Как есента се отразява на работоспособността ни

Начало »  За нуждата и ползите от офис масажа »  Как есента се отразява на работоспособността ни

Есента е сезон на значими промени в света около нас. Листата променят цвета си и започват да падат, дните стават по-къси, слънцето – по-оскъдно, температурите – по-ниски.

Когато има резки промени – бързо понижаване на температурата, мразовит вятър, повече мрак и условия за произшествия в резултат на лошото време, ние се сплотяваме. Тогава проявяваме повече разбиране, ако някой колега се появи ядосан, защото колата му е била затрупана от снега, излизаме от собствената си черупка и сме готови да проявим съчувствие.

Какво се случва с нас, когато сме на работа?

Според някои изследователи есента може да се отрази на нашата креативност и продуктивност. 

Оказва се, че различното време стимулира различни типове креативност. В проучване, проведено през 2014 година, изследователите откриват, че температурните нива въздействат върху начина, по който мозъкът ни обработва информацията. Така че, когато температурите са по-високи, се пробужда социалната ни креативност, свързана с мисълта за другите, връзките между хората и предметите. Когато температурите са по-ниски, работи по-добре абстракното ни мислене. Ако сте лидер или мениджър, помислете за обстановката, в която дискутирате различни проблеми. Според горното проучване температурната среда може да промени резултатите от тях.

Есента може да повлияе на продуктивността ни по различни начини. Тя създава условия хем да сме по-продуктивни, хем и не толкова продуктивни. Крайната ни продуктивност зависи от това доколко успяваме да се възползваме от възможностите, които ни дава този сезон, от една страна, и да блокираме негативите, от друга.

Едно проучване на Harvard Business School от преди около 5 години показва, че лошото време помага за повишаването на продуктивността.  Според него през мрачните есенни дни служителите нямат много изкушения, които да ги привличат навън, да ги карат да мечтаят, да се разхождат мислено по плажа, да се излежават там и да се припичат на слънце. Те се настройват на вълна “лятото свърши, време е да натиснем педала”. В общи линии, заключението е – тъй като има по-малко разсейващи фактори служителите се настройват на работна вълна и са по-ефективни. В изследването се посочва, че да се запази тази нагласа не бива да напомняме на себе си и колегите си за слънчевите летни дни. Участниците в изследването, които работели в дъждовнo време, но разгледали междувременно морски пейзажи, били по-малко ефективни от колегите си, които нямали такава възможност.

Какво показват обаче някои данни и лека промяна в оптиката?

Докато мрачното време предразполага да останем фокусирани върху служебните си задачи, ние все пак трябва да сме готови за нарушаване на работния ритъм. Лошото време често води до закъснения или до отсъствия от работа. Според данни на Бюрото по труда в САЩ докато през пролетните и летните месеци по-малко от 0.5% от служителите отсъстват по един ден заради времето, то през по-студените месеци това се случва на почти 2%. Есенните и зимните месеци са тези с най-много дни болнични заради грипни и простудни състояния. А всичко това означава намалена продуктивност.

Като капак може да се усилят и негативните ви настроения. Проучване от 2008 година показва, че времето оказва по-силно влияние върху негативните нагласи отколкото върху позитивните. Лошото време, особено силният вятър и малкото слънце могат значително да усилят склонността към негативни настроения, а хубавото време да намали тази склонност. Като цяло, ако сте по-жизнерадостна личност времето по-трудно ще ви въздейства, но ако  имате склонност към депресивни състояния, то със сигурност ще ви повлияе.

Промяната във времето може да отключи сериозни сезонни депресии, известни като сезонни афективни разтройства (САР). Те представляват значително по-интензивна промяна в настроението в негативен аспект и често са следствие от по-малкото слънце и пониженото ниво на витамин Д в организма. Ако се чувствате значително потиснати, по-малко енергични и сте склонни да спите повече и въпреки това се чувствате изморени, трябва да си обърнете сериозно внимание и да се консултирате със специалист, тъй като може да става въпрос за нещо по-сериозно от понижено есенно / зимно настроение.

Когато лошото време през есента дойде и задухат студени ветрове, не подценявайте тези промени и имайте предвид, че те могат да повлияят нашето усещане за живота като цяло, за работата ни, нашите отношения с близки, колеги и клиенти. Осъзнаването на тези промени е изключително важно, за да неутрализираме, доколкото е възможно, негативното им въздействие.

Освен това проблемите, които поражда статичния стрес, свързан с дългото седене пред компютъра, през есента се влошават. Твърде вероятно е точно сега да усетите напрежение или дори болки във врата, раменете, гърба, китките или пък те да се усилят, ако вече изпитвате подобен дискомфорт. През есента, когато температурите започнат да падат, ние несъзнателно стягаме цялото си тяло, ако сме навън, и вътре, ако офисът ни е хладен. Така ние напрягаме мускулите и сухожилията си от врата през гърба до пръстите ни, което на свой ред може да предизвика болка в тях, както и други неприятни състояния като главоболие например – които не по-малко от разсейващите хавайски мисли пречат на концентрацията и ефективността на работата ни. Дори офисът ни да е перфектно климатизиран ще ни трябва време, за да се отпуснем, идвайки отвън. А това трудно може да ни се случи след като застинем в стола си пред компютъра.

Докато продължава този традиционно натоварен откъм служебни ангажименти период наистина е добре да натиснем педала, но в същото време е хубаво да се погрижим за себе си и да вземем мерки с оглед на сериозното натоварване, на което сме подложени (дали защото е свършило хубавото време и всички са се върнали от отпуски, дали защото трябва да бутаме нещо заради болен колега, дали защото имаме склонност към САР или заради някаква друга причина). В тази връзка могат да бъдат направени различни простички неща, които да ни помогнат да се адаптираме по-добре при прехода от лятно към зимно време. Някои от тях са да не спираме да търсим варианти да се движим и да излизаме, да се възползваме от всяка възможност да се порадваме на слънчевите лъчи, дори когато са оскъдни, както и от ползите, които може да ни донесат релаксиращите масажи на работното място.