pH балансът в нашето тяло и масажът

Начало »  За нуждата и ползите от офис масажа »  pH балансът в нашето тяло и масажът

Вероятно сте чували, че pH балансът в тялото ни се влияе от начина ни на хранене. Има цели статии, посветени на проблема, таблици с алкални и киселинни храни, напитки и т.н. Всъщност от значение са и много други фактори – качеството на въздуха около нас, колко често приемаме лекарства, доколко се движим и начина ни на живот като цяло. Какво означава това и какво общо има все пак с масажа? Преди да отговорим на въпроса за връзката между масажа и pH баланса в организма ни, ще припомним какво е pH балансът и защо той е важен за нас.

pH („potentia hydrogeni“ или „сила на водорода”) е показател, който отчита нивото на  концентрация на положително заредените водородни йони  (Н+). Когато тя е по-голяма от концентрацията на хидроксилните аниони (OH) в един разтвор, се приема, че този разтвор е киселинен. В обратния случай разтворът се определя като алкален. Според pH скалата киселинните разтвори имат стойности на pH по-малки от 7, алкалните – стойности на pH по-големи от 7, а неутралните – 7.

Untitled 3pH („пе ха“) е различно в различните системи в организма: За нормално pH на кръвта се приема pH 7.35 – 7.45. pH в стомаха варира от 1,5 до 3,5; в жлъчката  от 7,6 до 8,8; в урината от 4,6 до 8,0. Кожата на тялото е с киселинност pH 4.0–6.5, а влагалището при жените – pH 3.8 – 4.5.

Защо е толкова важно да имаме балансирано pH (в рамките на съответните референтни стойности)? Най-общо казано, защото нарушаването на pH баланса в различните органи ни прави много податливи на различни патогенни бактерии и вируси, възпаления и заболявания. А по-драстичните отклонения може да са животозастрашаващи. Той може да бъде нарушен както чрез прекалено повишаване на киселинноста в организма, така и чрез прекаленото му алкализиране. Когато става дума за нарушен pH баланс в публичното пространство обичайно се коментират  вредите от “подкиселяването” на организма. Това може би е така, защото съвременният начин на живот и хранене (стрес, замърсен въздух, консумирането на “бързи храни”, много меса, колбаси и сладкиши за сметка на много по-малко ядки, плодове и зеленчуци) обикновено предразполагат именно този процес. Трябва да се има предвид обаче, че нещата не са толкова еднозначни и прости. Например pH на урината следва да е леко кисело. Специалистите споделят, че при хора, които се хранят само с растителни храни, регулярно и безконтролно използват алкализиращи средства (т.е. залитат в другата крайност) и поддържат високо pH на урината (над 7-8) може да се получат инфекции с разпадащи уреята бактерии. По-подобен начин средата на влагалището при жените също е леко кисела и прекаленото й алкализиране отново води до здравословни проблеми. Така че не случайно се говори за pH баланс и неговото нарушаване, в която и да е посока е нездравословно.  Особено притеснителни са отклоненията от рефернтните стойности на pH в кръвта ни. За щастие, нашият организъм има механизъм, който работи за запазването на равновесие и предотвратяването на големи промени в стойностите на „рН“ в нея. В него участва дишането – белите дробове и  т.нар.  буферни системи в телесните течности и селекцията на  водородните йони в бъбреците.

И така какво общо има с всичко това тогава масажът?

От една страна, съвременният начин на живот в големия град е доста уседнал и често му липсва ежедневна физическа активност. Масажът от своя страна подобрява кръвообръщението и движението на телесните течности. Така той противодейства на застоя им и подпомага отвеждането им до съответните “преработващи и изчистващи” органи (каквито например са бъбреците).

От друга, положителното влияние на масажа върху нервната система е една от безспорните му ползи. Както е известно, масажът може да бъде ефективен съюзник срещу стреса.

Вредният постоянен стрес, както стана дума по-горе, отключва много заболявания, свързани с нарушаването на pH баланса в една или друга система в организма ни. Съществуват сериозни състояния като метаболитна ацидоза, която освен с високомазнинни диети, дехидратация, наднормено тегло, проблеми с бъбреците и някои други заболявания се свързва и с високи нива на стрес и безпокойсто. Въпреки че стресът не може да се счита за единствена причина, той може да  отключи гастроентерологични състояния, при които киселинноста е проблем. При ГЕРБ например (гастроентерологична рефлуксна болест) в хранопровода се връщат киселини, които са с pH по-ниско от нормалното за този орган. В резултат се появява усещането за дискомфорт и парене. При достигането и задържането им в горната част към устната кухина, те не само дразнят лигавицата и водят до набъбването й, но и създават благоприятна среда за развитието на инфекции. Ето защо хора с подобен проблем са предразположени към ларингит, фарингит, дрезгав глас, хронична кашлица, остри отити, остри синузити и други. Съществуват и изследвания, които отчитат, че при стрес директно се повишава  киселинността в слюнката ни. А това е предпоставка за развитие на инфекции в устната кухина и горните дихателни пътища.

Може да се дадат още много примери. Неслучайно лекарите все по-често ни съветват да обръщаме повече внимане върху хранителния си режим и да търсим начин да редуцираме / контролираме стреса в живота си.

А масажът може да помогне да релаксираме организма си и да освободим напрежението от него. Редовното използване на масаж е полезно както заради моментното освобождаване на напрежението, така и заради това, че то осигурява периодичното му разтоварване. Последното е важно именно защото стресът ни вреди най-вече, когато е прекалено интензивен, продължителен и непрекъснат. Днес стресовите ситуации често са по-скоро ежедневие – на работа, у дома, в магазина, на улицата, от което за съжаление трудно можем да избягаме. Затова е добре да използваме всички достъпни възможности за тяхното овладяване – промяна в начина ни на мислене, упражнения, повече време на открито в почивните дни и, разбира се, масаж. Още повече, че тази  възможност може да бъде използвана директно на работното място. Офис масажът става все по-търсена услуга именно заради неговата достъпност, ефективност и същност. Масажът на работното място може да има много добър релаксиращ ефект и е разработен да се прилага в работна среда.

Ако трябва да обобщим – масажът не може да влия директно върху pH баланса в нашето тяло,  но той може да снижи вредното въздействие на стреса като негативен фактор и да стимулира в тялото ни процеси, които са свързани с поддържането на този баланс.

Източници:

  1. Relaxation training reduces symptom reports and acid exposure in patients with gastroesophageal reflux disease 
  2. Saliva pH as a biomarker of exam stress and a predictor of exam performance
  3. Stress and acidosis
  4. How Stress Affects Digestion
  5. How does pH level affect body’s immune response
  6. Д-р Aсен Петров: Гастроезофагеалната рефлуксна болест измества по честота язвата и гастрита
  7. От стомашни киселини се оплакват 55-65% от възрастните между 35 и 65 години