Без болки във врата през лятото

Начало »  История на масажа »  Без болки във врата през лятото

Когато не става въпрос за някаква сериозна травма, възпаление или инфекция, доста често причина за болката във врата е обездвижването и заседяването пред компютъра, особено в неправилна поза.

Лятото с повечето естествени възможности за движение сякаш ни помага да ограничим този проблем. Заедно с това обаче то носи и своите рискове.

Избягвайте внезапното рязко охлаждане 

Търсенето на сенчести и проветриви места е може би първото нещо, за което се сещаме, когато искаме да се спасим от летните жеги. Трябва да знаем обаче, че интензивното движение на въздуха (независимо естествен или изкуствен е неговият източник) може да ни създаде проблеми.

През лятото се затопляме, порите ни се отварят и вятърът може много лесно да охлади изпотените участъци, а това да доведе до схващания и болки. А когато има и сериозна температурна амплитуда опасността е още по-голяма. Ето защо някои от най-големите грешки, които можете да допуснете след като сте се загряли и изпотили, са да:

  • си намерите сенчесто, хладно и ветровито място на течение
  • да “надуете” климатика у дома / в колата / офиса / бунгалото / хотела
  • да отворите широко прозорците на колата и да карате с висока скорост
  • Да си пуснете вентилатор и да насочите струята му директно към раменете и главата

Не гледайте с изпънат врат надолу

Когато говорим за компютърен врат, най-честата асоциация е неправилна поза пред служебния компютър. В почивка сте, извън града и него го няма (служебния компютър) – следователно няма проблем. Така ли е обаче наистина? Често дотолкова сме привързани към технологиите, че при всеки удобен случай ние се оказваме отново с някакъв вид устройство в ръце, вперили поглед надолу в нашия лаптоп, таблет или смартфон. Този път не по работа, а за забавление. Нали сме в почивка. Вратът ни обаче разбира почивката по съвсем различен начин. Той е направен така, че да носи главата ни изправена, а не в източена, сведена надолу позиция. Резултатът, както неведнъж сме говорили, е “неправилно” напрягане на мускулатурата и дисбаланс, което води до схващане и болки. Радикалните мерки са трудно изпълними – малко хора биха могли да се “подложат” на изпитанието “без електронно устройство” в днешно време. Това, което  можете да направите, е да намерите начин да поставите съответното устройство на нивото на очите си, докато сте заели удобна за гръбнака позиция, и сте в компанията на съответното устройство. Други решения са да ограничите тази компания и да търсите възможности да получавате интересуващата ви информация, като слушате, а не като гледате.

Мислете за начина, по който сядате

Когато сме в почивка, ни се иска да се отпуснем и да се освободим от всякакво напрежение и ограничения. Това не означва обаче, че e добре да седим в свлечена и прегърбена напред поза (на шофьорското място, вкъщи, в автобуса, самолета, на плажа). За нашия гръбнак, а от там в частност и за врата ни, това означава само неправилно натоварване, мускулен дисбаланс и следователно  – болка. Когато пътувате продължително, е хубаво да укрепите гръбнака си (със специална възглавница или навити на руло кърпа или одеало, поставени долу между извивката на гръбнака и седалката). Това ще ви помогне да останете с изправен гръб и да избегнете “С” – образната позиция, която може да ви създаде множество проблеми, включително и болка във врата.

 Спортувайте и шофирайте умно 

Не надценявайте, нито подценявайте възможностите си. Натоврвайте се съобразно състоянието си, с нужната подготовка. Повечето хора обичат свободата за движение, която дава хубавото време. А през летния сезон много често се изкушаваме да експериментираме с различни спортове, да изпробваме силите си – да се гмуркаме, яздим, да караме велосипед по по-трудни маршрути, да караме водни ски, скейтборд и ролери или просто да се съберем с приятели за футбол, баскетбол. Въпреки, че травмата  камшичен удар се свързва най-често с автомобилни катастрофи, причина за нея могат да бъдат падане, сблъсък или удар при по-екстремни, силови и контактни спортове.

Какво представлява тази травма? Камшичният удар представлява внезапна максимална екстензия (движение назад на врата), последвана от максимална флексия (движение напред на врата) на шийните прешлени. С други думи, движението на главата и врата по време на камшичният удар представлява движение подобно на движението на махало. В тези случаи вратът ви не е подготвен за ефекта и силата на сблъсака.

Сложната система от мускули, връзки, дискове, меджупрешленни дискове, нервната система и кръвообращението правят шията изключително уязвима при нараняване. (Вратът ни се състой от 7 прешлени, 38 стави и 22 двойки мускули.)

Последиците от подобна травма могат да бъдат доста сериозни, като разкъсване на връзковия апарат или фрактура, но обикновено се ограничават до т.нар. дискова протрузия. В този случай пострадалият по-често няма сериозни оплаквания в деня на инцидента, но на следващия вратът му е болезнен, скован, с ограничени движения.

Когато са направени необходимите изследвания и е доказана липсата на фрактура и тежки травми в гръбначния стълб, е препоръчителна рехабилитация под контрола на кинезитерапевт.

Не забравяйте да се разтягате

Това може да звучи съвсем естествено и саморазбиращо се, но пък и често пъти е пренебрегвано, когато се стигне до практически действия. Разтягането разпъва мускулите ни и ги подготвя за по-големи натоварвания, на каквито безспорно е изложено тялото на повечето хора през лятото. Така че проявете воля и търпение и отделете няколко минути за разтягане преди да се заемете с някаква физическа активност.

И,  разбира се, винаги когато не е противопоказно за състоянието ви, е добре да се възползвате от професионален масаж.

Слънчево, безоблачно и безбпроблемно лято!