Запазете духа и тялото си в добра форма

Начало »  Релаксирай активно »  Запазете духа и тялото си в добра форма

Публикувано в: Релаксирай активно,

През последнитe седмици притесненията, свързани с COVID-19, нарастнаха – не само зради самия вирус, но и поради редица промени, настъпили в начина ни на живот. Ситуацията наистина е напрегната. От една страна, сме притиснати от бързото разпространение на епидемията, прерастнала в пандемия, и липсата на готови, клинично тествани ваксина и специфично лекарство, които да я спрат, от заплахата за нашето здраве и това на близките ни. От друга страна, стрес и напрежение в ежедневието ни внасят извънредното положение – ограниченията в социалния и икономическия живот и страхът от последиците, свързани с финансовото ни оцеляване.

Според специалистите място за паника няма, а и последната не е добър съветник. И тук ние сме напълнo съгласни. Освен че тя предизвиква безсмислени, хаотични действия, съпътстващият я стрес води до влошен имунитет и по-голяма податливост на заболяванията. Неслучайно на сайта на Световната Здравна Организация (СЗО) в частта за COVID-19, освен препоръки за това как да се предпазваме от вируса, има и съвети как да противодействаме на стреса в създалата се ситуация (http://bit.ly/3alj4l2).

Стресът е не по-малко опасен от вируса. Затова е добре да се опитаме  да видим възможностите в тази ситуация, не само заплахите.  Както и да бъдем отговорни, дисциплинирани, полезни за другите и себе си.

Ние от Офис Релакс много бихме искали да ви предложим релаксиращ масаж. Всички обаче знаем, че в момента формулата, на която залагаме,  за да излезем по-бързо и с по-малко щети (за здравето на хората и икономиката ни) от ситуацията с COVID-19, е физическата дистанция. “Останете си вкъщи” стана нещо като общоприет поздрав вместо “здравейте” и “довиждане”.  Към това бихме добавили и “останете позитивни”. Въпреки че знаем колко е трудно, предвид спецификата на бизнеса ни и какво означава това за нас. И докато се опитваме да погледнем смело реалността в очите, ще положим усилия да последваме  и собствените си съвети – да видим някои плюсове в създалата се ситуация:

Повече време за социализация, макар и виртуална

Когато става дума за оставнето ни вкъщи и ограничавнето на контактите с другите, често се споменава израза социална изолация. За щастие, трудно може да се говори за такава и ние неслучайно използвахме вместо социална изолаия физическа дистанция. Живеем във времето на високотехнологични телекомуникации, на Интернет, Skype, Google, електронната поща и мобилния телефон. Колкото и ограничени да са социалните ни контати чисто физически при настоящите условия, ние оставаме свързани с близки и познати – чрез текст, образ и звук 24 часа в денонощието. Нещо, което би било немислимо преди няколко десетилетия.  Ограничаването на работния режим ни дава повече време да контактувме с познатите си – макар и виртуално.

Повече време за хобита, близките хора и дома

Според някои психолози също така е хубаво, че имаме повече възможност да почетем, да погледаме филми, да практикуваме хобита в домашна обстановка,  да прекарваме повече време с другите хора в домакинството и да им обърнем повече внимание, да поиграем и /или поговорим с децата си, както и да се научим да правим нови неща – например, да готвим нови ястия. В момента има достатъчно риалити формати, от които да се вдъхновим. Сега е времето да обърнем внимание и на различни дребни неразбории в нашия дома, с които можем да се справим сами, а иначе все не намираме време.

Повече креативност в ежедневието ни

Ограниченията и трудностите пробуждат креативността ни. „Ако искате детето ви да бъде по-креативно, не организирайте вие цялото му време, оставете го да скучае“ – съветват психолозите. Явно ограниченията и скуката могат да мотивират в тази посока доста успешно и възрастните. Това ясно се вижда от многобройните клипчета с меко казано необичайни занимания у дома, които заливат социалните мрежи.

По-качествена храна и по-чист въздух

Специалистите смятат, че хората скоро ще усетят положителния ефект на топлата домашно приготвена храна за сметка на сандвичите и другите храни, които си купуваме навън и които често са с неясно за нас съдържание.

В същото време по-малкото движение на автомобили и ограничаването на някои производства няма как да не се отрази позитивно на качеството на въздуха.

Грижа за себе си и добрата ни форма

Колкото и парадоксало да звучи, настоящата ситуация ни дава възможност да обръщаме повече внимание на себе си и на физическата си форма. С повече време, прекарано вкъщи, това е не само възможност, но и необходимост при наложените ограничения за придвижването навън и затворените спортни центрове. Макар че не можем да тичаме, посещаваме фитнес зали, плувни басейни и т.н., винаги можем да правим упражнения вкъщи, които дори и да не позволяват интензивно физическо натоварване, помагат да поддържаме физическия си тонус.

Ето и няколко връзки към наши материали с упражнения, подходящи за разтягане и раздвижване:

По-долу пък можете да намерите упражнения, които са подготвени от авторитетни издания и специалисти за тренировки вкъщи:

Пазете се, бъдете здрави, отговорни, солидарни, силни и позитивни! Надяваме се скоро да се виждаме пак не само виртуално, но и физически.