Колко движение ни е нужно, за да бъдем здрави

Начало »  За нуждата и ползите от офис масажа »  Колко движение ни е нужно, за да бъдем здрави

“Движението е здраве” – чуваме всеки ден. И това наистина е така. Казва ни го здравият разум, както и редица проучвания по тази тема. Движението се определя като един от факторите за превенция на редица заболявания, включително на някои от най-сериозните, като онкозаболяванията, диабет, сърдечно-съдови заболявания. Какво обаче означава да се движим задравословно? Възможностите са много – от организирани групови и индивидуални спортове до бягане в парака, упражнения вкъщи и ходене пеша. А някои експерти съветват – когато можете, не пестете силите си дори в ежедневни дейности като качване (забравете за асансьора) или готвене (забравете за миксера – ползвайте ръчна бъркалка). И все пак какво означава това измерено във време?

Ето какво препоръчва Министерство на здравеопазването и социалната политика на САЩ в доклада си, публикуван през 2018 година (първият не толкова разширен доклад с препоръки излиза през 2008 година) и базиран на научни наблюдения и анализ:

– Умерената физическа активност осигурява важни здравословни ползи за всички хора. За възрастни над 17 години тя се определя на 150 минути седмично активност с умерено натоварване, като ходене пеша или 75 минути целенасочена по-натоварваща спортна дейност, като джогинг или динамични спортове.Тази препоръчителна доза движение е добре да бъде достигната като смесвате различните типове двигателни дейности. Можете да следите докъде сте достигнали, като приравнявате 1 минута интензивно движение на 2 умерено (при цел 150 минути) или 1 минута умерено движение на 30 секунди интензивно движение (при цел 75 мин). Още по-добре за здравето би се отразила физическа активност, равняваща се на 300 минути умерено натоврване или 150 минути по-интензивно. Всяка допълнителна физическа активност е добре дошла и носи съответно допълнителни ползи за здравето.

– Възрастните следва два пъти седмично (за по около 30 минути) да извършват по-силов тип упражнения или дейности, които укрепват всички основни мускулни групи. Това ще им помогне по-дълго да запазят здрвето и доброто си състояние.

Отделни препоръки се дават и за децата между 3 и 5 години, хората в по-зряла възраст и страдащите от хронични заболявания.

В препоръките към правителствения доклад на Министерството на здравеопазването и социалната политика на САЩ нееднократно се споменава, че всяко физическо движение е добре дошло. Както казва Мечо Пух – “Колкото повече, толкова повече”. Или ако перефразираме: “Има само едно нещо, което е по-хубаво от гърненце с мед… и това са две гърненца с мед.”, основното послание би звучало горе-долу така: “Има само едно нещо по-хубаво за вашето здраве от една “доза” препоръчително движение седмично… и това са две такива дози.”

Ясно е, че този доклад не е резултат на някаква прищявка или приумица, а на реални проблеми в американското общество, свързани със здравето на населението на САЩ и начина му на живот. Тези проблеми обаче не са локализирани само там, а в една или друга степен са валидни за повечето страни с модерни икономоки и разрешаването им изисква целенасочени усилия на много нива.

Съвременният начин на живот и работа като цяло “помагат” много за това да не се движим. Сутрин ставаме и се качваме в автомобила или хващаме градския транспорт от възможно най-близката спирка към работното си място, влизаме в офиса и сядаме пред компютъра, след което се прибирме вкъщи и сядаме или пред телевизора, или отново пред компютъра. Към всичко това се добавя и ежедневната доза стрес. Фактите са безмилостни. Редица проучвания и експертни наблюдения показват, че само една малка част от възрастното население практикува достатъчно спортни активности или се движи достатъчно. В същото време все повече нараства делът на хората със сериозни заболявания и тенденцията е тези заболявания да се „подмладяват“ (включително и у нас). Ето защо е изключително важно да бъдем по-осъзнати в това отношение и да се възползваме от всяка възможност, която имаме – независимо дали тя е в офиса или извън него.

В това отношение изключително полезни за работещите хора могат да бъдат гимнастиката и масажите на работното място. Гимнастиката – като част от необходимата доза двигателна активност, а офис масажът (освен всички останали ползи) – като помощно средство за по-доброто възстановяване и поддържане тонуса на мускулите на горната част на тялото. Още в началото на своята история масажът е бил неразделна част от физическата активност и поддържането на добра спортна форма (психическа и физическа) – преди състезания за релаксиране на нервната система и мобилизиране на тялото и ума, както и за понижаване на риска от травми, а след тях за релаксиране на мускулатурата и подпомагане на правилното й възстановяване. По–късно на тази основа възниква и спортният масаж като специфична разновидност, която, разбира се, е най-добрият вариант при сериозни физически натоварвания. И макар че офис масажът предполага по-различен арсенал от техники и не би могъл да замести един спортен масаж, той може да бъде изключително полезен за по-добрата кондиция на определени мускули, за гъвкавостта и подвижността на ставите, а от там и за двигателната активност като цяло.