Масажът и болката във врата

Начало »  За нуждата и ползите от офис масажа »  Масажът и болката във врата

sore-back-7-tips-to-stop-your-hours-of-computer-use-becoming-a-pain-in-the-neck-136406459963603901-160527100832

Болката във врата е чест здравословен проблем в много развити страни. Направени са естимации, според които 70% от пълнолетните хора в САЩ биват засегнати от този проблем в някакъв етап от живота си.

Една от основните заблуди във връзка с хроничната болка във врата е представата, че тя се дължи на изкривяване във врата или гръбначните прешлени. Подобни състояния наистина могат да са в основата на проблема, но той може да има и други обяснения. Представете си игра на Дженга. Не е много вероятно да има парче, което е напълно изкривено или разместено (защото кулата би се срутила), а по-скоро такова, което по-вероятно е притиснато и леко изместено.

Истината  е, че често пъти болката във врата и областта на  гръбначния стълб не е предизвикана от нещо сериозно и най-вероятно ще отшуми, особено ако вземете мерки и промените някои от навиците си и си помогнете с масаж.

Как може да помогне масажът? 

Масажът около гръбначния стълб  може да има успокояващ ефект, тъй като релаксираните мускули около шийните прешлени облекчават напрежението във врата. Всеки релаксиращ масаж на врата може да бъде от полза.

Често болката във врата е с хроничен характер и някои от хората, които измъчва, страдат и от хронично безпокойство, високо кръвно и повишена симпатикова активност. Масажирането на врата със сигурност може да бъде полезно и във връзка с тези симптоми.

В същото време съществуват теории, според които различните области на тялото са взаимосвързани – например долната част на гърба е свързана с ходилата, така че грижата за гръбнака и гръбначния стълб са важни като цяло.

Болката в гърба или врата могат да провалят деня ви и да окажат негативно влияние върху общия тонус и работоспособността ви, както и върху способността ви да се фокусирате. С времето  болката може да отшуми от само себе си, но чакането може да донесе сериозни неудобства. Съществува вероятност и проблемът да се задълбочи, ако не му обърнете сериозно внимание, особено ако прекарвате продължително време в еднотипна статична поза.

Може ли масажът наистина да помогне?

Има доказателства в полза на това, че терапията чрез масаж може да помогне. В проучване, публикувано в Cochrane Database of Systematic Reviews, например, учените анализират 25 предишни проучвания за ползите от масажа при болки в гърба и стигат до извода, че прилагането на масаж помага за намаляването на болката и подобряването на функционалността на тялото в краткосрочен план.

В сравнение с други  видове лечение масажът се оказва по-добро средство за редуциране на болката както в краткосрочен така и в дългосрочен план в болшинството случаи. Учените също така установяват обаче, че при 1,5% – 25% процента болката се увеличава.

В заключителната част на друго проучване, публикувано на страницата на Националния център за биотехнологична информация на САЩ се казва: “Това проучване ни дава основания да заключим, че масажът е безопасен и може да има клинични ползи при третирането на хронични болки във врата, най-малкото в краткосрочен план. За по-задълбочено изучаване на ефектите от него са необходими допълнителни проучвания.“

В увода към същото проучване се казва: „Болките във врата са второто най-често срещано състояние, при лечението на което се прилагат алтернативни и допълващи терапии (АДТ). В САЩ хиропрактиката и масажът са най-често използваните АДТ при болки във врата.“

Какъв масаж е подходящ за болки във врата и гърба?

Има различни видове масаж подходящи за подобни проблеми (шведски, дълбокотъканен, шиацу и т.н.). При отсъствие на регистриран медицински проблем, осбено в работна среда, изключително благотворно въздействие има масажът, чиято основа е изградена от елементите на класическия или шведския масаж.  Tой дава възможност за много добър баланс между релаксиращо и енергизиращо действие, без да се прилагат множество силови техники (каквито има например при дълбоктъканния масаж).

В заключение:

Според проучванията съществува връзка между емоциналното и физическото здраве на хората преди да получат някаква травма ( например при катастрофа с автомобил или докато спортуват) и силата на болката след тази травма. Това показва колко важна е превенцията. Масажът за болки във врата или гърба може да бъде полезен не само за облекчаване на болката, но и за  ограничаване на нуждата от него при посттравматични съсояния. Той действа добре и като профилактика при постоянно стационарно натоварване на гръбначния стълб, в частност на врата (на каквото са подложени хората, работещи предимно на бюро и/или компютър).

Непременно обаче се консултирайте с лекар в ситуациите, когато чувствате болка някъде в областта на гръбначния стълб, включително врата, която не минава дълго, буди ви нощем, кара ви да се потите, съпътствана е с болка или промяна във функционирането на други части на тялото (като червата или пикочния мехур), втрисане, скованост, слабост или болка около гениталиите, ръцете или краката, или някакви други необичайни симптоми.

Изтoчници:

1. Massage magazine:  https://www.massagemag.com/massage-for-neck-pain-89741                                                          2. Verywellhealth:  https://www.verywellhealth.com/massage-for-neck-and-back-pain-89164                                  3. Националния център за биотехнологична информация на САЩ: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2664516/