Масажът през зимата

Масажът може да бъде изключително полезен през зимата. Той може да ни стопли в буквален и преносен смисъл… като чаша топъл шоколад, но и да ни даде още много неща. Може да ни въоръжи със сили, енергия и настроение и така да ни защити от негативните влияния, на които сме изложени през този иначе прекрасен сезон.

Студените къси дни и дългите нощи през зимните месеци водят обикновено до повече време, прекарано на закрито, по-малко движение, сънливост, увеличен апетит и по-мрачни настроения. Като резултат от всичко това често пъти сме по-склонни да боледуваме, да сме по-раздразнителни и изнервени, по-неспокойни и разфокусирани, както и…да си хапваме повече от необходимото…:)

Как по-конкретно ни въздейства масажът през зимата?

Редовният масаж има терапевтично-възстановително действие и той, според AMTA и някои други специализирани източници, влияе върху нашия организъм като:

  1. Укрепва имунната система

Това става възможно благодарение на подобряването на лимфния ток, a лимфата, знаем,  съдържа белите кръвни клетки, или левкоцитите. Те, както е известно, са основните “патрули” на имунната ни система.

  1. Подобрява кръвообръщението ни

Кръвообращението ни може да се нуждае от малко помощ, ако ръцете и краката ни често са ледени или, ако имаме някакви болки, когато е студено, или, ако просто се движим по-малко отколкото през другите сезони. Редовният масаж може да помогне като засили кръвообръщението и затопли тялото ни. Така притокът на кислород  се увеличава, а тялото се енергизира.

   3. Понижава нивото на стреса 

На работното място обичайно зимните месеци са едни от най-натоварените. Извън него пък повечето от нас практикуват значително по-малко разтоварващи активности на открито отколкото през другите сезони. А организацията около зимните празници често е повод както за положителни емоции така и за множество притеснения. Съществуват редица клинични изследвания, които показват, че масажът може да бъде изключително полезен за ограничаване на негативните ефекти от стреса. Той понижава нивото на кортизол в организма и води до облекчаване на напрежението. Това на свой ред води до по-добра памет и по-добра работоспособност.

  4. Въздейства върху нивата на хормоните, отговорни за доброто ни настроение

Масажът спомага за извършването на положителни промени в ендокринната система, където се произвеждат хормоните. Тези промени стимулират повишаването на нивата на окситоцин, което пък подпомага освобождаването на серотонин и ендорфин (хормоните на щастието). Това ни  помага изключително много през зимата, когато лишените от обилна слънчева светлина дни и дълги нощи подтискат производството им. Ето защо масажът е чудесен съюзник в борбата срещу мрачните зимни настроения.

   5. Подобрява качеството на съня

Пониженото ниво на кортизол в организма ни и повишеното ниво на серотонин водят до по-добро регулиране на съня. Така се увеличава възстановителният етап, при който тялото почти не се движи. Дълбокият пълноценене сън води до много по-добро възстановяване, повече енергия, по-добра  памет и концентрация.

Според някои експерти по съня през зимата се нуждаем от повече сън отколкото през останалите сезони от годината. Ограничената слънчева светлина стимулира производството на мелатонин дори и през деня, което обяснява зимната ни сънливост. Това обаче се оказва по-скоро в ущърб отколкото в помощ на дълбокия възстановяващ нощен сън.

По-голямата сънливост през зимните месеци е не просто реакция на студеното време, по-малкото светлина и ограниченото движение, но и ясен знак за нуждите на нашия организъм. Хората в големите градове рядко успяват да отгворят на тези нужди. Именно техният начин на живот обаче изпълнен с повече стрес, изисква, ако не по-дълъг, то по-пълноценен нощен сън.