За кого е полезен офис масажът през лятото?

Начало »  За мениджъри и ЧР специалисти »  За кого е полезен офис масажът през лятото?

Лятото носи безкрайно приятни емоции. Отпуски, пътувания, почивки. Но те като всичко хубаво имат край. Когато се върнем към рутината на работното място, статичният стрес бързо обхваща тялото ни.  Времето, прекарано в застинала поза пред компютъра, рязко нараства и ние започваме да усещаме по-осезаемо земното притегляне. Изпитваме дискомфорт в плешките, врата, раменете и китките, а умората неусетно ни завладява. Често в такива ситуации през главата ни минават мисли като: “Не мога да повярвам, току що се върнах от отпуска, а се чувствам изморен/а, така сякаш изобщо не съм напускал/а работното място.”  Офис масажът може да ви помогне в такива ситуации. Той може да прогони напрежението и болките от тялото, да го стимулира цялостно, да въздейства върху понижената активност на ставите. С офис масажа може да усетите онази приятна лекота, която ви кара да се чувствате добре и да се движите с изправени рамене и вдигната глава.

За лятото обаче също така са типични горещините.  И макар че модерните офиси са добре климатизирани, ние не можем да се изолираме напълно от тях. А те могат да окажат негативно влияние върху цялото ни тяло и нервната ни система. Съществуват редица проучвания, които показват, че жегите могат да доведат до по-високи нива на безпокойство и раздразнителност. От една страна, това е резултат от дискомфорта, който изпитва тялото ни при високи температури (свързан с потенето, топлината, прекалено яркото слънце). Според някои учени през лятото дори зачестяват паническите атаки (особено при хора, които са изпитвали такива в миналото). Те обясняват това с факта, че симптомите на паническите атаки напомнят физиологичните процеси, които жегата предизвиква – потене, задух, топли вълни, сърцебиене. Така се отприщва вълна на безпокойство и кръгът се затваря. От друга, като цяло ние ставаме по-активни – нарастват социалните ни ангажименти (и обикновено финансовите свързани с тях), престоят до късно навън. Това в определени рамки може да е разтоварващо, но след даден момент започва по-скоро да отнема от силите ни отколкото да ни зарежда. Още повече, че продължителният ден и жегата могат да попречат на пълноценния ни сън, което допълнително ни изморява и напряга нервната ни система. И не на последно място в офиса през лятото винаги може да се окаже, че докато някои хора почиват – “за баланс” вие сте свръхнатоварени. Тук офис масажът също може да бъде изключително полезен – да отпусне нервната ви система, да ви зареди, да ви осигури кратка почивка.

И тъй като стана въпрос за климатизиране в офиса тук ще отворим една скоба. Климатиците в офиса са нож с две остриета (сигурни сме, че го знаете много добре). Те могат да ни помогнат да се спасим от жегата, но също така могат и да ни простудят или да ни докарат някое схващане. Особено когато работим в помещение с повече хора.  В този случай не винаги може да се постигне лесно консенсус за нивото на охлаждане. В зависимост от локацията на работното място в помещението и индивидуалните особености на всеки почти винаги има различия в настроенията и желанията. Ако на един му е студено и му духа, на друг му е добре, а на трети му е топло и задушно. И така вие лесно може да се окажете със схванати врат или рамо. Офис масажът отново може да ви помогне да облекчите този ефект.

Чувствате се изчерпани психически, сякаш жегата е изпила мозъка ви, но вие сте в офиса, между компютрите и трябва да решите спешно проблем…или пък работите по дългосрочен проект и имате нужда от творческо вдъхновение…Може би звучи странно, но според някои изследвания масажът помага на концентрацията и стимулира креативността. Той не само подобрява кръвоснабдяването на главния мозък и снабдяването му с кислород, но осигурява и перфектна възможност да останем в блуждаещ режим. Това пък помага да се пренастроим и да се активира нашето нестандартно мислене.

Лятото тече лежерно, а животът в офиса – спокойно. Е, вие може би сте късметлия. Масажът тогава би могъл да направи този период още по-приятен за вас, като заедно с това ви донесе не малко ползи за тялото и духа.

Вие сте от хората, които обичат да спортуват и да се движат навън активно – най-вероятно лятото подсилва тази ваша страст. Независимо дали плувате, играете някакъв колективен спорт или тенис, катерите се, карате велосипед или каквото и да е друго един добър масаж, направен от професионалист, ще бъде чудесен за вас. В такива ситуации най-подходящ би бил цялостен спортен масаж, но добре балансираният офис масаж също би ви се отразил страхотно.

Ако смятате, че въпреки топлото време не се движите достатъчно – офис масажът пак може да ви е от полза – както споменахме той има стимулиращо действие върху цялото тяло, подобрява кръвообращението и кравоснабдяването, включително на главния мозък и въздейства върху понижената активност на ставите.

А ако вие сте шефът, освен всички лични ползи, които може да извлечете от офис масажа за себе си, ще имате и други ползи като по-доволни, по-концентрирани и ангажирани служители въпреки летните жеги.

И не забравяйте – винаги споделяйте с терапевта, ако имате някакъв здравословен проблем – изгаряния и/или кожна инфекция, температура, ревматоиден артрит, злокачествено заболяване, флеботромбоза, високо или ниско кръвно налягане (състояние срещано по-често при жените, което зачестява в жегите особено при ограничена двигателна активност и недостатъчен прием на течности) и т.н. Така той ще може да прецени дали е подходящо да си направите масаж и изобщо как да подходи.