Готови ли сте да опитате?

Начало »  За мениджъри и ЧР специалисти »  Готови ли сте да опитате?

Опитът е нещо страхотно. Освен че ни дава незаменими знания, той им придава онази наситеност и плътност, която ги превръща в безспорна истина за нас и изпълва решенията ни с увереност. Със сигурност в живота си сте имали моменти, когато опитът Ви е поднасял приятни изненади. Обикновено се случва точно това, когато някой изпробва професионален офис масаж.

thumb_DSC_0831_1024Услугата офис масаж става все по-популярна в най-големите градове у нас.

И това никак не е случайно. Все повече работодатели си дават сметка:

1)    че обездвижването при продължителната работа пред компютъра оказва негативно влияние върху служителите;

2)    че динамиката на съвременния работен ритъм често води до стресови ситуации дори и в най-добре управляваните организации;

3)    че трябва да се търсят адекватни решения за тези проблеми.

Последиците от натрупания във времето стрес – стационарен и психически, са не само влошено здраве на служителите, но и намалена трудоспособност и продуктивност.

От друга страна, пазарът на качествени специалисти не е безкрайно море. Нещо повече – всички работодатели са наясно, че у нас има дефицит на такива хора. Истината, че качествените служители са най-ценният капитал на една компания, е болезнено осезаема. На преден план все повече излиза нуждата от въвеждането на политики и мерки, с помощта на които да бъде привличан или задържан този капитал, както и да бъде полагана съответната грижа за него.

В допълнение трябва да си даваме сметка, че времето минава и все повече работни места (включително ключови) се заемат от представители на поколението Y. А неговият психопрофил според експертите се отличава с това, че като цяло е доста взискателно. То непрекъснато търси възможности за обучения и развитие.  В същото време е доста фокусирано върху материално-сетивните придобивки: “За тях работата в дадена фирма няма дългосрочна перспектива, а значение има заплащането.” И още: “…вярват, че им се полага работа с висок статус и много свободно време…”, “Работят, за да се забавляват.”, “…биха искали да работят със свои срокове и да са по-гъвкави.” Или с други думи работодателите все повече ще се сблъскват с необходимостта да предлагат алтернативни, нестандартни подходи за задържане на представителите му и за задоволяване на високите им очаквания както към основното заплащане, така и към допълнителните придобивки и работната среда.

Офис масажът не може да даде радикално решение на горните казуси. Като част от новата уелнес култура обаче, той е чудесна практика, която все повече фирми интегрират или обмислят да интегрират в пакета от мерки за изграждане на атрактивна работна среда и противодействие срещу негативните ефекти от психическия и стационарен стрес на работното място.

thumb_DSC_0846_1024

В същото време въвеждането на практиката офис масаж е свързано с някои неща, които е добре да се обмислят. Ето част от най-важните въпроси, на които е хубаво да си отговорите, ако вземате решения, и идеята за масаж на работното място предизвиква Вашия интерес:

 1. Каква е Вашата основна цел –да предоставите възможност на Вашите служители да се погрижат за формата и здравето си и /или да релаксират, или да използвате офис масажа като допълнителна придобивка (награда), или пък искате да приложите смесен подход?
 2. Колко често е добре да се ползва услугата офис масаж?
 3. Какъв ще бъде принципът на финансиране на услугата масаж на работното място – дали ще бъде покрита от работодателя, от самите служители или и от двете страни?  Ще има ли диференциране при финансирането за различни групи служители или ще приложите единен подход?
 4. Дали ще се наложи да бъде приложен някакъв ротационен принцип на ползване на услугата офис масаж (например, ако фирмата е голяма и изберете подход, при който искате да дадете възможност на колкото се може повече хора да се възползват от услугата) или просто ще поискате повече посещения от специалисти от фирмата доставчик?
 5. По какъв начин се извършва отчитането на направените масажи (особено ако
  работодателят участва частично или напълно във финансирането на услугата)
 6. Нужно ли е отделно помещение за извършването на офис масаж?

thumb_DSC_0813_1024

Професионалният масаж на работното място се извършва:

– на специализиран масажен стол

– без да е необходимо човек да се съблича.

Необходимо е да има, ако не отделно помещение, то поне обособена зона. 4 квадратни метра са достатъчни за извършването на офис масаж на специализиран масажен стол.

Крайното решение, разбира се, ще бъде Ваше, но по някои от въпросите, които ви вълнуват, може да получите ценна информация и съвети от бъдещия доставчик.

7. Един много важен въпрос: фирмата-доставчик на услугата офис масаж? Тук е добре да  се поинтересувате освен от цените и от:

 • Опита на фирмата, с която ще работите:

Фирмата доставчик на услугата офис масаж с дългогодишен опит следва да има отлични наблюдения върху масажните техники, които са най-адекватни за нуждите на един масаж на работното място. Тъй като той си има своите специфики и особености, “съставките му” трябва да бъдат много добре балансирани: за сравнително кратко време 15 или 25 минути да постига своите цели (да релаксира и енергизира), да може същевременно да се проявява определена гъвкавост според индивидуалните нужди на служителя и т.н.

Опитният доставчик на услугата офис масаж може да Ви спести много главоблъсканици от организационно естество.

 • Има ли тя определени стандарти за процедурите, които прилага?

Добре разработената процедура е отражение на опита, за който стана дума. Тя гарантира прилагането на адекватни техники за точното време, като носещо скеле, на чиято база може да се правят адаптации според съответните персонални нужди.

 • Имат ли хората на тази фирма необходимото образование и квалификация?

Едно от важните условия, за да бъде качествена услугата, която ви се предлага.

Conference 2017_1

 • Може ли доставчикът на услугата офис-масаж да поеме натоварването, което ще изисква обслужването на Вашата фирма? Ако Вашата фирма е по-голяма, може би ще имате нужда от повече специалисти.
 • Разполага ли фирмата–доставчик с достатъчно специалисти, за да осигури квалифицирани заместници в случай на нужда? Понякога кинезитерапевтите / физиотерапевтите също се разболяват и / или имат своите “домашни причини” да отсъстват. Шансът да останете без офис масажи в такива ситуации е доста по-малък, когато фирмата разполага с повече специалисти.
 • Може ли да Ви даде препоръки от други фирми / хора? Знаем, че сме по-склонни да се доверим на някого, който ни е препоръчан.
 • Какво друго Ви предлага, за да се уверите в качеството на услугата?

 

 1. Ключовият въпрос: готови ли сте да опитате?thumb_DSC_0895_1024

Няма нищо по-ценно от това сами да се уверите в качеството на една услуга. Ако сте харесали някого, винаги можете да договорите пробен период и условия, които в последствие да развиете в стандартна дългосрочна програма или да преустановите, ако прецените.

Често пъти сме чували, че полезните неща не са приятни или всичко хубаво е вредно – офис масажът опровергава и двете твърдения. Той съчетава в себе си приятно преживяване с ценни ползи и за служителите, и за работодателя. Стига да откриете правилната фирма за офис масажи.

Намерете точния доставчик и надградете добрите практики във Вашата фирма!