Масажът и древните източни култури – Част I

Начало »  История на масажа »  Масажът и древните източни култури – Част I

Публикувано в: История на масажа,

Съществуват различни версии за произхода на думата „масаж“. Според някои от тях тя произлиза от арбски – „mass“ или „masch“, което означава „мачкам нежно“; латински – „massa“, което означава „прилепнал“; гръцки – „masso“, което означава „притискам с ръце“.

Практиката да се използва докосването като лечебен метод произтича от обичаите и техниките, вкоренени в древната история. Цивилизациите на Изтока и Запада установяват, че масажите могат да облекчат болката, да предотвратят редица заболявания, както и да подпомогант лечението им. Нещо повече, те се оказват изключително ефективно средство за намаляване на стреса и постигане на дълбока релаксация.

Масажната терапия започва историята си като свещена система на естествено изцеление. Смяната на различни културни и нравствени стереотипи, от една страна, и развитието на медицината и технологиите, от друга, водят до сериозни промени в отношението към нея и лечебните й свойства, а от тук и във възможностите за практикуването й.

Днес масажната терапия е уважаван холистичен метод за превенция и лечение, практикуван в цял свят.

 ИНДИЯ 

Смята се, че практикуването на масажи в Индия започва приблизително 3000 години пр.н.е. То се свързва с Айурведическия холистичен метод на лечение. Последователите на Айурведа смятат, че хората боледуват, когато не живеят в хармония с обкръжаващия ги свят.  Възстановяването на  тази хармония може да стане чрез правилното използване на петте сетива. Ето защо леченията в Аюрведа включват диета и билколечение, ароматерапия, цветотерапия, звукотерапия и терапия чрез допир. Затова и масажите често се правят с помощта на различни масла и аромати. Интересно е, че при някои видове индийски масаж практикуващият използва както ръцете си, така и босите си крака.

Първите писмени сведения за прилагането на масажни техники в Индия датират от 1500 и 500 г. пр.н.е. По това време, когато науката и технологиите не били развити, хората вярвали, че лечебните практики имат божествен произход. Индийските лекари векове наред преди Новата ера изучавали изкуството на масажа от свещените книги на Чарака и още по-стари текстове.Те предписвали системни масажи както с превантивна цел, така и за лечението на някои по-сериозни заболявания.