Алергия към упражнения?

Начало »  Релаксирай активно »  Алергия към упражнения?

Една неделя през месец март 2015 година Джо О’Лиъри отива на вечеря с родителите си около 8 вечерта. Той и майка му си разделят пица, гарнирана с домати и чушки. После се отправя към фитнеса. Около половин час след началото на тренировката Джо започва да се чувства странно: “Очите ми се навлажниха и ми стана трудно да дишам. След 5 минути едва си поемах дъх. Погледнах в огледалото отзад и видях, че очите ми са подути, както и цялото ми лице.”

О’Лиъри веднага е откаран в бърза помощ и напомпан със стероиди и антихистамини. Оказало се, че е направил алергична реакция. Причина за нея обаче не била само храната, която погълнал на вечеря, а комбинацията от нея и процесите, които тренировката задействала в оргнизма му. Лекарите бързо му поставили диагнозата анафилаксия (тежка алергична реакция), причинена от упражнения, при която алергенът предизвиква реакция само при физическо натоварване. Заключението било, че Джо може да изпадне в такова състояние винаги, когато комбинира тренировките с похапване на домати, чушки, соя и / или ядки.

Анафилаксията, предизвикана от физическо натоварване, е описана за първи път през 1979 г. и от нея, предполага се, страдат 50 на всеки 100 000 души (0,05% от населението). Макар че алерголозите са все по-наясно със състоянието, което алергиите предизвикват, изследователите и лекарите все още не знаят защо точно възникват те според Мария Кастелас от болница Бригам енд Уиминс.

При около 30 до 50 процента от хората реакцията е резултат от комбинирането на определени типове храни и упражнения. За други интензивните физически натоварвания могат да предизвикат дори реакция към лекарства като аспирина. Някои жени се сблъскват с този феномен само в периода от месечния им цикъл, когато се покачва нивото на хормона естроген, тъй като той може да се свърже с клетките, участващи в алергичните реакции. А за една друга част от хората той може да бъде предизвикан просто от самите упражнения.

exhausted-woman-with-water-in-gym_23-2147778372

Количеството и интензивността на упражненията, които могат да доведат до реакция, са различни за различните хора. Като цяло се смята, че анафилаксията може да се случи по-лесно на хора, които не са в добра физическа форма. Типът физически активности, водещи до това състояние също е доста широк. Има регистрирани случаи на анафилаксия при дейности като бягане, каране на колело, танци, фитнес. До момента обаче няма регистрани случаи на анафилаксия при плуване, казва Касълс.

Все още не е напълно ясно каква точно е връзката между анафилаксията и упражненията. Има множество работни теории за механизма на този феномен, свързани с физиологичните промени в тялото по време на физически натоварвания. Засиленото кръвообръщение може в някои случаи да се отрази негативно върху чувствителните имунни клетки, например. Или определени протеини в червата могат да променят поведението си по време на упражненията, които могат да взаимодеистват с храната по начин, водещ до алергична реакция. Тъй като упражненията увеличават абсорбирането на вещества от стомашночревния тракт, възможно е просто да нараства количеството алергени, проникващи в тялото.

Според Касълс, за щастие, диагнозата се поставя лесно. И след като веднъж това е направено, симптомите могат да бъдат лекувни както всяка друга алергия — чрез избягване на алергените (в идеалния случай – храните и лекарствата, които предизикват проблема и са противопоказни при упражнения).

След поставената диагноза О’Лиъри получава основни насоки от страна на лекарите за това как да се предпазва в бъдеще от подобни ситуации. Въпреки че основният е да не прави упражнения непосредствено преди или след консумацията на храните, опасни за него, той решава да ги изключи напълно от диетата си.

Източник: Popular Science