Болката – нашият най-приятелски настроен враг

Начало »  За нуждата и ползите от офис масажа »  Болката – нашият най-приятелски настроен враг

Болката е нашият най-приятелски настроен враг – тя ни предпазва от проблеми, въпреки че често пъти самата тя изглежда проблем.

Тялото локализира много добре болките, чийто източник е близо до повърхността, но понякога има проблеми с това, когато болката е следствие от някакъв проблем по-навътре в тялото ни. Болкта от някакви по-сериозни вътрешни травми, заболявания или инфекции в органи като сърцето, стомаха, дробовете и гръбнака може да ни създаде затруднения при локализирането й. Тя може да се усеща така сякаш идва от друго място или да се усеща на много места. Ето защо болката в гърба или кръста може да е нещо моментно и безобидно, за което може да ви помогнат почивка, смяна на позата, разтягане и / или масаж, но може и да означава проблем, който изисква щателен преглед и дори бърза лекарска намеса.

Важно е да знаем, че силата на болката не е най-надеждният индикатор за сериозността на проблема. Силната, остра болка не винаги означава, че е нужна лекарска намеса, както и обратното – по-слабата болка не винаги означава, че нещата са безобидни.

Как тогава да разберем кога трябва да се обърнем към лекар?

Препоръчително е да се консултираме с лекар, да си изясним точната диагноза и да предприемем необходимите стъпки, ако болката, която изпитваме, носи някои от следните характеристики:

 • Болката в гърба / кръста е придружена с тепература;
 • Болката в гърба / кръста се появява след някаква травма като автомобилна катастрофа или падане от стълба;
 • Болката е постоянна и с времето се влошава;
 • Болката продължава повече от 4-5 седмици;
 • Болката е много силна и няма никакво подобрение ден-два след като сте започнали да прилагаmе обичайните за подобни ситуации мерки, като почивка, лед, обезболяващи медикаменти като Фастумгел, Ибупрофен или Тиленол и т.н.;
 • Болката се усилва през нощта (повечето разновидности на болки в гърба и кръста се успокояват когато тялото ни е в покой в легнало положение – понякога е необходимо да използваме допълнителни приспособления като възглавници, които да повдигат крайниците ни или такива, които да поставяме между бедрата си);
 • Болката ни буди през нощта;
 • Болката в гърба е съпроводена от болки в корема;
 • Скованост и / или изтръпване в единя или двата крайника (особено, ако болката се простира под колената;
 • Скованост или променена чувствителост в седалищната област (бедра, седалище, областта на гениталите);
 • Други неврологични проблеми като слабост или изтръпване в ръцете.

Колко често болката е свързана с гръбначни заболявания? 

Според статистиката те са на четвърто място в Европа, а за САЩ те са второто най-често срещано заболяване след главоболието, или най-общо казано 80% от населението в определени моменти страда от болки в гръбначния стълб. Статистиката показва и че стредната възраст, при която тази болка се появява за първи път е около 35 години, но възрастовата граница непрекъснато намалява.

Източници:

8 Types of Low Back Pain that Mean You Should Visit Your Doctor By Emory Orthopaedics & Spine Centre  

When to see a doctor ( by Mayo Clinic Staff) 

Types of Back Pain: Acute Pain, Chronic Pain, and Neuropathic Pain by William W. Deardorff, PhD, ABPP