Какъв масаж е най-подходящ за Вашия офис?

Начало »  За мениджъри и ЧР специалисти »  Какъв масаж е най-подходящ за Вашия офис?

Хрумвало ли ви е за масаж в офиса? Има различни неща, които да бъдат обмислени, включително точно какъв масаж би бил подходящ за Вашия офис?

В съвременния свят все повече рботодатели се замислят за качеството на условията на работа, които предлагат, и различни програми, насочени към грижата за здравето и благоденствието на служителя. В зависимост от типа работа и организационна култура съществуват различни възприятия за това какво е подходящо и приемливо.

По-долу ще разгледаме особеностите на различни масажи, които се ползват на работното място, така че всеки би могъл да погледне от собствената си камбанария.

Масаж на стол в офиса

Масажът на стол в офиса се среща в две основни разновидности:

1) масаж върху професионален масажен стол и

2) масаж върху офис стол.

И двата масажа се извършват с дрехи. Служителите не се събличат по време на масажа, не е необходима и някаква особена предварителна подготовка, както за клиента, така и за терапевта. Това спестява ценно време в рамките на забързания офис живот, а и притеснението на някои хора да се съблекат (особено в офиса). Желателно е все пак докато той продължава да се отстранят по-плътните неща като пуловери, наметала, сака, шалове и т.н. Така терапевтът усеща по-добре напрегнатите зони и може по-ефективно да прилага различните масажни техники. На свой ред клиентът има по-голяма свобода на движение, каквато е необходима при някои от тези техники.

Каква е разликата между двата вида масаж на стол?

right positionКогато масажът се извършва върху професионален масажен стол, тялото заема много добра релаксирана позиция в седнало положение. То е отпуснато напред върху омекотена опора, която поема тежестта на торса. Главата е обърната надолу и е положена върху специална мека подложка с отвор за лицето. Ръцете и краката също се разполагат удобно върху предназначените за целта меки поставки – неразделна част от професионлния масажен стол. Това гарантира на терапевта необходимата за работа стабилност на тялото и достъпа до зоните, които са най-уязвими и натоварени от продължителната работа пред компютъра. Освен това професионалният масажен стол може да се регулира за максимално удобство на всеки отделен служител. Така той осигурява чудесни условия за работа и постигане на целите на офис масажа – да релаксира, да понижи напрежението и стреса, да премахне умората и болките, натрупани в резултата на продължителната работа пред компютър, да подобри кръвообръщението и мускулния тонус, настроението и работоспособността.

И макар че офис масажът на професионален масажен стол най-често обхваща горната част на тялото или определени зони от него, той не изключва възможността да се работи от кръста надолу.

Характерно за него е, че е мобилен, не изисква друго оборудване освен масажния стол, който е лесно преносим и заема малко място. Неслучайно този вид масаж придобива такава широка популярност в офисите на запад, а напоследък и у нас.

За да може терапевтът да се движи спокойно около стола, са необходими общо около 3-4 квадратни метра. Същевременно е достатъчен малък параван, за да се осигури по-голямо спокойствие при извършване на процедурата. Офис масажът на професионален масажен стол реално може да се провежда в по-големи общи помещения, зали за конференции, обособени кътове, в по-големи коридори или лекарски кабинети.

Обикновено продължава 15-25 минути. А подготовката на стола за следващ клиент отнема съвсем кратко време.

Офис масажът на професионален масажен стол дава много от удобствата на масажа на маса/кушетка, но е по-компактен, пести време и средства, не изисква непременно голямо усамотение. В същото време дава възможност да се откъснем от работното си място, да сменим позата си и да се отпуснем удобно. Ето защо той се вписва отлично в работната среда, култура и пространство на немалка част от съвременните офиси. И е доста ефективен начин да презаредим.

Масажът на обикновен офис стол

Масажът на обикновен офис стол най-често продължава 10-15 минути. Той е добър вариант, когато наистина не може да се отдели място за офис масаж на професионален масажен стол и най-вече, когато работният график на служителите е по-стриктно организиран. Типичен пример за това са колцентровете, където служителите имат много прецизно разграфени смени и почивки и всяко, дори минимално изместване/разместване, е нежелателно. В този случай и малкото забавяне на служителя може да бъде проблемно, така че определено масажът протича по-спокойно на самото работно място. В подобни ситуации е препоръчително по време на масажа служителят да седи върху стабилен стол.

Тук липсва промяната в позицията, мястото и цялостното отпускане и като цяло възможностите за действие на терапевта са малко по-ограничени, но въпреки това масажът може да помогне доста за облекчаване на натрупания стрес, схванатите рамене, врат, китки и т.н. Не е необходимо терапевтът да подготвя каквото и да било и може директно да се премества от бюро на бюро без служителите да напускат работните си места.

Има и специални приспособления, които наподобяват горната част на професионалния масажен стол и се захващат за плота на бюрото. С тяхна помощ клиентът може да заеме позиция сходна с тази на професионалния масажен стол. Така докато седи на обикновен стол той може да се отпусне по-удобно, а терапевтът да получи по-добър достъп до най-уязвимите зони. За този масаж е характерно, че няма единна стабилна конструкция, че има по-ограничени възможности за регулация, че липсват поставки за долните крайници, както и това, че терапевтът не може да достъпва клиента отпред (където е бюрото). Когато служителите обаче не могат да напуснат работното си място, това е добро решение за по-добра позицията по време на масажа.

Масаж на кушетка в офиса?

Масажът на кушетка в офиса също е възможен вариант. Това може да бъде чудесен масаж, но е сравнително рядко срещан, тъй като има особености и изисква условия, с които не всяка фирма разполага.

Той може да бъде извършван без дрехи (като в класическо масажно студио) или с дрехи.

thumb_DSC_0693_1024Когато се извършва без дрехи задължително е необходимо отделно помещение, достатъчно голямо, за да побере кушетката и да осигури място за движение на терапевта. Наличието на специално отделно помещение е напълно разбираемо, тъй като е нужно служителите да могат да се събличат и обличат на спокойствие. Този вид масаж може да бъде и доста продължителен – от 30 минути до над 60 минути. Освен това терапевтът има нужда от време да хигиенизира кушетката, да я зареди с нови чаршафи, кърпи и т.н. Ползващият услугата на свой ред има нужда от време да се съблече преди масажа, а след него да се облече. Желателно е в офиса да има и душ.

Ако Вашата фирма разполага с необходимите условия и организацията на работа дава възможност на служителите да отделят поне 40 минути в офиса за масаж, те безспорно ще се насладят на чудесна релаксираща процедура. Тя ще им помогне да се освободят от болезнените схващания, да отпуснат мускулатурата на цялото си тяло, да снемат от него стреса и напрежението, да подобрят кръвообръщението си, докато са се разположили удобно върху масажната кушетка.

Въпреки че другият вариант – с дрехи,  не изисква задължително толкова голямо усамотение, има нужда от достатъчно пространство за кушетката и терапевта, който се движи около нея. Тук често се прилагат специфични масажни техники, при които терапевтът има нужда от повече място. Пример за това е спортния масаж. Той, например, е подходящ при спортни събития и мероприятия, организирани от офиса или при провеждане на тренировки на територията му и може да се прилага преди и след събитието. Неговата продължителност може да бъде по-малка (например 15 минути преди и 15 след него например).

Екстри

Когато масажът се прави в обособено помещение, независимо дали е на стол или кушетка, може да включва различни екстри като ароматерапия, музика и т.н.

Цена

Обичайно цената на офис масажа на кушетка е по-висока от тази на офис масажа на стол, както заради продължителността на масажа и използването на козметични масажни продукти, така и заради хигиенизирането и поддръжката на останалите консумативи (кърпи, чаршафи и т.н.).

В заключение

През последните години офис масажът на професионален масажен стол се е превърнал в знаков за офис масажа изобщо. Това не е случайно, тъй като той съчетава удобство, компактност в пространството и времето с висока ефективност на масажната процедура. Ако обаче прецените, че за Вашата организация, нейната работна среда и култура е подходящ друг вид масаж, той също може да донесе много ползи и на служителите и на работата им.

Ако вече сте взели решение за вида масаж е добре да направите следваща стъпка и да помислите за финансовата и организационната част, както и за фирмата-доставчик.