Масажът и древните източни култури – Част II

Начало »  История на масажа »  Масажът и древните източни култури – Част II

Публикувано в: История на масажа,

Египет

Приема се, че използването на масажите като част от медицинские практики в древен Египет започва малко по-късно отколкото в Индия. То е засвидетелствано от редица изображения в египетските гробници, датиращи от 2500 г. пр.н.е.  Египтяните са  всепризнати като пионери в рефлексологията. При тази система практикуващият упражнява натиск върху определени точки или рефлексни зони на краката и ръцете. Резултатът е благоприятен ефект върху зоните на тялото, които се свързват с тези точки.

 Китай

Китайците откриват множество точки, кoито реагират на натиск и докосване. Създават се прости, но ефективни процедури, подпомагащи баланса между тяло, ум и  душа. Те карат човек да се чуватва добре и освобождават напрежението, но в същото време имат и лечебна сила. В основата им лежи китайската философия, според която духовното и физическото здраве е обвързано с енергията Чи. Това е лечебна енергия, жизнената сила на тялото. Китайците вярват, че тази жизнена сила циркулира в тялото по канали, наречени меридиани. Ако Чи тече свободно, тялото функционира хармонично. Ако движението на Чи е блокирано или затруднено обаче, резултатът е болка, неразположение и влошено здраве. Използването на масажни техники и упражняването на натиск върху точките на меридианите възстановява потока на Чи. Тялото се връща към състоянието на равновесие и така започва да се лекува и възстановява. Първият известен китайски текст, свързан с лечението посредством масажи, е датиран към 2700 г. Озаглавен е „Класическа книга по вътрешна медицина на Жълтия император“ и за пръв път е публикуван на английски език през 1949 г. Тй постепенно се превръща в основна част от обучението по масажна терапия и често се използва като учебник за преподаване на много други форми на алтернативна медицина като акупунктура, акупресура и билколечение.

ЯпонияAncient-Massage-History_Japanese massage

От началото на X век пр.н.е. японските монаси, изучаващи будизма в Китай, наблюдавали лечебните методи на традиционната китайска медицина, включително масажната терапия. Япония скоро започва да внася и персонализира китайските техники за масаж. Така се заражда традиционният японски масаж или Ама, който в по-ново време прераства в масажа Шиацу.