За 360° „+“ преживяване – по време на офис масажа

Начало »  За нуждата и ползите от офис масажа »  За 360° „+“ преживяване – по време на офис масажа

7_thumb_DSC_0861_1024_3_3Вие вече се отпускате под умелите пръсти на терапевта… Още 10, 9, 8…или 5 минути. Чувствате се хубаво и релаксирани. И искате да запазите това усещане колкото може по-дълго…Вие сте поискали масаж заради конкретна причина, нали? Може би, защото искате да се погрижите за здравето си или да се отпуснете и да прогоните от тялото и ума си натрупания стрес или пък онова парещо неприятно усещане във врата, плешката или рамото, или пък промъкналата се в кръста тежест, или пък всичко това накуп, или пък защото искате да се поддържате във форма, или малко време за себе си, или…. Каквато и да е причината да поискате масаж, със сигурност ще бъдете доволни, ако извлечете най-доброто от това преживяване.

Какво да направим, за да постигнем това по време на масажа?

  1. Уверете се, че сте се настанили удобно

right positionЗа да може един терапевт да свърши добре работата си, е добре да има възможност да го направи. Най-добрият начин е да се настаните удобно, а терапевтът да има достъп до всички мускулни групи, които ще отработва. Ето защо, когато се настанявате на специализирания стол за офис масаж, не се колебайте да кажете, ако трябва да се регулира височината на поставката за глава или наклона на предната му част. По правило главата трябва да е облегната върху нея, така че централната част на лицето да попада в кръглия отвор (да може свободно да дишате) и тежестта да пада върху челото, а не върху бузите. Тялото от кръста нагоре трябва да е добре изпънато, а гърдите – прилепнали плътно към меката част за облягане. Ръцете следва да бъдат спокойно положени върху поставката отпред, без да изпитвате напрежение в раменете, а краката сгънати в коленете и отпуснати върху меките подложки в долната част на стола. Краката могат да останат стъпили на земята, ако имате някакъв проблем (например болки в коленете), за да избегнете  дискомфорта при сгъването им. Не бъдете срамежливи, ако по време на самия масаж усетите, че столът трябва да се регулира допълнително. Възможно е няколко минути след като терапевтът започне работата си да усетите нужда да репозиционирате леко тялото си. Терапевтът с удоволствие ще фиксира стола, така че да ви бъде максимално удобно. Нито вие, нито той бихте искали докато масажът продължава да се измъчвате и да си тръгнете с неприятно чувство.

  1. Преди всичко – наслаждавайте се

Опитайте да изчистите съзнанието си и да мислите за нещо, което ви доставя удоволствие или ви освобождава емоционално. В това отношение е много полезно да направите няколко кратки дихателни упражнения. Дълбокото дишане само по-себе си подобрява положителното действие на масажа многократно. Докато терапевтът подготвя стола или в първите 1-2 минути от масажа, затворете очите си и започнете да дишате. Няколко дълбоки вдишвания и издишвания като броите бавно до 10 могат да бъдат много полезни.

  1. Останете със затворени очи 

Ако сте с отворени очи, мозъкът ви ще продължи да е фокусиран и да следи нещата, които се случват наоколо. Така че затворете клепачи и насочете мислите навътре към себе си или към приятни за вас неща.

  1. Останете тихи

 Добре е да запазите мълчание и да говорите с терапевта основно в случаите, когато той ви пита как усещате натиска, който ви прилага или, ако вие изпитате нужда, той / тя да прилага по-силен или по-слаб натиск, или пък ако имате да споделите нещо във връзка със здравословния си статус – с две думи – по същество . Така ще можете да отпуснете по-добре съзнанието си. В случай, че все пак имате нужда да говорите  с терапевта и за други неща и това ви помага да се чувствате по-добре, няма проблем. Ако обаче вие искате тишина и спокойствие, а терапевтът е прекалено бъбрив (въпреки че обичайно терапевтите са добре обучени и с висока култура на работа, все пак винаги може да срещнете изключения от това правило), не се колебайте да му кажете, че искате да останете насаме със собствените си мисли и / или да предприемете други необходими действия, за да разрешите този казус.

  1. Kажете, ако:

А. Имате гъдел. Ако сте склонни да изпитвате гъдел или усетите такъв по време на масажа, веднага информирайте терапевта. С прилагането на малко по-силни и бавни движения, както и избягването на определени места, можете да се възползвате от масажа без да се чувствате напрегнати и стегнати, очаквайки момента, в който ще почувствате гъдел. При офис масажа „гъделът“ се явява по-рядко проблем, защото сте с дрехи. Независимо от това не е изключен.

Б. Имате нужда да посетите тоалетната. За да се чувствате наистина спокойни – направете го преди масажа. Ако все пак изпитате такава нужда, не се притеснявайте и помолете терапевта за кратко прекъсване, въпреки че това ще наруши и съкрати вашето преживяване. Задържането  е изключително вредно за организма, а и за общия ефект от масажа е много по-добре докато сте на масажния стол да елиминирате всякакви дразнители, които ви напрягат.

В. Изпитвате нужда от промяна в силата на натиск. Колкото и добър професионалист да е един специалист, може да се случи така, че той да приложи по-силен натиск от необходимото. Обикновено терапевтът, освен че се доверява на своя опит, сверява  преценката си като ви пита за вашите собствени усещания. Това обаче не може да се случва през цялото време докато продължава масажът. Бъдете откровени, ако изпитвате дискомфорт. Не се колебайте да кажете, ако натискът е по-силен отколкото ви се иска и усещате болка. Това е изключително важно, за да може терапевтът да свърши наистина качествено работата си, а вие самите да се чувствате релаксирани и заредени.