Работят ли по-кратките масажи и ползите от тях

Начало »  За нуждата и ползите от офис масажа »  Работят ли по-кратките масажи и ползите от тях

Масажите и силата на постоянството

Когато става въпрос за масажи и вашето общо здравословно състояние, за стрес, някаква болка или напрежение в тялото ви, е хубаво да обмислите добре ситуацията.

Наистина има сериозни състояния, в които работа ще ви свърши само продължителен лечебен масаж. Може да се окаже обаче, че за вас работи достатъчно добре или дори по-добре формулата на специализирания офис масаж – по малко, но редовно.

Чували сме от някои наши клиенти, че най-лошото на офис масажите ни е, че имат край. Така е за съжаление с всичко хубаво, независимо колко продължава то. В повечето случаи обаче още същата седмица или веднага през следващата те отново се наслаждават на преживяването офис масаж.

Има хора, които смятат, че колкото по-дълъг е един масаж, толкова по-ефективен е той. За тях 30-минутният, а още повече 15-минутният масаж са нещо като залъгалка. Какво може да се направи за толкова кратко време? Когато имате разработена специализирана процедура, насочена към определени състояния, когато терапевтът е професионалист и разбира от работата си, когато подхожда с отворено съзнание и има очи и уши за конкретното състояние на клиента, истината е, че дори 15 минути не са толкова малко. Всъщност за 15 минути могат да се направят немалко неща, стига терапевтът да свърши качествено работата си.

Важно е да се каже и това, че повечето проучвния за ефективността на масажите при физически и психичеси стрес, а дори и при сериозни заболявания, включват масажи с продължителност между 15 и 30 минути и честота на провеждането им е 1-2 пъти до 3 пъти седмично.

Отново ще подчертаем, че значение имат конкретният казус и целта на процедурата, професионализмът на терапевта и постоянството във времето.

Масажната терапия, като повечето терапии, има кумулативен ефект. Навярно ще се съгласите, че не можете да очаквате, ако спортувате веднъж месечно, да постигнете някакъв особен резултат. Или пък, че ако вземете еднократно някакво лекарство, то ще ви реши проблем, постоянстващ във времето. Обичайно вие ще взимате предписаната доза по определена схема, докато отстраните проблема. За съжаление неща като физическия и психически стрес на работното място ни съпътстват почти постоянно.

Дългите периоди на стрес могат да доведат до неблагоприятни промени в тялото ни – като понижен имунитет, повишена кръвна захар, сърдечни проблеми, отслабени възможности тъканите ни да се лекуват, влошен сън, безпокойство, депресия, затруднено мислене и т.н.

Масажът може да бъде много полезен като профилактика и помощно средство за справянето с подобни промени. За да има ефект обаче, се изисква той да се прилага редовно и по възможност по-често от веднъж месечно. 

Масажната терапия работи по подобен начин като упражненията. Те предизвикват определен стрес в тялото, който насърчава здравословни промени в тялото. Дългите паузи между редките тренировки не водят до особен кумулативен ефект, тъй като при следваща тренировка тялото е преустановило стартиралите преди процеси и вие все едно започвате от нулата.

Ползите от по-кратките, но по-чести процедури

·      Наи-важната полза, както вече стана дума, е, че по-честите (макар и по-кратки) процедури осигуряват постигането на кумулативен ефект.

Да си представим нещата по следния начин – нека предположим, че след първата масажна процедура вашето състояние (независимо дали става въпрос за болка в рамената или врата, психическо напрежение или нещо друго) се е подобрило с 40%. След това обаче вие се връщате към ежедневните си занимания, които са предизвикали това ваше състояние,  и постепенно до няколко дни ефектът от масажа пада на 20%. Вие обаче имате възможност и сте били достатъчно умни да си запишете час за масаж за след 2-3 дни. Така добавяте нови 40% подобрение на състоянието си. На този втори етап резултатът е 60% подобрение, до след още няколко дни, когато то ще падне на 40%. Ако вие отново сте си записали час за масаж, ще добавите още 40% и т.н. докато достигнете оптимално състояние, което е добре да поддържате. Съответно колкото по-рядко си правите масаж, толкова по-незначителна ще бъде връзката между отделните процедури, както и самото натрупване на ползите от масажа / поддържането на постигнатото ниво.

·      Не ви се налага да давате на куп много пари

Парите, които давате при по–чести, но по-кратки процедури, са разделени на части и не натежават толкова на вашия джоб, както се случва, когато трябва да заплатите еднократно по-голяма сума.

Когато тези масажи са офис-масажи:

·      Като цяло ще ви бъде по-изгодно. Пазарът на масажи у нас е структуриран така, че абсолютната сума, която ще заплатите за няколко по-кратки процедури от типа офис масаж сумарно е твърде вероятно да излезе по-малка от тази, която ще ви струва същото време накуп, прекарано в салон за масаж.

·      Пестите време и нерви. Терапевтите идват на място при вас, в офиса, в който работите. Няма да ви се налага да се конкурирате за съботно-неделни часове с други клиенти, да пропътувате половината град, за да отидете в определен салон или да карате дълго и изтощително в най-големия трафик след работа, ако сте си записали час в делничен ден.

Повярвайте, заслужава си да опитате!