За по-здрава нова година

Начало »  За нуждата и ползите от офис масажа »  За по-здрава нова година

Наближават Коледа и Нова година. Един от най-хубавите периоди през есента и зимата, които обичайно свързваме с топлина, уют, срещи с близки хора, подаръци и/или пътешествия. Едва ли можем да си представим по-неприятна ситуация от това да се разболеем в навечерието или по време на тези празници. За съжаление обаче това не е невъзможно. Макар че пикът на грипа се очаква да бъде януари и февруари 2020 година не сме застраховани от вече циркулиращите около нас вируси.

Едно от нещата, които може да помогне на имунната ни система през този период, е масажът.

Масажната терапия използва разнообразни техники, които помагат за профилактиката и възстановяването при различни заболявания. Това могат да бъдат както по-сериозни заболявания, така и такива като настинка и грип.

Шведският масаж например подобрява циркулацията на кръвта и лимфата и заедно с това на белите кръвни телца. А, както знаем, те са стражите на нашия организъм и отговрят за защитата му от непознати агенти, като вируси и бактерии.

Масажът може да ни помогне да облекчим стреса. Това също е начин да подобрим функциите на имунната си система, а не просто да се почувстваме релаксирани. Добре известно е, че именно стресът днес е в основата на много заболявания. “Лошият” физически и психически стрес драстично отслабва имунната система и повишава податливостта на организма на бактерии и вируси, които могат да предизвикат, настинка, грип или дори по-сериозни заболявания.

Масажът може да помогне и за облекчаването на редица симптоми на различни заболявания като главоболие, болки в мускулите, ставите, подутини,отоци и т.н.

Ето защо масажът, включително офис-масажът, може да бъде изключително полезен за есенно-зимния период. Като бонус той може да ни помогне да избегнем неприятните ситуации, свързани с болести и неразположения по празниците.

За да можете да спечелите максимално от масажната терапия и да й се насладите истински обаче, е важно да знаете кога е добре и кога не да се възползвате от нея.

Кога е добре и кога не да си правите масаж? 

Макар че масажната терапия е страхотна за облекчаване на симптомите на настинка и грип, има ситуации, в които е добре по-скоро да пропуснете масажа. Когато се намирате в острата фаза на заболяването – отпаднали сте, имате треска или сърцебиене, световъртеж, не можете да спрете да кихате и кашляте е по-добре да си почивате у дома в леглото. В такова състояние вие не само можете да заразите терапевта и той на свой ред да зарази други хора, но можете да навредите на себе си. Твърде вероятно е след масажа симптомите ви да се задълбочат, вместо да се подобрите. Организмът ви вече е доста изтощен от усилията си да се справи с болестта и терапията може да доведе до претоварването му чрез допълнителното стимулиране на различни процеси в тялото точно в този момент.

Ето защо най-доброто решение е профилактичната масажна терапия. Добре е да изпреварите грипа. Ако ползвате масаж, но сте позанемарили напоследък тази практика в момента, или пък не сте ползвали изобщо, добре е да започнете (отново).

Стига да сте здрави, най-малкото да не се намирате в острата и/или заразна фаза на заболяването!

Масажът на работното място – един отличен вариант.

IMG_3860Масажът става все по-популярно нещо. Освен традиционните възможности в спа салоните все по-често такива се откриват на работното място. Офис масажът е достъпен, не отнема много време, не е необходимо да ходите някъде специално и да се борите за пореден път с градския трафик. Така че може да се огледате, особено ако работите в по-голяма фирма, може и да изпускате нещо. Ако ли пък при вас няма такава услуга може да обсъдите с вашия шеф или мениджър Човешки ресурси подобна възможност.

В заключение

Накратко: Масажът може да бъде изключително полезен за имунната система, ако знаем как да се възползваме от него. И това не е просто някаква мантра, предавана от уста на уста. Освен дългото съществуване на масажа като релаксираща и лечебна практика векове наред в човешката история, той е обект и на редица научни проучвания. И макар че немалка част от тях имат своите недостатъци, се натрупват все повече научно обосновани доказателства за различните ползи от него и в частност за ползата за имунната система. За да не ставаме отегчителни, а в същото време да не сме голословни и да задоволим интереса на по-любопитните, по-долу прилагаме някои от тези научни изследвания.

 

Весела Коледа, щастлива и здрава Нова година!

 

Проучвания за ползите от масажа за имунната система

  1. Mark Hyman Rapaport, Pamela Schettler, and Catherine Bresee. The Journal of Alternative and Complementary Medicine. October 2010, 16(10): 1079-1088. doi:10.1089/acm.2009.0634.
  2. Hernandezreif, M. (2004). Breast Cancer Patients Have Improved Immune And Neuroendocrine Functions Following Massage Therapy. Journal of Psychosomatic Research, 45-52
  3. Diego, M., Field, T., Hernandez-reif, M., Shaw, K., Friedman, L., & Ironson, G. (2001). Hiv Adolescents Show Improved Immune Function Following Massage Therapy. International Journal of Neuroscience, 35-45.