Техники за самомасаж, когато работим у дома

Начало »  За нуждата и ползите от офис масажа »  Техники за самомасаж, когато работим у дома

Работата у дома със сигурност има своите предимства, но и своите недостатъци. Ако работите на компютър това, че го правите вкъщи, не премахва негативите – продължително застояване в една и съща поза, натоварване на китките, гърба, раменете, очите, появата на дискомфорт в долните крайници. Често пъти си мислим, че вкъщи можем да избегнем тези ефекти. Вероятно сте се убедили, че това не е толкова лесно. Статичната поза си остава статична независимо дали е в удобно кресло, на дивана или на офис стол пред бюрото. Нещо повече, доста често не си даваме сметка, че позите, които заемаме, работейки от удобните си домашни мебели, не са подходящи за това. Те просто не са разработени с идеята за работа. Така  можем да натоварим тялото си повече отколкото очакваме. Успеем ли да ги приспособим и използваме по най-добрия начин, все още оставаме обездвижени. Ако имате и малки деца, правилната поза и/или спокойствието лесно се превръщат в мираж. Един наш добър приятел ни разказваше: “Трябва да призная, че жена ми е желязна. Имаме три момчета, а тя работи на компютъра си от вкъщи, докато те и тримата буквално са се покатерили върху нея.” Колкото и железни да изглеждате, убедени сме, че подобни неща оставят своя отпечатък.

Ако ставаше въпрос за офиса, веднага бихме ви препоръчали един чудесен офис масаж. В настоящата ситуация, разбираемо, не можем да предложим офис насаж на тези от вас, които работят вкъщи. За сметка на това едно от нещата, които можем да направим е да ви представим няколко техники за самомасаж. Те могат да бъдат много полезни и да подобрят значително физическия и психическия ви тонус – да помогнат за по-малко болка, напрежение и стрес. Единствените неща, от които се нуждаете, са тенис топка и собствените ви ръце. Ако желаете, без да е задължително, можете да използвате масажна топка или масжен цилиндър.

Ето и нашите предложения. Добре е да прилагате всяко от тях поне 2-3 минути.

Масаж на главата 

При главоболие

С върховете на пръстите си внимателно натиснете челюстта, точно под ушите. С кръгови движения на пръстите продължете до слепоочията, а след това през граничната линията, между косата и челото ви, докато двете ви ръце се срещнат в най-горната му част.

Масаж на врата

Облекчава главоболието при напрежение

Поставете по два или три пръста от двете страни на врата, където той се среща с раменете. Приложете силен натиск и задръжте, докато почувствате, че мускулите започват да се отпускат. Преместете ръката си нагоре по врата към главата. Направете кръгови движеня с раменете напред и назад. Повторете три пъти.

Масаж на раменете

При стегнати / сковани рамене

Поставете лявата си ръка върху дясното рамо. Стиснете мускула и свийте раменете. Освободете натиска, докато отпускате рамото си. Приложете силен натиск и движете пръстите си към врата с кръгови движения.

Повторете от лявата страна с помощта на дясната ръка.

Масаж на горната част на гърба

Намалява напрежението в горната част на гърба и помага за по-добра стойка

Вземете тенис топка и застанете с гръб към стената. Облегнете се назад и притиснете към стената тенис топката, след като я наместите между гръбнака и лявата лопатка. Започнете да местите тялото си леко нагоре-надолу и наляво-надясно, за да откриете местата, които са най-напрегнати. Приложете по-силен натиск върху тях, за да освободите напрежението. Внимавайте топката да остане вляво от гръбнака. Тя не бива да минава през него, докато оказвате натиск. След като приключите с тази страна, изпълнете по аналогичен начин и за дясната.

Масаж на кръста

Облекчава напрежението в долната част на гърба при дълго седене

Отново използвайте тенис топка. Облегнете се на стената, за да я притиснете в долната част на гърба – малко над таза, вляво от гръбначния стълб. Движете тялото леко наляво-надясно и нагоре-надолу. Увеличете натиска в по-напрегнатите зони. Внимавайте с гръбначния стълб! Топката не бива да преминава през него и да го притриска!

Повторете и за дясната част.

Този, както и предходния масаж, могат да бъдат изпълнявани в легнало положение върху твърда, равна повърхност.

Масаж на гърдите

Помага при проблеми с позата и облекчава болките в горната част на гърба

Използвайте ръката си или тенис топка. Приложете лек натиск върху гръдните мускули под лявата ключица. С кръгови движения местете ръката си/топката наляво-надясно и нагоре-надолу, за да масажирате различните ъгли на мускула. Повторете и от дясната страна.

Масаж на предмишниците

За уморени ръце, които работят на компютър по цял ден

Обърнете дясната си ръка с дланта към пода. Обхванете дясната си предмишница с лявата си ръка малко под лакътя, така че палецът да остане откъм тялото ви, а останалите пръсти от външната й част. Приложете силен натиск, движейки палеца си напред-назад върху мускулите. Приплъзнете лявата си ръка надолу по дясната, по-близо до китката, като продължавате да прилагате лек натиск.

Повторете техниката и за лявата предмишница.

Масажи на краката

За облекчаване на схващанията при по-дълго седене.

Седнете на стол със сгънати в коленете крака. Първо се фокусирайте върху единя крак. Започнете да оказвате равномерен натиск с дланите на ръцете си от всички страни на горната част на бедрото. Продължете надолу по крака към коляното. Изпънете крака си и след това докато оказвате натиск с длани се върнете отново към горната част на бедрото.

Ако имате масажен цилиндър: Започнете като легнете странично върху цилиндъра, така че да е разположен под хълбока ви. Поддържайте тялото си стабилно, като се подпирате с ръце. Приплъзнете се върху цилиндъра докато той достигне коляното ви, усуквайки тялото си към пода. С приплъзващо движение се върнете бавно в изходна позиция.

Направете същото и за другата страна.

Масаж на ходилата

Помага при болки в краката и напрегнати подколенни сухожилия

Тази масажна техника може да се изпълнява в седнало или изправено положение. Поставете тенис топката на земята. Поставете стъпалото на единя си крак върху нея. Бавно, като упражнявате лек до умерен натиск приплъзнете стъпалото си напред-назад. Задръжте повече върху топката меките части на ходилото си. Ако се нуждаете от по-силен натиск, застанете прави.

Повторете и за другия крак.

И накрая, но не на последно място, ще добавим, че самомасжът е нещо чудесно, когато обстоятелствата го налагат или почувствате нужда от масаж, а наоколо няма професионалист. Не изпускайте обаче възможноста, когато можете да се възползвате от услугите на такъв – на работното или друго място. Не само защото той/тя ще ви предложи най-доброто за вас и състоянието ви, но и защото наистина ще може да релаксирате.

Очакваме с нетърпение срещите ни лице в лице, за да се насладите и на нашите офис масажи 🙂