Ароматно лято

Начало »  Релаксирай активно »  Ароматно лято

Публикувано в: Релаксирай активно,

Лято е. Сезон, който щедро пръска по-наситени, по-цветни и провокиращи аромати. Дори в града тук и там избуяват оазиси пропити от дъх на липи и рози. Красиви, чувствени, освобождаващи.

Но не само. Често пъти ароматните растения имат и редица лечебни свойства, като един от начините да се възползваме от тях и да им се насладим е чрез употребата на етерични масла.

Етеричните масла могат да ни бъдат изключително полезни през лятото. С помощта на някои от тях можем да се охлаждаме, да се настроим за дълги периоди на пътуване, да успокоим кожата си след като сме били дълго време на слънце, във водата (басейна или морето) или просто да се освободим от натрупания стрес, така че по-пълноценно да се насладим на почивките си.

Как можем да ги използваме според специалистите? 

 • Вдишването на етерични масла е най-бързият и ефективен начин да изпитаме лечебното им действие. Това би могло да стане чрез дифузер, който разпръсква маслото в затворени пространства, например. По този начин въздухът едновременно се освежава и вдишваме полезните вещества.
 • Чрез външно приложение върху кожата. Счита се, че то има и по-дълбоко вътрешно действие.
 • Те се използват успешно и в хидротерапията.

Ето и 10 етерични масла, които биха могли да направят лятото ви още по-свежо и ароматно, а почивката ви през него по-пълноценна:

 1. Лавандула

Следващия път, когато се порежете, ожулите или изгорите докато сте вкъщи или правите нещо навън – опитайте да оздравите мястото по-бързо с няколко капки лавандула върху лепенката, която си поставяте. Това многофункционално масло ще ви даде възможност да се справите и с безпокойството или да подобрите качеството на съня си. Втриването му ще помогне да отпуснете мускулатурата си и да успокоите болката, сухата кожа, различни екземи и ухапвания от насекоми.

 1. Мента

Ако се чувствате много загрят/а, поставете няколко капки етерично масло от мента върху тила си и веднага ще се почувствате разхладени. С помощта му можете да отблъсквате насекоми и да облекчите сърбежа. То може да ви бъде полезно, за да се отпуснете преди сън, да отворите синусите си и да облекчите подуването и гаденто.

 1. Пачули

Това растение е от семейството на ментата. Етеричното масло от него е силно, така че ще ви е нужна само една капка. Използва се при зряла, напукана кожа или, когато лесно се потим (както това се случва през лятото). Смята се, че то значително подобрява настроението.

 1. Палмароза

Има много охлаждащ, антивъзпалителен, антибактериален ефект и регенеративни свойства. Това масло често се използва в комбинация с пачули, за да успокои кожата и премахне зачервяванията. Можете да нанесете или капнете капка от него в комбинация с мента на врата си, ако искате да се разхладите и отпуснете, например след дълъг път.

 1. Сандалово дърво

Това масло може да облекчи отоци и подпухнали участъци, както и да успокои кожата след изгаряне. При вдишване успокоява дишането.

 1. Кипарис

Със своите охлаждащи, стягащи и диуретични свойства това масло е страхотно за абсорбирането на течности. Хората, които са склонни да задържат течности и/или имат храносмилателни проблеми, могат да го използват като лосион за тяло.

 1. Лимон

Охлаждащо, антисептично, диуретично и анти – оксидантно, цитрусовото масло от лимон може да ви даде изключително свежо усещане. Разтриването на кожата с него помага да се освободите от задържаните течности, например когато пътувате.

 1. Грейпфрут

Маслото от грейпфрут може да ни бъде полезно при задържане на течности и подобряване на метаболизма. То може да помогне за подбряване на настроението, за успокояване на възпалено гърло и лечението на локални наранявания.

 1. Лайка

Поради нейното охлаждащо, релаксиращо, противовъзпалително и антихистаминово действие, това масло е изключително добро средство при борбата са алергии.

 1. Здравец / дъхаво мушкато

Маслото от здравец / дъхаво мушкато може да раздвижи течностите, които тъканите задържат в ситуации като по-дълго пътуване, например. Използва се също за овлажняване на суха кожа, помага да се освободите от токсините докато се потите.

Внимавайте обаче, съветват специалистите. Това, че етеричните масла са естествени продукти не значи, че са напълно безвредни и можете да ги ползвате без съответната информация и грижа. Преди всичко при употребата им е важно:

 • Да бъдат с проверен произход и качества;
 • Да спазвате указанията за съхранението им (най-добре в хладилник при температура 0-3°С);
 • Да тествате дали не сте алергични към съответните продукти, които искате да ползвате;
 • Етеричните масла са лесно възпламеними – не ги дръжте в близост до скари и барбекюта, огнища;
 • Някои етерични масла, включително всички цитрусови масла, както и маслата от кориандър и джинджифил имат фотосинтезиращо действие. Ето защо местата, върху които се прилагат, не бива да се излагат на слънчева светлина поне 3-4 часа след нанасянето им. В противен случай съществува опасност от свръхпигментация и, понякога, изгаряния. За да сте спокойни, е най-добрете да се запознаете предварително внимателно със свойствата на маслата, които ще ползвате.