Запазете духа и тялото си в добра форма (продължение)

Начало »  Релаксирай активно »  Запазете духа и тялото си в добра форма (продължение)

В миналата статия “Запазете духа и тялото си в добра форма” споделихме някои наши съвети за това как да се справяме със стреса и напрежението в настоящата ситуация. Предложихме някои упражнения, които можете да практикувате у дома, докато си почивате от работа, преди или след нея. Днес ще поговорим за това защо упражненията и гимнастиката са толкова важни и ще ви споделим две чудесни техники за релаксация.

Гимнастическите упражненията могат да са най-различни – да са по-леки или по-натоварващи. И в двата случая те могат да ви донесат редица ползи и да са от помощ при:

Депресия и безпокойство

Доказано е, че упражненията могат да подобрят вашето настроение и да намалят чувството на депресия, безпокойство и стрес. Те водят до промени в онези части на мозъка, които регулират стреса и безпокойството.  Гимнастиката повишава мозъчната чувствителност към хормоните серотонин и норепинефрин, които намаляват чувството на подтиснатост. Освен това упражненията спомагат за увеличаването на ендорфините, допринасящи за появата на положителни чувства и емоции, както и за намаляването на болката.

Упражненията са изключително полезни и при тревожност и страхови неврози. Хората, които правят редовно упражнения, са по-осъзнати, могат по-лесно да се контролират и да се справят със страховете си.

Интересно е, че не е важно колко интензивни са упражненията. Изследване, проведено сред жени, страдащи от депресия, показва, че те се повлияват благоприятно, независимо от интензитета на упражненията.  Така се налага изводът, че по-важното е упражненията да се правят редовно. Влиянието на упражненията е толкова значимо, че то се проявява сравнително бързо. Друго проучване, проведено между 26 мъже и жени, които редовно практикували упражнения, показва, че при спирането им за две седмици участниците започнали да проявяват негативни настроения и агресивно поведение.

Умора и липсата на енергия

Упражненията могат да стимулират значително енергийното равнище както на здрави хора, така и на такива, страдащи от различни заболявания. Проучванията показват, че при редовното им практикуване намалява чувството на отпадналост и умора при хора с такива оплаквания, включително хронични. Те установяват, че упражненията всъщност са много по-ефективни при облекчаването на подобни състояния от обикновената почивка. Има доказателства и в полза на това, че те помагат за подобряването на общото състояние при редица сериозни заболявания като СПИН, рак и т.н.

Профилактика на хронични заболявания

Липсата на редовна физическа активност е една от основните причини за появата на хронични заболявания. Редовното практикуване на упражнения допринася за подобряване на инсулиновата чувствителност, здравето на сърцето и сърдечно-съдовата система, при хипертонии и т.н.

Поддържане на паметта и мозъка ви в добра кондиция

Упражненията имат много благотворно влияние върху мозъка, паметта и мисловната дейност. На първо място те стимулират кръвообръщението, а заедно с това и притока на кислород в тялото и съответно в мозъка. Те могат да подпомогнат и отделянето на хормони, които благоприятстват растежа на мозъчните клетки. Косвено упражненията поддържат ума ви здрав, като ви предпазват от хронични заболявания, които често засягат и мозъчната дейност. Например има доказателства в посока на това, че редовните упражнения забавят пораженията върху мозъка при хора, страдащи от Алцхаймер.

Напрегната нервната система и влошено качество на съня

Редовните упражнения със сигурност ни помагат да спим по-добре. Те подпомагат различни физиологични процeси, които ни позволяват да се отпуснем и да се радваме на по-пълноценен сън. Пониженото напрежение и релаксираната нервна система, по-добрата температурна регулация на тялото ни са изключително важно условие за качествената нощна почивка, която предполага преминаването през всички фази и цикли на съня.

Много важни за нервната ни система и добрия сън са и дихателните упражнения и релаксиращите техники. Ето защо искаме да споделим две от тях с Вас:

„4-7-8″

Това упражнение се прави обикновено в седнало положение и изправен или леко облегнат гръб. Важното е да се чувствате удобно:

Затваряме очи и:

o   Вдишваме за 4 (четири) секунди

o   Задържаме дъха си за 7 (седем) секунди.

o   Издишаме бавно за 8 (осем) секунди.

Повтаряме упражнението 5-6 пъти.

Как ни помага това упражнение? Чрез дълбокото вдишване и задържането на дъха повишаваме нивото на кислород в организма, като по този начин улесняваме работата му. Продължителното бавно издишане ни помага да се отпуснем и вглъбим и има много добър релаксиращ ефект. Като дишаме дълбоко преди сън, в известен смисъл ние наподобяваме началото на съня и настройваме тялото и ума си да преминат от будно към спящо състояние.

Въобръжаемо пътешествие

Представете си, че се намирате някъде, където ви е много уютно, приятно и успокояващо – например, че се носите в лодка сред спокойното тихо море, полюшвани нежно от вълните и галени от лек бриз; че сте полегнали в хамак под хубава сянка,  пропускаща леки слънчеви лъчи, които заедно с тих, прохладен вятър галят косата, кожата на краката и ръцете ви; или някакво друго преживяване, което ви създава усещане за покой…

Очаквайте от нас още ценни съвети и упражнения, които да ви накарат да се чувствате по-добре.:)

Източници: Healthline, Офис Релакс Блог