Колко често е достатъчно често да се прави офис масаж?

Начало »  За мениджъри и ЧР специалисти »  Колко често е достатъчно често да се прави офис масаж?

Вероятно всеки ден…защото масажът на работното място едновременно ни носи куп ползи и ни кара да се чувстваме добре…

Ако се върнем в реалността, където ние сме хора с работно време, множество задачи, графици, срещи, таргети и т.н., най-разумният отговор би бил поне веднъж седмично.

Ако все пак времето и финансите Ви ограничават, това не е повод да се отказвате от масажа на работното място, дори и да се възползвате по-рядко от него. Макар и с по-ограничено действие, той безспорно би имал благотворен ефект върху духа и тялото.

Масаж на работното място два пъти седмично

Това наистина е страхотна програма. В част от проучванията, показващи ефективността  на 15-20 минутен масаж върху стол по отношение намаляването нивото на стреса и безпокойството, се изследват именно хора, които си правят такъв масаж 2 (два пъти) седмично.

Едно от тези проучвания  изследва и друга интересна връзка между масажа и способността на хората да се концентрират и мислят по-добре. Резултатите от него показват, че групата хора, подложили се на масаж, след процедурите се справяли по добре с решаването на дадените им математически задачи в сравнение с контролната група. Хората в контролната група вместо на 15-минутен масаж се наслаждавали просто на почивка, отпуснати в масажен стол.

Масаж на работното място веднъж седмично

Той не само кара служителите да се чувстват добре, но е най-сигурният начин да си върнете направената инвестиция.

Поддържането на редовен график с такава честота дава възможност на кинезитерапевта  много успешно да работи върху зони с проблеми, които периодично се обострят. Тази програма е много подходяща за овладяване на мускулното напрежение и предотвратяване появата на крампи, облекчаване на болки в гърба, раменете и китките, ограничаване на ефектите от стреса.

Масажът на работното място два пъти в месеца

Осигуряването на масaж два пъти в месеца е долният препоръчителен праг за постигане на сравнително устойчив резултат. При тази честота все още може да се очаква натрупване на позитивен ефект, макар и с по-малък интензитет.

В дългосрочен план регулярната грижа, независимо, че е на по-големи интервали дава определена възможност да се балансира организма и да се укрепи имунната система. При такава четстота обаче ефектът безспорно е по-ограничен, включително върху редовно проявяващите се симптоми.

АКО ВИЕ ВЗЕМАТЕ РЕШЕНИЯТА:

Която и програма да изберете, бихте могли да обмислите и следните варианти за оптимизация на разходите си:

  • Споделяне на разходите със служителите (схемите могат да бъдат най-разнообразни от класическата 50%/50% до 20%/80% ,80%/20% – или какъвто вариант е най-ефективен за Вас);
  • Ако има много желаещи, ротиране на седмична база – т.е. служителите да ползват услугата на ротационен принцип, през седмица;
  • Използването на масажа като придобивка за опредлена категория служители (което следва да се обмисли добре с оглед на общата атмосфера и груповия морал);
  • Осигуряването на възможност на Вашите служители да се възползват от услугите ни (достъп за служителите ни, помещение или обособен кът в по-голямо помещение) като сами заплащат за тях също е опция.

АКО ВИЕ ИСКАТЕ ДА БЪДЕ ВЗЕТО РЕШЕНИЕ:

Заслужава си да опитате и да обсъдите идеята с представител на Вашата фирма, който би могъл да съдейства (ЧР или някой друг).

Независимо на кой вариант ще се спрете, основният принцип, за да има ефект от услугата, е постоянството при ползването й!