В търсене на щастието – II

Начало »  За нуждата и ползите от офис масажа »  В търсене на щастието – II

Щастието е нещо относително. Универсална рецепта няма. И все пак, има ли някакви ориентири за това към какво най-вече да насочим нашите усилия при търсенето му и опитите си да го подхранваме?

Според различни изследвания чувството на щастие при съвременните хора може да бъде свързано с неща като: процеса на постигане на дадена цел (това може да бъде вкл. работата ни), а не толкова постигането й; качеството на социалните отношеня (свързани с разбиране, подкрепа, уважение, доверие – в правителство, институции, общество, както и признание, добронамереност, чувство за принадлежност, семейните и добросъседските отношения); усещането, че държим живота в ръцете си и го управляваме; свободното време и т.н. Накратко казано, обикновено става въпрос за отношения. Парите също не са без значение, доколкото те играят важна роля във функционирането на съвременния свят.

Какво ни съветват психолозите, за да сме по-удовлетворени от живота?

1. Дайте си ясна сметка каво ви прави щастливи 

Всички ние си представяме щастието по различен начин. Когато изчистите собствената си представа за него, ще го намерите по-бързо. Така че помислете – какво означава, как изглежда и с какви по–конкретни чувства е свързано във вашия случай.

2. Не се страхувайте да мечтаете и експериментирате 

Мечтите наистина са рискова територия. Но има и друга истина – който не рискува, не печели. Това не означава, че постоянно трябва да хвърчим в облаците и да загърбим действителността, а да положим усилия да изследваме мечтите си – да осъзнаем възможно най-добре каква цена трябва да платим за тях, заслужава ли си тя и кои от тях наистина си струва да преследваме. Може дори да се окаже, че просто е трябвало да преосмислим някои неща, които ни заобикалят или дори са част от нас, и да ги оценим подобаващо.

Не трябва да се страхувате да експериментирате и да предизвиквате себе си. Не се плашете от неуспеха. За да постигнете някои неща, ще ви трябва повече време, а други, ще се окаже, че просто не са за вас. И в това няма нищо лошо. Без да опитате обаче няма как да разберете. И това е нещо, което всички знаем, но е добре някой да ни го повтаря, за да не се оставяме на течението. 😉

2. Изграждайте смислени отношения

Още нещо, което вероятно знаем още от ученическите си години, но понякога, потънали в ежедневието, забравяме. Със сигурност сте забелязали, че често ни харесва да правим разни неща с някой друг. Ето защо едно от най-важните неща за щастието ни е изграждането на смислени взаимоотношения и социални връзки. За да ги заздравим, трябва да се грижим за тях и да инвестираме време и усилия в това да бъдем мили, заинтересовани и съпричастни към проблемите на другите.

3. Обръщайте внимание на хубавите неща и развийте чувството си за благодарност

В книгата си „Истинското щастие“ университетският преподавател Мартин Селигман насърчава читателите си да изпълняват всеки ден упражнение, което развива чувството за благодарност. То включва създаването на списък с неща, за които сме благодарни. Така изместваме фокуса си от потискащите мисли. За да е възможно това, трябва да се научим да забелязваме хубавите неща в живота и да им отделяме повече внимание. Например: „В работата ми не всичко е перфектно, но трябва да се признае, че проектът Х е интересен; е добре платена; работя с готини хора и т.н… Благодарен/благодарна съм, че…“ Това не означава да си сложим розовите очила и да не забелязваме минусите, а да не сме черногледи и постоянно фиксирани само в тях.

4. Използвайте чувството си за хумор и се забавлявайте с хора, които са ви приятни:

 • Когато виждаме смешната страна на живота, се справяме по-лесно. Шегите правят нещата, които ни тревожат, по-незначителни.
 • Практикувайте по-често това, което ви харесва. Простички дейности, като това да гледате любимия отбор или филм с приятели, да се видите с тях на кафе, могат сериозно да подобрят ситуацията.
 • Правете неща, в които сте добри – гответе, танцувайте, пейте, играйте футбол, тенис, баскетбол, градинарствайте, организирайте събития и т.н. – това е добър начин да задоволите потребността си от постижения и изява.

5. Идентифицирайте негативните си емоциии и ги канализирайте.

Идентифицирайте негативните си емоциии, като ги назовете с истинското им име. След това си изградете ясен план за действие. Така ще ги извадите на повърхността, ще ограничите чувството на фрустрация, възможността да затънете в тях, ще намерите по-лесно начин да ги овладеете и да им се противопоставите. Процесът много напомня една детска игра с карти, в която картите са разделени на три групи: ситуации, емоции, действия. Детето тегли последователно карти от трите купчини и трябва в хода на играта да напасне подходящите ситуации, емоции и действия. В нашия случаи на възрастни нещата може да изглеждат така: 1) „Х, с който работим по един проект, си тръгна без да каже докъде е стигнал. Не си вдига и телефона, а утре трябва да предадем проекта“ (ситуация). 2) „Бесен и притеснен съм / Бясна и притеснена съм“ (идентификация на чувствата). 3) „Ще му пусна съобщение и утре сутринта това ще бъде първото нещо, което трябва да изчистим“ (план за действие). И… мислите ви може да не са толкова цензурирани 😉 4. След като се поуспокоите след няколко минутки (междувременно може да направите и няколко дълбоки вдишвания и издишвания) премислете още веднъж плана си за действие.

6. Правете от време на време щури неща.

 • Оставете топлия летен дъжд да ви намокри до кости, участвайте в състезанията и игри като надбягване с чували, поднесете роза на заядлива съседка, обявете ден на венецианския карнавал у дома, в който децата ви ще бъдат родителите, а вие децата, изкъпете се на открито в топъл басейн през зимата и т.н.

7. Работете върху самооценката си.

 • Самооценката ни е начинът, по който се възприемаме. Най-добрият начин да подобрим самооценката си е да се отнасяме към себе си като към приятел – позитивно, но откровено. Например, вместо да си кажете “Такъв тъпак си, не се справи с интервюто за работа.” е по-добре да опитате с: “Ти си умно момче / момиче. Успокой се и помисли защо се случи така. Трябва ли да промениш / подобриш нещо в представянето си? Или пък да промениш за момента малко целите си? Помисли / поговори с хората, на които имаш доверие, направи каквото е нужно и следващият път ще успееш!“ Вероятно точно така бихте разговаряли с вашия най-добър приятайтел.

8. Овладейте стреса:

 • Намерете  начин да противодействате на стреса,  като например започнете да прилагате някои полезни техники, свързани с управлението на времето.
 • За да успеете, е хубаво да си дадете ясно и честно сметка за приоритетите си (не че не знаем тези неща, но често пъти ни е по-лесно да не се задълбаваме особено)  –  както в по-общ житейски план, така и в конкрентните ситуации. Много важно е сред приоритетите ни да има добър баланс между „разумни“ неща и такива, които носят удоволствие и ни карат да се чувстваме наистина добре. Организирайте времето си така, че те да имат достойно място в графика ви. Редовното им практикуване ще генерира нещо като позитивни енергийни депа, които ни дават позитивен заряд.
 • Намерете време за себе си. Така ще придобиете ясно усещане, че контролирате нещата.
 • Движете се. Разхождайте се. Правете упражнения  или спортувайте.  Дори 10 минути движение могат да променят настроението ви. Едно проучване показва, че хората, които били в движение непосредствено преди да бъдат интервюирани, декларирали доста по-голяма удовлетвореност от живота от тези, които били неподвижни. В това проучване няма категорични доказателства за това дали хората били по-щастливи защото се движели или се движели повече защото били по-щастливи, но то показва, че удовлетвореността от живота и движението вървят ръка за ръка.
 • Ако изпитвате безпокойство, може да използвате някои техники на дишане, които ще ви отпуснат.
 • Ако имате възможност, правете си редовно масажи. Те не само подобряват настроението и общото ви усещане за благоденствие, но повлияват позитивно стреса и безпокойството. Освен ефектите от биомеханичната манипулация на меката тъкан (едно от определенията за масаж) значение при мануалния масаж има именно това, че той се осъществява чрез допир на човешки ръце.

10_thumb_DSC_0888_1024_5

9. Бъдете отговорни

Ние сме по-склонни да изпълняваме плановете си, ако ги запишем в календарите си (но не просто образно казано, а буквално). За реализацията им ще ни бъде полезно да искаме обратна връзка и конкретни ангажименти от другите. Така че, ако наистина сте решили да бъдете по-щастливи, не се оставяйте на течението и това то да ви погълне.

Източници:

1. https://www.psychologytoday.com/us/blog/click-here-happiness/201801/how-be-happy-23-ways-be-happier

2. https://www.wikihow.com/Be-Happy

3. https://www.webmd.com/mental-health/features/choosing-to-be-happy#1

4. https://www.mediapool.bg/balgarite-leko-se-izkachvat-v-svetovniya-indeks-na-shtastieto–mezhdu-egipet-i-siera-leone-news261599.html

5.https://www.dnevnik.bg/sviat/2017/03/20/2938482_bulgariia_e_mejdu_egipet_i_siera_leone_v_nov_indeks_na/