Да се погрижим за себе си? Защо това е толкова важно?

Начало »  За нуждата и ползите от офис масажа »  Да се погрижим за себе си? Защо това е толкова важно?

Коледно-новогодишните празници лека-полека се изнизаха. Макар емоциите и усещането за празничност да не са се изпарили напълно – все ще се намери някой познат, с който още не сме разменили празничен поздрав – ежедневието и графиците вече настъпват с пълна сила. Когато погледнем календара си е трудно да обхванем това, което ни чака. Като капак на всичко често има по нещо, което е трябвало да свършим още преди празниците. И когато се почувстваме изправени пред планина от ангажименти,  сме склонни да забравим за най-важните неща – тези, които ни осигуряват системна защита пред стреса и ежедневното натоварване и всъщност ни помагат да се справяме с тях. Случва се така, че забравяме да се храним редовно или здравословно, да се движим, да почиваме, изобщо да намираме време за себе си.

Да се погрижим за себе си сякаш става дума табу или някаква луксозна глезотия. А всъщност не е така. Това е необходимост, която просто казано ни помага да функционираме и използваме собствения си капацитет по-добре. И означава отговорно отношение към себе си и другите, към времето, с което разполагаме. Дори когато сме на работа. Немалка част от нас са възпитавани в това, че успехът изисква неуморна работа, всеотдайност и лишения. Реплики като: “Какво ще си каже шефът, ако сега си направя един офис масаж?”, “Уж са много заети пък тръгнали до кафето да ходят…” или “масаж да си правят…” са напълно нелегитимни, освен ако тези дейности не се разпростират извън рамките на времето, дадено ни за нужната на всеки от нас почивка.  Истината е, че за да е неуморна работата, тя не може да е непрестанна. Че правилното разпредляне на времето и почивките е една от най-важните защити срещу това да седим непрестанно, но неефективно зомбирани пред екрана на компютъра.

Едва ли има човек, който да не се стреми към по-добро качество на живот. Какво по-точно означава това? Уикипедия дава следното тълкуване / определение:

Качеството на живота се отнася до общото благосъстояние на индивидите и обществата. Това е степента на благополучие и лична удовлетвореност, изпитвано от даден човек или група от хора, въпреки че в някои контексти то може да се срещне като синоним на иначе свързаното с него понятие „жизнен стандарт“, в това понятие се влага неизмеримата по икономически показатели субективна и динамично променлива оценка за личното благосъстояние, формирана по много и разнообразни критерии от физическо, психологическо и социално естество.

  • Физическото благосъстояние най-общо включва доброто здравословно състояние, физическия комфорт, режима на хранене и физическа активност, предпазването от болки и заболявания, както и способността за самостоятелно извършване на дейности, свързани с личните потребности на индивида.
  • Психологическите аспекти на качеството на живота са свързани с психичното здраве, различните състояния на стрес, тревогите и удоволствията в ежедневието, различните положителни и отрицателни емоционални състояния, самооценката.
  • Социалното благосъстояние е най-разнообразно и трудно измеримо, тъй като включва активността в интимния живот и семейството, приятелските отношения, професионалната реализация, развлеченията в свободното време, социалната среда и живот, придобитото образованиеи култураоколната среда и други.

Общо казано в по-широк социален план качеството на живот се свързва с образование, култура, икономически показатели, а в личен освен с финансови постижения – с усещането за щастие и удовлетвореност, психическото и физическото ни здраве.

Ето защо грижата за последните две би трябвало да ни успокоява, а не да ни притеснява. Защото тя е част от естествения ни стремеж да живеем по-добре. И защото, както казахме, тя означава отговорно отношение към себе си и към другите.

И още нещо. Вероятно сте пътували неведнъж със самолет. Помните ли инструкциите за безопасност при аварийни ситуации?! Една от най-важните при настъпване на такава ситуация е да се погрижим първо за себе си като поставим кислородната маска най-напред върху собственото си лице и едва тогава да се заемем с детето / човека до нас (в случай, че има нжда от помощ). Идеята е пределно ясна – ако не се погрижим за себе си, няма да сме полезни за никого. И макар да става дума за екстремна ситуация – логиката на тази инструкция е напълно валидна за ежедневието ни, включително в дългосрочен план! Ето защо е толкова важна грижата за себе си, най-вече когато е свързана с малки стъпки и позитивни емоции! Неща като масаж на работното място, медитация, съзерцаване на зелената далечина, кратки разходки или релаксиращо дишане могат да  изглеждат на пръв поглед маргинални и незначителни или излишни глезотии. Особено когато сме се заели с поредния спешен проект, план, клиент, важно дело или таргет и когато времето ни притиска. Практиката обаче показва, че именно такива дребни котви, заедно със здравословния социален и емоционален живот ни помагат да се справим по-добре със стреса и напрежението, че дори и със спешните задачи, че те не изяждат от времето ни за “важните работи“, а напротив правят ни по-организирани, работоспособни и ефективни, карат ни да се чвстваме по-добре, подобряват общото ни благосъстояние и в крайна сметка ни правят по-полезни за себе си и другите.

Попътен вятър през 2019-та и да си даваме повече шансове да сме още по-полезни.