Ползите от офис масажа

Начало »  За мениджъри и ЧР специалисти »  Ползите от офис масажа

От служителя, страдащ от главоболия, до главния изпълнителен директор, всички печелят.
Крайният резултат от офис масажа е по-доволни и по-здрави служители, които са по-работоспособни и по-продуктивни.

Какво по-конкретно печелят служителите?

Офис масажът подобрява кръвообращението, релаксира и тонизира нервната система, мускулите и ставите и подобрява тъканния метаболизъм. Така той носи множество ползи като:

 • облекчени болки в гърба, раменете, главата, китките;
 • повишен жизнен тонус, по-малко отпадналост и умора;
 • понижени напрежение, стрес, безпокойство, нервност, тревожност;
 • повишена концентрация, работоспособност, ефективност;
 • по-добра стойка, по-добро настроение, по-добро самочувствие;
 • по-силна имунна система.

Наистина ли 15 – минутния мануален масаж върху стол помага за толкова много неща: да бъдем по-устойчиви на стреса, по-здрави, по-умни, по-креативни, по-ефективни, по-продуктивни, по-щастливи?  

Всички знаем колко е важно да правим кратки почивки, за да се чувстваме добре, да сме здрави и да работим пълноценно. Офис масажът обаче ни дава не просто 15 минути почивка, а преживяване, което позволява на тялото и ума ни да релаксират максимално пълноценно.

В работата си ние често сме подложени на стресови ситуации – спешни задачи, срокове, графици, сложна и понякога объркана и напрегната комуникация. От друга страна, работата пред компютър сама по себе си води до натрупване на физически стрес. Тя заставя човешкото тяло да заема продължително време еднотипна поза, при която мускулите са в постоянно напрежение. Това възпрепятства кръвоснабдяването и гръбните мускули изпадат в кислороден глад. Състоянието предизвиква неприятно усещане, дори силна болка. Главният мозък реагира на това дразнение с допълнителна контракция на мускулатурата, за да изолира мястото на болката. Натрупването на физически стрес в тялото води до прояви на раздразнителност, нервност, невъзможност за концентрация. Физическите проявления са обща умора, отпадналост, болка – получена от напрегнатостта и недостатъчното кръвоснабдяване на мускулатурата.

Офис масажът възвръща баланса на различните системи на организма, докато тялото и съзнанието са в покой, като противодейства на тези състояния на две нива.

От една страна, масажът стимулира лимфния ток и кръвообращението, подобрява кръвоснабдяването на мускулите и главния мозък. Заедно с това той тонизира връзките и ставите, релаксира болезнената и напрегната мускулатура, като нежно отделя мускулните влакна, заплетени в болезнен възел и декомпресира нервите, притиснати от мускулите, изпаднали в спазъм.

От друга страна, съществуват редица проучвания, според които масажът води до понижаване на кортизола (хормона на стреса) и повишаване на ендорфина, окситоцина и серотонина или така наречените хормони на щастието. Ендорфинът може да притъпява болката, да повишава физическите и психическите сили на организма, както и съпротивителните сили на имунната система, да подобрява настроението.

Какво печели бизнесът?

 • По-добра производителност на служителите
 • По-здарви служители, по-малко отсъствия
 • По-добро управление на стреса и по-малко напрежение

+ възможности за:

 • По-добра трудовата етика
 • По-лоялни служители

Ето защо  офис масажът е чудесна възможност служителите и бизнеса да се чувстват добре и реализират целите си заедно.