижвате от заоблената му част към основата на врата. По подобен начин можете да направите и няколко въртеливи движения с пръсти въху мускула. Повторете описаните движения и за другото рамо. Можете да раздвижите раменете като извършвате леки кръгообразни движения с тях отпред назад и обратно. 

Болки в горната част на гърба

Застанете с гръб към стената и поставете тенис топка между wall back copyплешката на дясното ви рамо игръбначния ви стълб.Притиснете гърба си към топката и започнете леко да движите тялото си надолу-нагоре и наляво-надясно и се старайте натискът да се ограничи в предварително описаната зона. Внимавайте да не измествате много топката. Не бива да попада върху гръбначния ви стълб и да му оказвате натиск! Повторете упражнението като поставите топката между него и дясната плешка.  

За болки / напрежение в долната част на гърба

Легнете по гръб на пода с изпънати крака и поставете тенисlowbackpain
топката ниско долу над тазаи леко вляво от гръбначния стълб (в ъгъла, който се образува, там където се срещат). Не поставяйте топката директно върху гръбначния стълб! Направете хоризонтално движение, така че да превъртите тенис топката навън към хълбока си и после обратно, за да я върнете в изходната й позиция. Изпълнете го няколко пъти. Продължете с леки вертикални движения, превъртайки топката от таза към гръдния кош и обратно. Приложете аналогично описаните действия за дясната половина на кръста.

Ако имате някакви сериозни заболявания на гърба и кръста, консултирайте се с лекар!