Почивките – в търсене на продуктивността

Начало »  За мениджъри и ЧР специалисти »  Почивките – в търсене на продуктивността

shutterstock_126123155-1Имам толкова работа. Не мога да си вдигна главата.”

Звучи ли ви познато?

Може да сте увлечен/а от проект или затрупан/а с безинтересна работа, да ви притискат със срокове, или сам/а амбициозно да искате този път да намерите по-кратко решение на задачата. Вие знаете, че еднo прекъсване точно сега ще разсее мисълта ви. Вкопчен/а в бюрото и/или компютъра вие
42270807_l-1024x680 продължавате да се взирате в екрана му. И ако се занимавате с някаква дейност, включваща значителен обем работа на компютър, която изисква да се изолирате от хаоса и дразнителите от външния свят, вероятно често работите вечер или дори през нощта. Ако работата ви е организирана в рамките на стандартния осемчасов работен ден, но отново е свързана със застояване пред компютъра, сигурно нерядко в усилията си да свършите навреме, оставате дълго на бюрото без дори да се разтъпчете.

Според редица проучвания обаче качествените почивки по време на работа имат ключово значение за подобряване на ефективността и продуктивността. Те не просто ни помагат да продължим напред (не е новина, че всеки има нужда от време на време да отдъхне и да зареди), но оказват съществено влияние върху това как ще продължим.

Феноменът “разсейване”, който толкова често ни напряга така или иначе е неизбежен – без значение дали го искаме или не. Важното е да се научим да го управляваме в своя полза. След около 45 – до 75 минути (зависи от отделния чoвек и общото му състояние) работа концентрацията ни започва да спада дори и да сме успели да се изолираме от околните дразнители (телефони, бъбриви и / или напористи колеги и т.н.), шансът да започнем да допускаме грешки се увеличава.

Как работят пълноценните почивки?

p-1-This-Is-How-Many-Minutes-Of-Breaks-You-Need-Each-Day

Пълноценните почивки не разсейват, а удържат фокуса.

Университетският преподавател по психология Алехндро Лиерас посочва: “Кратките почивки всъщност ни дават възможност да продължим да удържаме вниманието си концентрирано. Те му дават възможност да се “изключи” и да се “включи” , да направим нещо като рестарт и така с нов заряд да изпълним по-добре задачите си.

Пълноценните почивки ни помагат да задържаме информацията и да правим връзки.

Мозъкът ни има два основни режима на работа – “фокусиран” и “дифузен”. Обичайно включваме на първия, когато учим или работим. Вторият, известен още като „режим на блуждаене”, е по-релаксираното състояние, в което се намира мозъкът ни, когато не спим, но сме по-отпуснати. На пръв поглед изглежда логично, ако искаме да сме по-продуктивни, да се концентрираме върху оптимизирането на първия режим, но дифузният режим играе също важна роля. Доскоро се смяташе, че във втория случай мозъците ни се успиват. Изследванията показват обаче, че когато сме в дифузен режим, много зони на мозъчната кора се активизират. Проблясъците, които ни осеняват сякаш свише, ей така от нищото (например когато сме под душа), са продукт на дифузното мислене. Когато се фиксираме прекалено много в едно нещо, мозъкът не може да обхване по-широката картина. Когато сме по-отпуснати и релаксирани в режим на блуждаене мозъкът ни може да направи неочаквани връзки и да “роди” ценни идеи / прозрения.

Пълноценните почивки ни помагат да преосмислим целите си.

Harvard Business Review представя друга важна полза от почивките: те ни позволяват да се отстраним от процеса и да преценим дали сме се насочили към правилните неща по правилния начин. Когато съзнателно се фокусираме върху нещо ние блокираме достъпа си до ресурсите на дифузния режим и в даден момент преставаме да мислим критично. Когато се отдръпнем от нещата след това ние отново можем да ги премислим по-глобално. Това е практика, която помага да действаме адекватно спрямо стратегическите ни цели.

Консултантите по продуктивността съветват да забравим всякакви оправдания и чувство за вина по отношение на почивките. Те са необходими на ума, така както витамин D e необходим за тялото. Просто без тях той не може да функционира добре.

Ето няколко метода за почивка, които, ако все още не сте изпробвали, е добре да тествате (ако работното ви време вече не е разграфено с предварително фиксирани почивки) като, разбира се, ги съобразите с изискванията на вашето работно място.

 

  1. Методът Помодоро

pomodoro

Eдин от най-често срещаните методи за почивка е да работите на кратки интензивни интервали, разделени от 5 минутни почивки. За всеки от тях трябва да свършите конкретна подзадача от една по-голяма такава. След 4 помодоро сесии, се прави една по-дълга 30-минутна почивка. Този метод дава усещането за спешност и напомня спринтиране, тъй като за кратки периоди трябва да постигнете определен резултат.

 

  1. 90 – минутни блокове

Time-Management-90-Minute-Timer

Трябва ви повече време, за да навлезете навътре в нещата. Тогава използвайте метода от 90 минутни интервали. Изследователят на съня Уилям Демент и Натан Клейтман първи откриват 90 минутния модел. Те забелязват, че човешкият мозък продължава да работи на 90 минутни цикли като тези по време на сън с нарастващa и намаляващa активност. Когато професор К. Андерс Ериксън изучава елитни артисти (музиканти, актьори), атлети и шахматисти той установява, че най-добрите сред тях работят не повече от 90 минути след което правят почивка от 15 минути.

  1. Методът 52-17

С помощта на приложение за проследяване на времето и продуктивността DeskTime Дроджиъм Груп изучава навиците на най-продуктивните служители и разбират, че повечет от тях работят средно по 52 минути без прекъсване и после почиват по 17 минути. Изводът, до който достигат е, че много важно нещо при този режим е работенето с цел. Тези интервали, както и при метода Помодоро, се разглеждат като отделни етапи с определена цел. Това позволява да се мобилизираме по добре и по-добре да се концентрираме.

За по – успешното прилагане на всеки от трите метода може да се използват Focus Booster, ненатрапващо се приложение – таймер.

  1. Две 15-минутни почивки на ден

Stopwatch-15

Ако разделянето на времето на блокове не е подходящо за вас (или спецификата на работата ви), използвайте този прост, но все пак ефективен начин на почивка – планирайте си 2 (две) 15-20 минутни почивки освен тази за обяд – сутрин и следобед. Например между 2 и 4 часа следобед (с пик към 3) е най – слабо продуктивното време за повечето хора.

Заключение

Специалистите по продуктивност съветват: прилагането на един или друг метод много зависи от спецификата на вашата работа и вашите лични цели. Който и вариант за почивка да изберете, той ще помогне за повишаване на вашата ефективност.