Кинезитерапевт или електрически масажен стол

Начало »  За мениджъри и ЧР специалисти »  Кинезитерапевт или електрически масажен стол

Human-Vs-Machine-Translation-Service

Живеем във време на бурно развитие на технологиите. Те проникват с бързи темпове във всички области на живота ни и все по-малко можем да си го представим без тях. Машините заместват все повече човешки дейности със съответните плюсове и минуси, които ни носи това. Една от проявите на тази тенденция в сферата на масажите е разработването на електрически масажни столове, каквито обичайно могат да се видят и/или пробват на различни семинари, конференци, изложения, летища и т.н.

Дали и доколко тези столове могат да заменят мануалната масажна терапия? 

Редовният масаж е чудесен начин да държите физическия и психически стрес под контрол. Заради начина, по който масажът раздвижва тъканите, мускулите и течностите в организма, мускулните възли се отпускат, напрежението и болките изчезват и тялото ни започва да освобождава така наречените хормони на щастието. Еднакви възможности и полезност ли имат обаче мануалните масажи и масажите с електрически масажен стол от гледна точка на гореописаните ефекти?

Какво правят електрическите масажни столове?

 • Най-разпространените електрически масажни столове са специализирани в едно основно нещо – вибрацията.
 • По-скъпите масажни столове предлагат и някои други възможности, включващи притискане и определени елементи от разтриването, снабдени са с ролери и различни други компоненти, които успяват относително успешно да имитират някои масажни техники, прилагани при мануален масаж.
 • Те имат функция за адаптиране на стола спрямо ръста на отделния човек, както и програми, които по описание са съобразени с начина му на живот и т.н.
 • Имат функция за загряване, която може да бъде включена или изключена.
 • Предлагат няколко различни степени на натиск.
 • Въпреки че определено има разлики между различните модели, основната функция на масажните столове е да извършват ограничен брой масажни движения, включени в различни програми, от които вие сами избирате.

Какво правят мануалните терапевти? 

10_thumb_DSC_0888_1024_5

 • При първия контакт те изучават и установяват вашите лични нужди, не само тези на ръста и професията ви.
 • Прилагат голям арсенал от масажни техники (напр. поглаждане, разтриване, размачкване, ударни техники, вибрация, изстискване, раздвижване на определени части на тялото и т.н.) и техните разновидности.
 • В рамките на една относително стандартизирана процедура професионалният терапевт прави професионална оценка на моментното състояние на човека и допълнително адаптира нейните елементи според неговите нужди (конкретна разновидност на съответната техника и сила на приложението й и т.н.). В този смисъл работи с много фина, прецизна и персонализирана „настройка“.
 • Достигат “скрити” точки и зони, които трудно могат да бъдат отработени, когато седите облегнати назад.
 • Прилагат сила на натиск, която може да варира от леко поглаждане до натиск, при който се използват гравитацията и цялата тежест на тялото.

thumb_IMG_1545_1024

 • Работят с най-съвършения инструментариум – човешките ръце. Според конкретното място и техника за по-добър ефект могат да бъдат включени  –  цели пръсти, върхове или кокалчета на пръсти, длани, лакти и т.н.
 • С определена цел би могло да бъдат използвани и допълнителни масажни приспособления и аксесоари.
 • Осъществяват масажните движения основно чрез докосване – по-леко или по-настойчиво, но неизменно като човешки същества. Има редица проучвания, които показват, че човешкият допир сам по себе си има положително въздействие върху нервната система и освобождаването на т.нар. хормони на щастието.
 • Могат да ви дадат професионален съвет за практикуването на определени неща и/или отказа от други, да ви насочат как да се вгледате в себе си и навиците си и така да ви спестят много неприятности. За да бъдем пределно ясни, ще разкажем пример от практиката на наш терапевт:

Един от клиентите ни изпитваше дискомфорт (болки, изтръпване) в горните крайници, без да знае каква е причината. След масаж той чувстваше категорично подобрение на състоянието си, но на следващия или по-следващия ден проблемът се връщаше и така до другия масаж. След по-подробен разговр с клиента терапевтът ни установи, че най-вероятно причината за състоянието му е начинът, по който той спи и по-конкретно навикът му да поставя ръцете си под възглавницата по време на сън. След преустановяването на този навик и с помощта на офис масажите ни проблемът бе овладян и той се чувстваше много по-добре, по-ефективен и пълноценен през деня.

Zhaki7_1_1

Като заключение ще кажем, че електрическите масажни столове със сигурност имат своето приложение, но съветът ни е: имате ли възможност да ползвате услугите на професионален кинезитерапевт – не я изпускайте, а я грабнете и се възползвайте от нея!