Как да удължите положителния ефект от масажа?

Начало »  За нуждата и ползите от офис масажа »  Как да удължите положителния ефект от масажа?

Масажът вече е приключил, а вие искате положителното му действие да продължи възможно най-дълго …

Пийте вода

Това е нещо, което трябва дебело да подчертаем. Приемът на вода е изключително важен не само преди, но и след масажа. Предполага се, че по време на масажа се стимулира циркулацията на кръвта и лимфата, което е свързано с преноса на кислород и отвеждането на отпадни продукти към съответните органи. За извеждането им от организма пък е необходима вода. През последните години все повече се акцентира върху липсата на категорични научни доказателства за пряка връзка между масажа и освобождаването на токсини или отпадни продукти. Аргументите са свързани преди всичко с това, че очистването на оргаизма е свързано с метаболитни и биохимични процеси в човешкото тяло, които са самодостатъчни и не могат да бъдат повлияни от масажа директно. Дори и това да е така, самият факт, че масажът стимулира движението на лимфата и кръвта, предполага, че той все пак би могъл в известна степен да подпомогне тези процеси.

Освен това мускулите имат нужда от вода, за да функционират добре и да се възстановяват, особено след определена активност.

И накрая, но не на последно място, по време на масаж е възможно леко да се понижи кръвното ви налягане. Водата ще ви помогне бързо да превъзмогнете това състояние, ако то ви създава дискомфорт.

Също така не забравяйте, че водното съдържание в кафето, безалкохолните или алкохолните напитки не е същото, както в допълнителна чаша вода. Всъщност след масаж е препоръчително да избягвате тези неща. Най-много да приемете чаша билков или зелен чай. Алкохолът и кофеиновите напитки са диуретици. Това означава, че чрез тях вие губите повече течности отколкото приемате. Те ще преминат доста по-бързо от водата през организма ви без да помогнат на кръвоносната и лимфната системи да свършат работата си.

Хапнете

Да, хапнете нещо леко след масажа. Тъй като масажът ускорява циркулацията на течности и обмен на веществата в организма – може да стимулира и храносмилателната ви система. Освен това тялото ви по време на масаж изразходва енергия, а кръвното ви налягане се понижава. Малко черен шоколад или ядки също са добър вариант.

Нека припомним, че обилното похапване преди масаж не е препоръчително решение. Това е така най-вече защото може да изпитате доста неприятни усещания, ако сте с пълен корем, седите с присвити нагоре колене, а и някой в същото време натиска тялото ви в областта на кръста или гърба.

Дайте воля на емоциите си.

Както по време на масажа така и след масажа може да почувствате различни емоции. Тъй като тялото и психиката ни се отпускат е съвсем нормално да се разтоварим емоционално (това всъщност е една от целите). Може да се почувствате по-жизнени и заредени, но понякога може и да ви се доплаче. Това е напълно нормално. Продължителният стрес прави странни неща с психиката и тялото ни, включително и с хормоналния ни баланс и това намира израз в емоциите ни.

Масажът стимулира дейността на парасимпатиковата нервна система. Това спомага за понижаването нивата на стрес (кортизол и адреналин) и освобождаването на така наречените хормони на щастието – допамин и серотонин. При допира на откритите части (кожа с кожа) се освобождава и окситоцин – така нареченият хормон “на сигурността”, “привързаността” и “любовта”. А при голямо напрежение и стрес, емоциите се освобождават. Механизмът е: дълго налаганите бариери падат поради чувството за сигурност и безопасност, което ви обзема. И това е разтоварващо и здравословно.

Не скачайте от масажния стол

По време на масажа се отпускате и кръвното ви налягане се понижава. Ето защо е препоръчително да поседите около минутка на масажния стол и внимателно да се изправите, за да не ви се завие свят и изобщо сетивата ви да се пренастроят.

Наметнете се с жилетка/сако/шал

Това важи особено, ако на работното ви място е по-хладно или в него работи климатик. Тъй
като тялото ви след масажа е затоплено и отпуснато, трябва да внимавате да не изстинете.

Наблюдавайте реакциите на тялото си

Случвало ли ви се е след офис масаж да почувствате дискомфорт или някаква чувствителност в мускулите си? Малко вероятно, тъй като подобни усещания се появяват по-често при по-силови масажи и то когато не се ползват редовно. Независимо от това, ако ви се случи нещо подобно, задължително споделете с терапевта си следвщия път и помнете, че масажите са нещо като пасивни упражнения – ако мускулите ви не са „тренирани“ при малко по-силов масаж, те могат да реагират както след по-интензивна тренировка. Освен това не трябва да забравяте, че когато в резултат на продължителното седене и обездвижване мускулите направят спазъм, те могат да притиснат прилежащите кръвоносни съдове и нерви. Така в съответните зони кръвообръщението престава да функционира нормално и да изпълнява ефективно подхранващите и пречистващите си функции. Когато с помощта на масажа мускулът се отпусне, кръвообръщението се възстанови и с това нормалното захранване и чистене, може да се появи изострена чувствителност на съответното място. С прилагането на редовни масажи тези усещания бързо изчезват и крайният резултат е, че вие се чувствате по-заредени и по-енергични. Какво обаче можете да направите междувременно?

Правете разтягащи упражнения и йога

Ако случайно по-късно през деня почувствате напрежение или някакъв дискомфорт в мускулите си след офис масажа, освен че задължително трябва да споделите това с терапевта си, междувременно може да направите някои леки разтягащи упражнения (ако нямате възможност в офиса, направете ги вкъщи). Важно е да знаете, че дори и без такива оплаквания, леките разтягания сами по себе си ще ви се отразят изключително добре, ще усилият и удължат въздействието на положителните процеси, които масажът задейства в тялото ви.

Запишете си следващ час за масаж

Истината е, че както при повечето неща, така и при масажа – количествените натрупвания водят до качествени изменения. Затова бъдете посоянни и не забравяйте да си запишете следващ час за масаж.