Масажът – истини и заблуди 

Начало »  За нуждата и ползите от офис масажа »  Масажът – истини и заблуди 

5 от най-големите заблуди, свързани с масажа 

Заблудите, свързани с масажа, са не една и две, въпреки че в многобройните си разновидности той съществува от хиляди години. Ето 5 от най-широко разпространените:

Заблуда №1: „Добрият масаж означава болки в тялото на следващия ден.“ 

Истина: Болките в тялото не са показателни за качеството на масажа. Те по-скоро могат да бъдат свързани с мускулния тонус на човек и видът масаж, който се прилага. При редовното ползване на масаж и липсата на конкретен проблем или по-специфичното състояние на следващия ден не би следвало да чувстваме болки.

Някои хора може да почуватват болки след първия масаж, ако водят много обездвижен начин на живот.  Друга причина може да бъде, ако масажистът прилага дълбокотъканен масаж с цел да разбие насъбрала се млечна киселина или третира специфични точки или пък, ако клиентът не приема достатъчно вода. Ако си правите редовно масаж и пиете достатъчно течности, шансовете да не чувствате болки на следващивя ден са много големи.

Заблуда № 2: „Щом се чувствам добре няма нужда да пия вода след масаж.“

Истината: Приемът на течности и най-вече вода е най-малкото препоръчителен.

Един от начините да намалите шансовете да изпитате болка на следващия ден е да увеличитте приема на течности след масажа.  Това ще помогне за изхвърлянето на отпадъчните продукти, които терапевтът е “прогонил” от мускулите ви в лимфата и кръвта. Доскоро това беше широкоразпространена теория. Напоследък тя е доста оспорвана, тъй като се смята, че няма достатъчно категорични научни доказателства, че масажът има съществен принос върху процесите на отделяне на отпадните продукти. Каквато и да е научната истина по този въпрос практиката показва, че течностите (най-добре вода) ще ви тонизират, ще ви помогнат по бързо да превключите от „релаксиран“ към „активен“ режим и изобщо да се чувствате добре.

И една скоба. В категорията течности не влизат алкохолните напитки. След масаж не бива да пием, тъй като масажът увеличава циркулацията на лимфата и кръвта и така се увеличава въздействието на алкохола. Аналогично поне час след процедура не бива да пушим.

Заблуда 3: „Ако съм бременна не бива да си правя масаж.“

Истината: Пренаталният масажа е абсолютно безопасен стига бременността да протича нормално, а масажът да се извършва от специалист по пренатална терапия.

Заблуда 4: „Ефективният масаж е болезнен.“

Истината: Нищо не е по-далече от истината.

Разбира се, трябва да правим разлика между дискомфорт и болка. Може да изпитате дискомфорт, но не бива да изпитватте силна болка.

Ако  усетите силна болка, веднага  кажете на терапевта. Много клиенти приемат, че масажистът винаги е наясно кога ги боли, но това не е така. Индивидуалната чувствителност може доста да варира. Затова  трябва  веднага да споделите, щом усетите болка.

Заблуда 5: „Моят терапевт не ме е питал,  значи няма нужда да споделям.“ 

Истина: Дори да не ви попитат задължително споделете на вашия терапевт, ако имате някакъв здравословен проблем или в миналото сте имали по-сериозни заболявания, операции, приемате или сте приемали редовно  лекарства.

Това  е изключително важно. Ако имате сърдечно-съдово заболяване, например, приемате антидепресанти, ако имате някакви шини в тялото си, трябва да кажете. Тази информация помага на специалиста  да  съобрази масажа с индивидуалния ви здравен статус, както и да прецени дали вие можете изобщо да се подложите на масаж.