Лесни упражнения за разтягане в офиса

Начало »  За нуждата и ползите от офис масажа »  Лесни упражнения за разтягане в офиса

Знаете ли, че миофасциалната болка (моментна или по-продължителна болка в мускулите в области като долната част на гърба, шията, раменете, гърдите) може да наруши фокуса и концентрацията? 

Пристъпите на главоболие често пъти са провокирани от натрупване на напрежение в определени тригерни точкиТригерните точки се появяват като отговор на организма при пренапрежение, дисбаланс на мускулното натоварване (в резултат на неправилна стойка, продължителни статични пози, резки движения и т.н.). Често те ни напомнят за себе си при продължителното заседяване на бюро, сигналите им съпътстват тревожността и стреса, а всичко това са фактори за нарушаване на концентрацията. Обикновено хората лесно се разсейват и не могат да се съсредоточат върху конкретните детайли, когато изпитват болка или напрежение в кръста, гърба, раменете или врата. Щом усетите подобни симптоми, е добре да започнете да отработвате съответните точки на напрежение.

Един от най-добрите начини за противодействие на тези болежки е офис масажът. Професионалният кинезитерапевт ще идентифицира възможно най-прецизно проблемните зони и чрез съответните масажни движения ще обработи мускулната тъкан по подходящ начин. Образно казано той ще „разплете и отпусне“ мускулните влакна, ще ги направи по-гъвкави и ще помогне на изчистването на отпадните продукти. Като резултат на съответните места ще нахлуе свежа кръв, притиснатите нерви ще се освободят и вие ще изпитате голямо физическо облекчение (освен психическото, което носи масажа).

Какво можете да направите, за да запазите по-дълго ефекта от масажа и изобщо да усилите кумулативните ползи от редовното му използване?

Между отделните масажи можете да включите някои упражнения за разтягане и с тях да продължите процеса на активно кръвоснабдяване на мускулите, да ограничите и облекчите доколкото е възможно междинните спазми и схващания. Ето и няколко упражнения, които  могат да ви свършат добра работа:

1.Разтягане на гръдния кош с помощта на рамката на вратата

Застанете до рамката на вратата. Вдигнете ръце нагоре и встрани малко над рамото и главата и хванете рамката. Пристъпете напред с единия крак, запазете раменете неподвижни и леко приведени. За да усилите опъна, като използвате задния крак за опора, отпуснете бедрата и изнесете леко напред гръдния кош. Внимавайте обаче да не прекалите – не бива да изпитвате силна болка от разтягането. Затова не бързайте, увеличавайте опъна постепенно и се вслушвайте в тялото си. При това движение ще усетите разтягане в предната част на раменете. Задръжте около 15-20 секунди и след това бавно се върнете в изходна позиция. Приплъзнете ръцете надолу и отново извършете движенията, докато усетите разтягане в гръдния си кош. Във всяка една от разтягащите позициите може да направите леки и бавни усукващи движения наляво и надясно.

  1. Разтягане на раменете с помощта на противоположната ръка.

Поставете дясната си ръка в основата на черепа. Леко повдигнете врата, така че да усетите опън върху шийните прешлени. Наклонете глава надясно колкото можете по-близо до рамото и погледнете към подмишницата си. Би трябвало да усетите лек опън отляво от върха на рамото до основата на черепа. За да усилите разтягането, приплъзнете дясната си длан към лявото ухо, така че ръката ви да обгърне главата ви високо отзад, а дланта на лявата поставете въху лявото рамо. Продължете да накланяте главата надясно с помощта на дясната си ръка. Внимавайте и извършвайте разтягащите движения бавно и постепенно. 

  1. Разтягане на врата “открий паяжината”

Поставете дланите си една върху друга върху гръдната кост (или просто скръстете ръце отпред). Отпуснете леко гръдния си кош. Обърнете главата си надясно и назад и погледнете към тавана. Отворете и затворете уста. Направете същото като завъртите главата си наляво.

За това упражение, както и за всички останали важи правилото, че опънът трябва да се увеличава постепенно и да се извършва бавно, както и отпускането. При редовно изпълнение на упражненията гъвкавостта ви ще нараства с времето.

За да се почувствате релаксирани, облекчени и да прогоните напрежението и болката можете да направите всяко от упражненията 2-3 пъти.

Задържайте във всяка позиция на разтягане 15-30 секунди. И не забравяйте да дишате бавно и дълбоко.

Прилагането на тези упражнения между офис масажите ще оптимизира ефектите от въздействието им върху статичния стрес, на който е подложено тялото ви в офиса, и като цяло ще ви се отрази добре.

Не на последно място е важно да знаем, че и тук важи правилото да наблюдаваме как реагира тялото ни и да не пренебрегваме сигналите му.

Ако се появяват необичайни болки или тези, които вече усещате, не отслабват, а се усилват, непременно трябва да се консултирайте със специалист / лекар.

И още нещо. Тези упражнения са добра възможност да поразтоварим напрежението в съответните мускули през деня или сутрин след сън. Но бъдете внимателни и контролирйте опъна според собственото си моментно състояние. Разтягащите упражнения (с определени изключения) е най-добре да се изпълняват след като мускулните тъкани са разработени и подгряти. В противен случай можете сериозно да се контузите.