Масажът намалява безпокойството и подобрява умствените ни способности

Начало »  Проучвания »  Масажът намалява безпокойството и подобрява умствените ни способности

Публикувано в: Проучвания,

Т. Фийлд, Дж. Айрънсън, Ф. Скафиди, Т. Навроцки, А. Гонкалвс, А. Бърман, Дж. Пикенс,  Н. Фокс, С. Шанбърг, К. Кун (1996)

До този извод достига екип от учени в САЩ в края на миналия век. Те провеждат проучване с цел да бъде установено влиянието на масажната терапия върху нивата на стрес и безпокойство, както и върху мозъчната активност при възрастните.

Изследвани са общо 50 души. Два пъти в седмицата в продължение на пет седмици на двадесет и шест от тях се прави 15-минутен масаж на стол. По време на масажа останалите двадесет и четири трябва само да се отпуснат и да си почиват в масажни столове. През първия и последния ден от експеримента на участниците е направен електроенцефалографски мониторинг преди, по време и след приключване на сесията. Освен това, преди и след сесиите те решават математически задачи, попълват скали за определяне Профила на настроението (POMS) като се измерват нивата на депресия и тревожност. Измерват се и нивата на кортизол в слюнката им. В началото на сесиите участниците попълват скалите за важни житейски събития (Life Events), стрес на работното място (Job Stress) и POMS скала за хронична депресия.

Последователното отчитане на промените в състоянието на участниците в експеримента и направените в последствие анализи показват, че: 1) и при двете групи се наблюдава засилване на делта мозъчния ритъм, което предполага релаксиране; 2) при групата, подложена на масаж се наблюдава намаляване на алфа и бета ритъма (предполагащ повишена бдителност), докато при контролната група се наблюдава точно обратното; 3) при групата, подложена на масаж, се наблюдава по-голяма бързина и точност при решаването на матемаunleash-creativity-e1406073565218тическите задачи, докато при контролната група няма промяна; 4) нивата на безпокойство намаляват след сесиите при групата с масажите, но не и при контролната група, въпреки  че и при двете групи депресивните състояния са по-слабо изразени; 5) нивата на кортизол се понижават след масаж, но не и след почивка върху масажен стол; 6) след приключване на петте седмици, нивата на стрес, свързан с работа, са по-ниски само за групата, подложена на масажна терапия.

Източник:  Американска асоциация за масажна терапия (АМТА)