Какво да направим преди офис масажа за 360 ° „+“ преживяване?

Начало »  За нуждата и ползите от офис масажа »  Какво да направим преди офис масажа за 360 ° „+“ преживяване?

10_thumb_DSC_0888_1024_5

 1. Резервация и отмяна / презаписване на час.

Пропадането на преживяване, което съчетава полезното с приятното, почти винаги ни изпраща на обратния емоционален полюс.  Затова е хубаво да изберете подходящото време. Днес това не винаги е лесно, особено когато работата ни е динамична, в организации с повече отдели и звена, свързана с много координация и срещи. Ето защо е по-добре да се случва в периоди, които сте отделили за самостоятелни дейности, а не в кратки 15-20 минутни прозорци между две срещи. Колкото и добре планирани да са те, винаги могат да продължат повече от предвиденото. Но дори когато сме избрали подходящ момент, няма 100% гаранция срещу непредвидени спешни задачи. В такъв случай е добре своевременно да реагирате – като се обадите и преместите часа си в електронния график или си запишете следващ час. Така ще знаете, че все пак, макар и с малко изместване, нещата ще се случат, а и ще бъдете спокойни, че всичко е коректно. Специалистът може да планира кратка почивка извън мястото за масаж за себе си или пък да включи друг желаещ.

 1. Посетете тоалетната.

Тъй като по време на офис масажа заемаме поза с леко повдигнати и сгънати колене и приведено напред тяло може да изпитате дискомфорт и нужда да посетите тоалетната, ако не сте го направили преди това. Така или ще трябва да прекъснете и нарушите преживяването си, както и да съкратие процедурата си, ако непосредствено след това има записан час, или да се измъчвате през цялото време.  А това в голяма степен ще обезмисли масажа.

 1. Избягвайте приема на големи количества храна непосредствено преди масажа.

Te могат да доведат до неприятно усещане за тежест и дискомфорт. Не бива да забравяме за сгънатата поза при офис масажа, както и факта, че той е съпроводен с натиск в различни зони на гърба и кръста. За да не се почувстваме отпаднали по време на масажа пък е най-добре около час – два преди него да хапнем някаква лека закуска. И още нещо – не се притеснявайте, ако ви се случи да отделите газове.  Всеки специалист е наясно, че “рискът” от такъв процес по време на масаж, е съвсем реален.

 1. Приемете кафето или кофеиновите напитки няколко часа по-рано или ги отложете за по-късно.

Кофеинът няма да позволи на нервната система да се отпусне напълно. Вместо да си представяте бриз и вълни, например, съзнанието ви ще остане  напрегнато.

 1. Избягвайте да съчетавате алкохола с масажа. 

Едва ли, когато сте на работа, ще ви се случи да пиете преди масаж, освен ако вътрешните правила във вашата фирма не разрешават да се почерпите за рождения ден на колега в края на деня, например. Ако все пак подобен казус е възможен, по – добре е да не си записвате час в края на този ден. Защо? Нали целта е релакс, а и двете неща отпускат. Алкохолът обаче го прави така, че връзката с вътрешните ни усещания се замъгляват, а масажът – така, че те се изострят. И не на последно място комбинацията от двете може да доведе до прекалено голям спад в кръвното налягане и до объркване на сетивата и чувството ни за координация.

 1. Пийте вода.

Shot of a couple drinking glasses of water together at home

Терапевтите са обучени да локализират болезнени или напрегнати възли в чоешкото тяло. След като идентифицират проблемните зони те прилагат различни масажни техники, чиято цел е да активира кръвообръщението. Когато това се случи и кръвта започне да пренася активно лимфа и кислород до втвърдените мускулни тъкани, се активират процеси, свързани с отделяне на отпадните продукти заедно с вода. Въпреки че през последните години се акцентира върху липсата на категорични проучвания, доказващи връзката между тези процеси и масажа, няма категорични доказателства и в обратна посока. А и хидратирането на организма (без разбира се да се прекалява) е жизнено необходимо по принцип за правилното функциониране и възстановяване на човешкото тяло, както и в частност за мускулите ни.

 1. Бъдете точни. 

Това е важно и за да си спестите притесненията, и за да можете да се възползвате от пълната продължителност на процедурата. Ако след това часовете са заети, терапевтът няма да може да ви “отпусне” допълнително време.  Освен това навременното пристигане ще даде възможност да се уверите, че масажният стол е хигиенизиран и да споделите спокойно с терапевта информация за здравословното си състояние и / или конкретни оплаквания, ако имате такива.

 1. Тренировките – правете ги преди масажа.

Например, ако тичате или работите върху тялото си във фитнеса, или правите някакви други по-динамични или силови упражнения, то по-добре е това да се случва сутрин, преди масажа. Така, след по-интензивното физическо натоварване, мускулите ще могат пълноценно да релаксират.

 1. Бъдете открити с терапевта.  

Ако в недалечно минало сте претърпели някакви по-сериозни заболявания и интервенции или страдате от някакви хронични заболявания, е добре да споделите това с кинезитерапевта. Така той ще може да прецени по-добре допустимо ли е прилагането на масаж във вашия случай и, ако “да”, как да го персонализира спрямо конкретните ви нужди. Именно затова, особено при първата среща с терапевта, е добре да поговорите с него за нещата описани по-горе. Също така е изключително важно да знае, ако приемате някакви по-сериозни (психотропни) лекарства и / или обезболяващи. Тъй като те обикновено притъпяват сетивата, може да объркат усещанията ви за реалната сила на натиска, упражняван от кинезитерапевта. И накрая, но не на последно място, ако имате някакви зони, които не искате да бъдат третирани, или изобщо някакви бариери, колебания, въпроси – говорете с терапевта, без да се притеснявате.

 1. Дрехи, бижута / аксесоари.

 Офис масажът по правило се извършва докато сме облечени.  Желателно е все пак да сте по тениска, тънка блуза или риза, а не с по-плътни дрехи като сако, пуловер, жилетка. Това ще даде възожност на терапевта да усети по-добре състоянието на мускулите и да локализира зоните, които да отработи по-задълбочено. Дали да свалим бижутата и аксесоарите, които носим? Най-добре е да попитаме самият терапевт. Той най-точно може да прецени на място, тъй като това зависи от големината им, точното място, на което са разположени и т.н. Ако например носите големи / дълги обици, които могат да се заплетат в косата или терапевтът да ги закачи и издърпа неволно докато ви масажира  – вероятно отговорът ще бъде “да”,  ако ли пък носите малки обици, плътно прилепнали към ухото, по-вероятно е отговорът да е “не”. В повечето случаи терапевтът сам ще каже какво да махнете, но съществува и известна опастност, ако не забележи нещо (например обици, които се крият в дълга коса) да пропусне да го направи.

 1. Отменете своевременно масажа, ако сте болни. 

Имате грип, висока температура, чувствате се по-отпаднали от обикновено. В такива ситуации масажът би могъл да навреди повече отколкото да помогне (с изключение на някои специфични масажни техники и то, ако усетите неразположение преди симптоите да са се задълбочили). Защо това е така?  Накратко  масажът може да активира редица процеси в организма. За това е необходима енергия, която е по-добре, докато сте болни, да бъде използвана за справяне с болестта и симптомите й. Масажът може да повлияе позитивно симптомите на настинката и грипа. И това наистина е така, но най-вече като превенция, а не като терапия когато те вече са ясно изразени.  С прости думи, ако редовно си правите масаж в по-дългосрочен план, това ще спомогне за укрепването на имунната ви система. А оттам ще бъдете и по-малко уязвими към болестите и по-тежкото им протичане.