Релаксирайте умно

Начало »  За мениджъри и ЧР специалисти »  Релаксирайте умно

Успокой се. Поеми си дълбоко въздух. Дишай.

 Чували сте тези изрази, нали? Вероятно се е случвало и сами да си ги повтаряте. И може би са ви помогнали, а може би са ускорили пулса ви след като не сте постигнали моментален ефект. Или пък са ви помогнали, но само за малко… Истината е, че умението да релаксираме е нещо по-комплексно, което се отработва и е свързано… с постоянство. Необходимо е да го практикуваме редовно в ежедневието си на различни нива: дишане, мислене, упражнения, разходки, спорт, срещи с приятели, четене на книги, концерти, кино, а защо не и масаж – масаж на работното място… където често пъти определено имаме нуждата да се освободим от стреса. Ежедневието ни изисква непрекъснати действия и разрешаване на проблемни ситуации – често под натиска на времето или друг вид напрежение. Затова трябва да имаме арсенал от техники, с които да се отпускаме и да избягваме “прегарянето” според времето и мястото.

Или накратко, за да изпускаме ефективно парата, трябва да го правим редовно. Нужно е да релаксираме както тялото, така и ума, и духа – както в свободното ни време, така и в работното ежедневие. Важно е в рамките на работния ни график да намерим подходящо време и форма на релакс, каквато е масажът на работното място, например. Колкото по-редовно и многопластово противодействаме на стреса, толкова по-ефективно ще се справяме с негативните ефекти от него. Ако някой смята, че офис масажът е изгубено работно време, че означава намалена продуктивност, ще си позволим да не се съгласим. Ефективната работа изисква редуване с ефективни почивки, които релаксират и зареждат.

Тялото ви ще ви благодари.

Стресът отключва множество неща в тялото ви. Високо кръвно налягане, главоболия, мускулно напрежение, язви и отслабена имунната система са някои от тях. Релаксирането ще ви помогне да противодействате на тези ефекти.

Ще мислите по-бързо и по-ясно.

Продължителният стрес може да причини неприятни неща на мозъка ни. Науката свързва много заболявания с “разклатените” нерви. Параноята, депресията, различни синдроми и дори само усещането, че ни е трудно да мислим и правим правилни връзки, може да се появят в резултат на прекалено много стрес. В такива ситуации мисълта ни се забавя и вземаме грешни решения. Като отделите малко време, за да релаксирате, вие помагате на мозъка си да се успокои и да се рестартира. Така ще можете да се справяте по-бързо и с по-голяма лекота с всекидневните задачи и предизвикателства.

Емоциите ви ще бъдат по-уравновесени.

На всички ни се е случвало да се чувстваме виновни след необуздани емоционални прояви! Когато стресът и умората ни погълнат напълно, способността ни за самоконтрол рязко пада. Това може да доведе до нервни изблици и агресивно поведение спрямо хората, за които иначе ни е грижа, спрямо колеги или дори спрямо непознати хора. Релаксирането помага да владеем по-добре негативните си емоции. Когато сме спокойни, ние имаме психическия ресурс да овладеем емоциите си и да ги освободим и изразим по подходящ начин според ситуацията.

Ще бъдете по-ефективни в работата си и ще се чувствате по-добре на работното си място.

Понякога може да бъде много трудно да сте спокойни по време на работа. С пресиращи срокове, безмислени срещи, напрегнати колеги и трудни клиенти изглежда почти невъзможно да останете спокойни. Това на свой ред може да ви превърне в един от тези колеги-дразнители, които превръщат работното място в ад. Въпреки че е по-лесно да се каже отколкото да се направи, най-добре е да намерите начин да бъдете по-спокойни. Така ще можете по-добре да се аргументирате и да решавате проблеми. Когато се чувствате спокойни и добре, ще усещате прилив на енергия и ще можете да се концентрирате по-добре. Без съмнение ще виждате в различна светлина колегите си и самите вие ще се държите по-добре с тях. А това ще доведе и до по-приятна атмосфера на работното място.

Помислете за неща като кратки разходки, обяд извън офиса, релаксиращи упражнения подходящи за офис среда, за офис масаж. Не се оставяйте сроковете и стреса да ви притиснат пред екрана. Така както хубавата книга или филм, един час фитнес или мач с приятели или пък каквото и да е хоби (като писане, дялкане, рисуване, свирене или каквото и да е) могат да ви освободят от стреса, когато сте извън офиса, така офис-масажът може да стане ваш спасителен бряг, остров в напрегнатия офис живот, където да се освобождавате от стреса и зареждате със спокойствие и позитивна енергия по един специален начин. Може ли офис масажът наистина да ни помогне? Писали сме много по въпроса. Цитирали сме много проучвания. Най-добрият филтър за нас обаче са собствените ни клиенти, които споделят, че след офис масажа се чувстват страхотно – тонизирани, релаксирани, заредени. И не само заради чисто механичното въздействие на масажа и отпускането на напрегнатата мускулатура, а и заради въздействието му върху нервната система и психиката, контакта с позитивно настроен човек, “който ти отделя индивидуално внимание и полага грижа за теб”.