Масажът от XVII век до средата на XX век

Начало »  История на масажа »  Масажът от XVII век до средата на XX век

Публикувано в: История на масажа,

XVII до XX век: Европа и САЩ признават лечебните сили на масажа

Масажната терапия остава слабо популярна на Запад до XIX век. Въпреки че между 1600 г. и 1800 г. някои лекари и учени наблюдават и документират ползите от масажа, предлаганите от тях техники не постигат кой знае какъв успех. Развитието на медицинската технология и фармакологията, както и липсата на ясен регламент за прилагането на масажните практики, на свой ред допринасят за това мануалните методи на изцеление да продължават да бъдат измествани на заден план.

В края на XVIII и началото на XIX век шведският лекар Пер Хенрик Линг развива шведската система за гимнастическо движение. Тази система включва масаж с медицинска гимнастика и физиотерапия. Техниките включват гладко натискане и притискане, както и удари за ръчно третиране на физическите проблеми.  Разработената от Линг масажна система се опира на новооткритото по онова време знание за кръвообращението и лимфата, но систематизираните от него методи за масаж в крайна сметка се оказват идентични с тези, които китайците използвали от векове. Линг обучава много лекари от Германия, Австрия, Русия и Англия, които по-късно разпространяват наученото в родните си земи.

Около средата на XIX в. американският лекар д-р. Дж. Х. Келог, известен за времето си хирург в САЩ, специалист по обществено здравеопазване, създател на зърнената закуска Келогс Корнфлейкс и автор на книгата “Изкуството на масажа” посещава Азия, за да изучи здравните практики на източните култури. Дж. Х. Келог пренася и придава обществена значимост на масажната терапия в Съединените щати. По това време американците гледали на масажа като варварски обичай и го свързвали с проституцията. За да направи по-приемливи изследванията си и резултатите от тях за американската общественост Келог оповестява, че е научил техниките за масаж и ползите от тях в Швеция. Според някои източници така той допринася и за популяризирането на термина „шведски масаж“ в САЩ.

В края на XIX век в Англия се заражда нова вълна на неодобрение към практикуването на масажната терапия, въпреки че била горещо подкрепяна от кралица Виктория и част от медицинските среди. През 1894 г. Анкетната комисия на Британската медицинска асоциация прави редица разкрития за злоупотреби, включително неверни твърдения за образованието или уменията на практикуващите лекари, кражбата на пациенти и налагането на необосновано високи цени. Това довело до подкопаване на доверието на обществеността и медицинските среди в масажа като легитимно медицинско средство.

XX век до днес

В началото на XX век започват да се документират и практикуват все повече нови и преоткрити техники за масаж. Масажът се използва особено активно за лечение на пациенти от Първата световна война, които страдат от увреждане на нервите или шокови и депресивни състояния.

Епидемията от полиомиелит (детски паралич) през 1918 г. също възобновява интереса към масажа, тъй като всяко лекарство, предлагащо някакво обещание, е отчаяно жадувано. По това време започва и проучването на ползите от масажа за предотвратяване на усложненията от парализа. В Берлин се създава първата школа за изучаване на масажа. В САЩ в началото на XX в., Дъглас Греъм популяризира частната масажна практика и публикува разработка за историята на масажа и хавайската техника ломи-ломи.

Независимо от всичко това на запад масажът остава извън основните форми на лечение в продължение на много години. Нерядко се възприема като лукс, запазен за богатите. Нещо повече, в редица случаи репутацията му продължава да се асоциира с масажните центрове, където практиката се свързва със сексуалната търговия.

От средата на XX век насам нарастващият интерес към естествените лечебни методи реабилитира масажа на Запад. Все повече държави започват да регулират практиката и да се появяват индустриални стандарти в лицензирането и образованието. В резултат на това масажът отново печели място като легитимна и уважавана форма на алтернативна и допълваща медицина.

В Русия още в началото на XX в. масажът е високо ценен при лечението на редица заболявания. През 1924 г. в Москва спортният масаж се въвежда за изучаване от студентите по физкултура.