В кухнята на офис масажа

Начало »  За нуждата и ползите от офис масажа »  В кухнята на офис масажа

Всеки има своя причина, за да си прави или не офис масаж. Добре е обаче да се знае, че редовното му практикуване не е просто удоволствие, а възможност  да ограничим наслагването на негативните ефекти от психическия и физическия стрес на работното място. “Той ни помага да се предпазим от това по-малките проблеми да се превърнат в големи” казва създателят на офис масажа Дейвид Палмър.

Kitchen of OR3За да бъде възможно това, са необходими специалисти, които обичат професията си, притежават необходимите  знания и умения и,  както при едно хубаво ястие – качествени съставки. По-долу може да научите повече за някои от основните техники, които могат да бъдат изключително полезни за целите на офис-масажа:

  • Поглаждане: Това са серия от леки поглаждащи движения, които са въведение към същиския масаж. Те “казват” на нервната система, че може да се отпусне и помагат за загряване на мускулите. Поглаждането според конкретното място и цел може да се извършва с една ръка, с две ръце, само с пръст, с длани и пръсти и т.н. За адекватното му прилагане е задължително да се познава структурата на лимфната система в човешкото тяло и как да се използва движението на лимфопотока.
  • Разтриване: Това са друг тип масажни техники, които рядко изискват употребата на масла и масажни кремове. Те включват кръгови или напречни / линейни и щипцевидни (с палеца и останалите пръсти) движения, както и с обременяване (с помощта на другата ръка). Тези движения се извършват с пръстите на ръцете, но вместо поглаждащи движения се осъществява натиск. Прилага се в конкретни зони и затова изисква особена прецизност, както и добра диспозиция на тялото и упора за терапевта, за да бъдат изпълнени ефективно. Тук е налице по-дълбоко въздействие върху мускули, стави и сухожилия.
  • Размачкване: По-силен, но все пак нежен натиск, с който се отработват най-уязвимите на напрежението и стреса зони. В него участват всички пръсти на ръката и дланта и би могъл да се определи като основен момент при масажа. При тази техника по-дълбоко се дразнят определени рецептори в мускулите. В резултат на това се подават сигнали до централната нервна система и от там по рефлекторен път се предизвиква разширяване на действащите и отваряне на резервните капиляри в мускула, усилва се лимфопотока, подобрява се храненето т.н.
  • Ударни техники: Тук влизат известните коси движеня тип “карате”, както и всеки вид почукване с ръба на дланите, пръстите или юмруците. Те повишават тонуса на мускулите. Основните ударни техники при масажа са – попляскване, потупване и сечене.
  • Вибрации: Те могат да се разглеждат и като част от ударните техники. Това са движения, които може да варират от бързо разтърсване до ритмично полюляване. Извършват се с долната или страничната част на дланите или с пръстите на ръцете. Отработват се конкретни зони, които са по-напрегнати и с много стегнати възли. 
  • Изстискване: Най-добре е, да се използва след размачкване. Прилага се за отделни мускули и части на тялото.
  • Движения: Като част от техниките могат да се разглеждат и определени движения, които терапевтът може да извърши с цели части от тялото, тъй като чрез тях се стимулира и възстановява функцията на ставите.

Крайният резултат зависи до голяма степен от конкретната процедура, използваната доза и последователността на отделните елементи,  професионализма на терапевта, но и от постоянството ни при ползването на масажи.