Любопитни факти за масажа

Начало »  История на масажа »  Любопитни факти за масажа

Публикувано в: История на масажа,

tropical-leaf-top-view-neon-palm-leaf-exotic-garden-digital-illustration-tropical-leaf-top-view-neon-palm-leaf-exotic-garden-101573838

 1. Съществуват различни версии за произхода на думата „масаж“. Според някои от тях тя произлиза от арбски – „mass“ или „masch“, което означава „мачкам нежно“; латински – „massa“, което означава „прилепнал“; гръцки – „masso“, което означава „притискам с ръце“.
 2. В основата на голяма част от източните масажи лежи философия, според която духовното и физическото здраве е обвързано с енергията Чи. Това е лечебна енергия, жизнената сила на тялото. Смята се, че тази жизнена сила циркулира в тялото по канали, наречени меридиани. Ако Чи тече свободно, тялото функционира хармонично. Ако движението на Чи е блокирано или затруднено обаче, резултатът е болка, неразположение и влошено здраве.
 3. Японските монаси, изучаващи будизма в Китай, наблюдавали лечебните методи на традиционната китайска медицина, включително масажната терапия. Именно те “внасят” в Япония китайските техники за масаж.
 4. През V век пр.н.е. Хипократ предписва „триене“ за лечение на физически наранявания. Така бащата на медицината полага началото на спортния масаж.
 5. Спортистите в Древна Гърция използвали масажни техники, за да се поддържат във върхова форма преди състезания и след тях, за да се отпуснат и възстановят.
 6. В Рим богатите били масажирани в домовете си от лични лекари. По-малко заможните  римляни ползвали тази услуга, предлагана от медицински лица в обществените бани.
 7. Юлий Цезар използва масаж, за да облекчи симптомите си на епилепсия.
 8. През Средновековието в Европа масажната практика става част от културата на обикновените хора. Тази нова роля на масажа се интегрира в народните лечителски практики на част от славянските, финландските и шведските народи. Отричането на плътското от доминиращата религиозна идеология по това време го предопределя като греховна демонична практика. Ето защо той бил извършван само от знахарки и акушерки, а знанията им се предавали изключително по майчина линия.
 9. В края на XVIII и началото на XIX век шведският лекар Пер Хенрик Линг развива шведската система за гимнастическо движение. Тази система включва масаж с медицинска гимнастика и физиотерапия. Разработената от Линг масажна система се опира на новооткритото по онова време знание за кръвообращението и лимфата, но систематизираните от него методи за масаж в крайна сметка се оказват доста сходни с тези, които китайците използвали от векове.
 10. Около средата на XIX в. американският лекар д-р. Дж. Х. Келог, известен за времето си хирург в САЩ пренася и придава медицинска и обществена значимост на масажната терапия в Съединените щати.
 11. В Европа масажът започва да се използва много активно след Първата световна война – за лечение на пациенти, страдащи от увреждане на нервите или шокови и депресивни състояния.
 12. Идеята за модерния масаж върху специален масажен преносим стол се приписва на Дейвид Палмър, директор на иститутита Ама в САЩ през втората половина на миналия век и основател на Тач Про Интернeшaнъл (Институт за обучение на специалисти, които извършват масаж върху стол).
 13. Най-голямата групова терапия, която е известна, е организирана в Индонезия – 1000 терапевта масажират 1000 души в продължение на 15 минути.
 14. В Корея масаж могат да практикуват само слепите. Това е регламентирано със закон и всеки, който го наруши е принуждаван да заплати солидна глоба.
 15. Според изследване на Европейската комисия от 2014 г. стресът и мускулно-скелетните заболявания са основните причини за отсъствие от работното място.
 16. Масажът оказва положително влияние не само върху тялото и психиката, имунната и нервната ни системи, но и върху възможностите ни за концентрация.