5 причини да изберете масаж върху специализиран масажен стол

Начало »  История на масажа »  5 причини да изберете масаж върху специализиран масажен стол

Публикувано в: История на масажа,

Поводът да напишем тази статия е прозрението, че офис масажът на стол като че ли не е достатъчно позната практика у нас. Той е най-разпространеният вид масаж на работното място – доколкото в някои офиси е достъпен и масаж на кушетка, но това е по-скоро изключение. И все пак продължаваме да срещаме хора, които казват, че в офиса им има такъв масаж, но не са чували за специализиран масажен стол, нито за нещо повече от „разтриване на раменете и врата“. Офис масажът върху стол битува в съзнанието на хората съвсем естествено според собствените им очевидности – това, което са чули, видели, разбрали или изпитали на собствен гръб или/и рамене 🙂.

  • И тъй като масажът е нещо, за което, както вече стана дума, всеки има някаква своя истина, ще започнем с:

Какво не е офис масажът на стол?

  • Офис масажът на стол не е просто мачкане или разтриване. Той има своите цели и логика, техники и правила и, когато се прави професионално, може да бъде много полезна процедура.
  • Този масаж изобщо не е задължително да се ограничи до раменете и врата, а може да обхваща много повече зони.
  • Той не е масаж в електронен масажен стол, а мануален масаж, който се практикува от обучени специалисти.
  • Офис масажът не е скъпа прищявка. Безспорно той носи удоволствие, но освен това и практически ползи. Предлага се на съвсем достъпни цени у нас и в част от случаите,  услугата е с качество, което си заслужава цената на 300% (особено като имаме предвид ценовите равнища на запад и у нас и ценза на хората, които я практикуват).

Какво е офис масажът на стол?

Професионалният офис масаж на стол е мануална масажна процедура,  която има за цел да подобри психическия и физически тонус на служителя и така да подпомогне неговата работоспосбност и продуктивност. В общия случай обхваща горната част на тялото (от кръста нагоре) или определени елементи от нея. Обикновено се изпълнява от обучен специалист (кинезитерапевт, физиотерапевт и т.н.) Сред най-важните ползи на професионалния офис масаж на стол са облекчаването на въздействието на стреса, напрежението и болките, предизвикани от продължителното седене на едно място и / или пред компютъра. 

Той не е предназначен да лекува заболявания, но както посочва научноизследователският медицински институт Mayo Clinic  масажът изобщо, включително масажът върху стол “… е ефективно средство за намаляване на безпокойството, болката и мускулното напрежение”.  Той  подобрява кръвообръщението и възможността да се фокусирате по-добре.

Офис масажът на стол обичайно продължава между 10 и 25-30 минути

Продължителността му зависи най-вече от състоянието ви и времето, с което разполагате. Насочен е към най-натоварените и уязвими за психическия и физически стрес зони при продължителна работа на едно място и пред компютър: окосмена част на глава, врат, рамене, ръце, китки, гръб, кръст или към част от тях.

Какво е характерно за масажа върху стол? 

Тук няма да навлизаме в технически подробности за стиловете масаж и техниките, които са подходящи за изпълнението му.  Практически е възможна адаптация на елементи от различни школи и типове масажи, когато те са подбрани адекватно. По-скоро ще разгледаме най-видимите особености на този тип масаж.  За разлика  от един масаж в масажно студио офис масажът на стол обичайно се извършва:

·      Не на голо, а с дрехи.

·      Масажираният е в седнало, а не легнало положение.

·      Масажът не обхваща цялото тяло, може да се предлага в 1) по-разширен (да покрива всички гореизброени части на тялото) или в по-ограничен вариант (например т.нар. масаж на яка, който включва долния край на лопатките, раменете, мишниците, врата и задната окосмена част на главата.) 

right positionЗащо специализиран масажен стол? 

След като е възможно да се прави масаж в седнало положение, не може ли да свърши работа един обикновен стол?   

Само донякъде. 

За постигане на крайните цели на офис масажа е необходимо: 

1.      да сте в релаксирана позиция;

2.      тази позиция да осигурява отличен достъп на терапевта до необходимите точки, зони, мускулни групи и т.н.;

3.     както тялото на масажирания така и терапевтът да имат добра опора;

4.     заради стационарния стрес, на който е подложен гръбнакът и цялата мускулатура на тялото докато седите на офис-стола, е добре да промените тази позиция по време на масажа;

5.     да усетите промяна и на чисто психическо ниво.

Важността на последното не е за подценяване. Неслучайно Harvard Medical School препоръчва, когато не можете да заспите да станете от леглото, да седнете в някакво кресло по възможност в друго помещение и да почетете докато се унесете. По същата логика трудно ще се отпуснете качествено на стола, в който седите по цял ден пред компютъра докато колегите от съседните бюра продължават да говорят по някакви служебни теми.

Или пък представете си (а може би вече знаете) как, докато ви правят масаж, се опитвате да останете стабилни или да заемете удобна за масажа поза на вашия офис стол (който в класическия случай е на колелца), особено, ако терапевтът масажира и долната част на гърба ви, а не само рамената.

Именно, за да oсигури възможност за извършване на професионален масаж извън масажното студио, през втората половина на миналия век Дейвид Палмар, собственик на училището за масажи Ама в САЩ  по онова време, разработва първия преносим специализиран масажен стол. Както оригиналът, така и неговите съвременни варианти позволяват да се отпуснете без да лягате, да бъдат достъпени всички необходими зони и точки, дава отлична опора и е лесно преносим – с него може да се създадат бързо необходимите условия за пълноценен масаж почти навсякъде. 

И така, уменията на терапевта и масажната процедура са ключови за един добър масаж, но без подходящите условия на работа техният коефициент на полезно действие може сериозно да пострада.