Mасажът и лошата стойка

Начало »  За нуждата и ползите от офис масажа »  Mасажът и лошата стойка

Често пъти в детството са ни повтаряли  „Изправи се, не се изгърбвай на стола!“, „Не се криви докато седиш!“… И с основание.

Една от най-често срещаните причини за лошата стойка е позицията, в която седим докато работим пред бюрото и компютъра.  Погълнати от работата, обичайно навеждаме раменете напред и изпъваме врата си, като напрягаме мускулите и сухожилията.

Човешкото тяло не е създадено да прекарва дълго време в седящо положение. Дори и да сте взели всички мерки и стойката ви по време на работните часове да е оптимална, продължителното седене допринася за неправилното натоварване на гръбначния стълб (пренатоварват се определени сегменти на гръбнака и някои малки ставички, които свързват прешлените с ребрата) и раменния пояс. А това постепенно може да доведе до проблеми.

От седенето на бюро пред компютъра страда целият опорно-двигателен апарат. Натоварват се ставите и мускулите, които са свързани с тях. Има и болка, и схващане – мускулен спазъм. От принудителната поза най-много страдат най-подвижните структури – ниските шийни прешлени и ниските лумбални нива, където често се получават дискови хернии.

Ако не правите редовно упражнения за основните мускулни групи, отговорни за правилната стойка, постоянно ще се напрягат други мускулни групи, за да окажат помощ.  Така ден след ден тялото свиква да заема неправилна поза, тъй като мускулите имат собствена памет и изграждат свои навици.

Какви са страничните ефекти от лошата стойка?

Нашият гръб, врат и рамене са изложени на значително напрежение. Като резултат може да се появи главоболие, болки в раменния пояс, кръста, гърба като цяло, врата и челюстта.

Когато тялото ни е приведено, ограничаваме правилната работа на белите си дробове. Може дори да усетим недостиг на въздух. Недостигът на кислород на свой ред може да доведе до главоболие, отпуснатост, ниска работоспособност и концентрация, а в крайни случаи дори до сърдечни заболявания (освен всичко, което сме свикнали да чуваме за обездвижването и повишеното тегло).

Лошата стойка пречи и на стомашно-чревните ни функции. Когато органите ни нямат достатъчно място, за да се движат, може да изпитаме болка или да получим констипация.

Тя може да предизвика у нас и негативни чувства, свързани с депресия и повишен стрес, в резултат на постоянното неправилно и често пъти болезнено мускулно напрежение.

Какво можем да направим?

На първо място, трябва да практикуваме ежедневно разтягащи упражнения – да се разтягаме сутрин преди работа, както и вечер преди лягане.

По време на работа е добре редовно (на около 40 – 50 минути) да ставаме и да си правим кратки почивки от седенето – да станем и да се разтъпчем в офиса за малко. Добре е да разпределяме равномерно тежестта на тялото върху двата ни крака, докато сме прави.

Хубаво е да подредим работното си място максимално ергономично. Трябва да можем да гледаме спокойно екрана на компютъра без да изпъваме врата си по неестествен за нас начин. Седалката на стола следва да бъде на удобна височина – така че коленете ни да се сгънати под прав ъгъл, а краката спокойно да достигат пода. Облегалката на стола трябва да ни е удобна и да поддържа гърба изправен, a подлакътниците да поддържат ръцете ни сгънати в лактите под деветдесет градуса. Това е класическата поза, която се препоръчва за продължително седене пред компютъра – изправено седене.

Според някои специалисти обаче няма една правилна поза. Колкото и да се стараем, при по-продължително седене, в един момент се отпускаме върху стола. Тогава би могъл да помогне много добър стол, който позволява смяна на позите без това да натоварва гръбначния стълб. Като такава позиция се посочва наклоненото напред седене. При него седящата плоскост е наклонена напред при прилепен в основата на облегалката гръбнак, а коленете са доста под таза. Опората е разпределена между седалката и стъпалата. Друга възможност е позицията облегнато седене. Гръбнакът се допира до седалката по цялата й височина, коленете са над таза. Стъпалата имат здрава опора – подложки или краката на самия стол. Позата е по-подходяща за четене и преглеждане на документи отколкото за писане на компютър, за да не се натоврят раменете и врата. И така…Колко от нас разполагат с подобни столове на работното място? Повечето столове позволяват регулиране на височината на седалката, по-рядко на подлакътниците и още по-рядко на облегалката, така че да можем наистина ефективно да променяме позициите си. Освен това се препоръчва работа с повече монитори, или пък монитор с възможности за модулиране на височината, бюро, което също може да се регулира, дори да ни позволява да работим ту прави, ту седнали…

Как може да помогне масажната терапия?

Масажната терапия може да допринесе за подобрявне на стойката като релаксира напрегнатите мускулни групи, които поемат неестествено натоварване и облекчи болката в тях.
Веднъж след като бъде премахнато неадеквтното мускулно напрежение ще можем по-добре да коригираме позата си.

Профилактично-възстановителният масаж облекчава стреса, напрежението и болката в мускулите. Той допринася за подхранването им с кислород, тонизирането и енергизирането им.  А това ни помога да седим по-правилно, да дишаме по-лесно, да изпитваме по-рядко главоболие, да преработваме храната си по-добре и така в крайна сметка да бъдем по-доволни и с по-високо самочувствие.