Модерни тенденции в развитието на масажа

Начало »  История на масажа »  Модерни тенденции в развитието на масажа

Публикувано в: История на масажа,

Модерните тенденции в развитието на масажа

В светлината на дългата история на масажа, неговото приобщаване към модерната медицина е само в начален стадий. Потенциалът за растеж и изследване на лечебните свойства на терапевтичния масаж се е увеличил многократно през последните сто години, а общественото търсене на масажна терапия нараства непрекъснато.

Използването й за насърчаване на баланса и поддържане на вътрешното и външното здраве, за превенцията на заболяванията става все по-широко разпрстранена практика. Все по-забързаното ежедневието на модерния човек, в комбинация с все по-интензивно напрежение и време, прекарано неподвижно на работното място, водят до нарастващата популярност на масажи и терапии, използвани за намаляване на стреса и хронични мускулно-скелетни проблеми.

Като превантивна практика масажът се използва все повече освен в специализирани центрове така и на работното място, при публични събития и мероприятия. За ефективното му прилагане се разработва и специализирано оборудване. Най-често това е специален преносим масажен стол.

Масажът върху стол

Изглежда японците първи започват да правят масажи на хора, които седят и са напълно облечени. В по-модерни времена тази практика се свързва с масажа Шиацу, основан на традиционните японски техники за масаж. За основоположник на Шиацу масажа, като официална практика, се приема Токуджиру Намикоши. През 1940 г. той основава колежа по Шиацу масаж в Токио. Неговата цел била да предостави по-достъпна грижа за здравето на възможно по-широк кръг от хора. Шиацу масажът можел да се прилага на публични места, бързо и без излишен лукс, и бил насочен най-вече към превенция на сериозни заболявания.

Шиацу произлиза от японските думи „ши“, което означава пръст, и „ацу“, което означава натиск. Използвайки само върховете на пръстите, а понякога и дланите, Щиацу прилага натиск, за да повиши енергийното ниво на пациента. На свой ред, това повишено ниво на енергия регулира и укрепва функционирането на органите и стимулира естествената резистентност към заболявания. Така пациентите могат да постигнат баланс както във физическото си тяло, така и в емоционалното благополучие.

David PalmerНезависимо от възраждащия се интерес към масажа в Европа и Америка в края на XIX и началото на XX век, минават десетилетия преди да изкристализира идеята за модерния масаж върху специален масажен преносим стол. За негов изобретател се приема Дейвид Палмър, директор на иститутита Ама в САЩ (институт за традиционен японски масаж) през 90-те г. на миналия век и основател на Тач Про Интернeшaнъл (Институт за обучение на специалисти, които извършват масаж върху стол).

Наблюдавайки работата на колегите си и поведението на клиентите, той стига до извода, че хората изпитват редица притеснения, които им пречат да се възползват пълноценно от масажа. Той забелязва, че те често се чувстват притеснени от допира на голо, за сигурността си по време на процедурите, времето и средствата, които трябва да отделят за тях.

През 1968 той създава първия дизайн на масажен стол, наречен „стол в кутия“. Той тежи 28 килограма и е разработен специално за безопасно и ефективно извършване на масажи. Използването му премахва нуждата от това клиентът да полага усилия, за да бъде стабилен по време на терапията или да бъде задържан от практикуващия.

В същото време практикуващият има оптимален достъп до всички необходими зони и точки от тялото на клиента. Последният може да бъде напълно облечен по време на процедурата, а тя да бъде извършвана на публични места.

Така той прави първата крачка към създаването на ефективна, спестяваща време и усилия на клиента, широко достъпна услуга. Предлагането й стартира официално през 1986 г., основно по време на събития като семинари и конференции.

В последствие услугата започва да се разпространява с бързи темпове. Разработват се и нови олекотени варианти на преносимия стол за масаж. Днес, както в САЩ, така и в Европа и Австралия, услугата непрекъснато разширява полезните си приложения. Едно от най-важните е предлагането й на работното място и осигуряването на по-добри възможности за здраво и  успешно  развитие едновременно на служителите и бизнеса. Стресът и обездвижването, които често съпътстват ежедневието на модерния работещ човек, превръщат услугата в необходимо и желано средство за неутрализирането им.