Начини за управление на стреса

Начало »  За нуждата и ползите от офис масажа »  Начини за управление на стреса

Когато говорим за психически стрес, разбира се, най-добре би било, ако можехме да променим нашите стереотипи, възгледи и нагласи, опита и уменията, които имаме за справяне със съответните ситуации. Това обаче е сложен волеви процес, изискващ доста време и усилия.  А междувременно негативните ефекти от стреса се трупат безмилостно и безнаказано.

Избягването на стресови ситуации е друг очевиден метод за управлението на стреса, но за съжаление е рядко приложим. Вместо да се опитваме да променим неща, върху които нямаме контрол, можем да се справяме с тях по различен начин. Стъпка по стъпка, като прилагаме комбиация от добри практики, които имат много добър анти-стрес ефект. Ето някои от тях:

Дишане

Един от най-лесните начини за бързо намаляване на стреса е чрез “дишане”. Дълбокото дишане успокоява, намалява пулса и сетивното претоварване. Вдишването става през носа, а издишването – през устата. Бавното дишане има бърз, успокоителен ефект върху цялато тяло.

Здравословна храна

Здрав дух в здраво тяло. Здравословното хранене е важна предпоставка за поддържане на физическо и психическо здраве. То осигурява оптималното гориво за всекидневните ни активности, кара ни да се чувстваме добре, което е предпоставка да сме мотивирани и ентусиазирани.

Сън

Оцеляването без сън е невъзможно. Всяка майка родила наскоро може да потвърди, че с малко сън функционирането е много затруднено. Като позволяваме на тялото да релаксира и да се изключи напълно, сънят идва естествено и лесно. Чрез сън, тялото се възстановява и освежава, подготвяйки се за следващия ден.

Упражнения

Движение, потене, ускоряване на сърдечния ритъм. Упражненията са много ефективни за борбата със стреса и напрегнатостта. Отделя се ендорфин, за който често се говори като за хормон на щастието.

Масаж

Друг, прекрасен начин за освобождаване от стреса, не само психически, но и физически, е чрез масаж. Офис масажът е идеална възможност за всяка организация – малка или голяма. Стресът, напрежението и болката ефективно се ограничават с къси, 15-минутни масажни процедури. Той, наред с йогата и медитацията, е сред най-ефективните методи за “забавяне” на тялото и релаксация. Едни от основните предимства на масажа са:

  • извършва се от специалист, който може да ни помогне да изберем най-подходящата индивидуална терапия;
  • ограничава ефектите не само на психическия, но и на физическия стрес;
  • носи едновременно удоволствие и ползи.